Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu pictoriţa şi scriitoarea Mihaela Cojocaru „Realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii“

ro

23 Mar, 2019 00:00 4705 Marime text
Pentru că luna femeii nu s-a încheiat încă, am invitat-o în redacția ZIUA de Constanța pe Mihaela Cojocaru, o artistă în adevăratul sens al cuvântului. Mihaela Cojocaru ne-a împărtășit în cadrul interviului online pasiunile sale pentru poezii, proză, haiku, fotografie și grafică.
 
În multe dintre volumele sale apare evocată marea în toată splendoarea ei, aceasta mărturisind iubirea sa pentru mare. 
 
Mihaela Cojocaru este membră în mai multe societăţi culturale şi literare, printre care se numără Societatea Haiku din Constanţa, Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu” şi Clubul Umoriştilor. A lansat 8 volume de poezie clasică, proză şi haiku, ale căror coperţi şi grafică le-a realizat.

Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, spune despre Mihaela Cojocaru: „Autor de peisaje - mai ales marine - și de naturi moarte - flori cu precădere, Mihaela Cojocaru este preocupată, în primul rând, de culoare. Armoniile pe care le urmărește sunt lipsite de contraste, culorile își răspund, ritmurile spațiale sunt ample. O sensibilitate aparte determină structura compozițiilor și construcțiilor sale spațiale, conferind unitate unei picturi care se remarcă prin consecvență.  Membru de bază al careului Amfora, Mihaela Cojocaru practică asiduu domeniul graficii - unde siguranța stilistică se manifestă în mod direct, dar și fotografia artistică, în care se regăsește același ochi exersat în deslușirea unor unghiuri de vedere inedite. 
Câștigătoare a unor premii naționale și internaționale pentru pictură, Mihaela Cojocaru este preocupată și de iconografie. Icoanele realizate se adaptează tehnicilor și canoanelor religioase, în respectul deplin al tradiției.”
 
Despre iubirea pentru mare și transpunerea ei în pictură și proză ne-a vorbit ieri, în cadrul unui interviu online, pe care îl redăm în cele ce urmează.
 
Cum a început călătoria dumneavoastră în lumea frumosului, a artei?

Întrebarea aceasta îmi trezește amintiri dragi și mă duce cu gândul în urmă cu zeci de ani. 
În viața unei persoane există, mai întâi, moștenirea de la părinți, apoi formarea în cadrul școlii, a liceului, a facultății, dar in viața noastră intervin și anumite situații, întâlniri cu oameni deosebiți, vedem lucrări de artă sau citim cărți, care ne influențează  și marchează într-un fel viața.

De la mama am moștenit talentul de a scrie. A scris și ea în tinerețe, dar din păcate nu s-a mai păstrat nimic. Încă din anii de școală m-a atras mult poezia și de atunci datează primele încercări. Mi-am dezvoltat pasiunea pentru poezie și proză, de-a lungul anilor și mai târziu încurajată fiind, mi-am prezentat volumele în cadrul Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu” din Constanța. Am participat de al lungul anilor la realizarea mai multor antologii de poezie, proza si haiku, în țară și peste hotare. De asemenea, am publicat lucrările pe mai multe site-uri literare, în țară și peste hotare.

De asemenea, am fost atrasă de cultura și poezia japoneză, haiku, în cadrul Societății de Haiku Constanța, unde activez din anul 2013. Partriciparea la ședințele societății m-a ajutat să obțin aprecieri exprimate în diplome la diverse concursuri naționale și internaționale de haiku.

Pasiunea pentru desen și pictură s-a născut tot din anii de școală, când am desenat și pictat, avându-l ca profesor de desen pe caricaturistul Nicolae Asciu. În timpul anilor de liceu și chiar și după aceea, îmi plăcea să frecventez Galeriile de Artă și Muzeul de Artă, care era, încă de pe atunci, un lăcaș de cultură impresionant. Vizitam cu bucurie aceste instituții și admiram operele marilor artiști plastici  și sculptori. Am continuat să-mi dezvolt pasiunea pentru desen și pictură și datorită cursului de pictură absolvit la Școala Populară de Artă Constanța și a numeroaselor expoziții și concursuri naționale și internaționale de pictură și grafică, organizate de Școlile Populare de Arte din țară, la care am participat.
 
Am fost stimulată să pictez și desenez și chiar să mă perfecționez și în arta fotografică, pentru a participa la vernisajele organizate periodic de către Careul Artelor „Amfora” Constanța, a cărei membră sunt din anul 2014, așa cum apare evocată activitatea în capitolul „Amfora cu amintiri” din volumul „Constanța Culturală 2018” semnat de prof. univ. dr. Olga Duțu și în Albumul „Expoziția Poetica Tușului”, album realizat cu ocazia expoziției organizate la absolvirea cursului de „Pictură în tuș,”, organizat de „Centrul de Arte Vizuale” Constanța, sub îndrumarea conf. univ. dr. Ion Codrescu. Curs care mi-a oferit prilejul de a mă bucura de o călătorie imaginară, pe meleaguri îndepărtate și pline de mister și frumusețe, în China și Japonia și în același timp să-mi îmbogățesc cunoștințele despre cultura acestor țări și totodată să învăț tehnica de pictură în tuș (SUMI-E)

Activez ca membru în mai multe societăți culturale și artistice printre care Liga Scriitorilor, Clubul Umoriștilor și USEM Moldova. Totodată, sunt redactor-reporter la ziarul online Radio Metafora, care apare în țară și în străinătate.
 
În picturile şi povestirile dumneavoastră predomină marea. De ce iubirea pentru mare?
 
Orașul Constanța, fosta cetate Tomis, înființată de greci în urmă cu aproape 3000 de ani, este scăldat de apele Mării Negre, poarta țării, deschisă către zarea albastră, spre mările și oceanele planetei. De când mă știu am iubit marea. Atât în poezie cât și în pictură, tema preferată este marea, pe marginea căreia trăiesc de câteva decenii. Astfel în volumele: Poezii la Malul Mării, 2012; Muguri De Vise, poezii, 2013; Poems at the Seaside, 2013; Clipe Marine, haiku, 2014; Șoaptele Mării, haiku, 2015; Cântecele Mării, haiku, 2016, Zbor de Pescăruș, haiku și foto haiku, 2017; Povestiri la țărmul Mării Negre, proză, 2017 apare evocată marea în toată splendoarea ei, în toate anotimpurile, dar și curajoșii marinari care o străbat. Volumele sunt bilingve si trilingve. Traducerile sunt realizate în limba engleză de Tiberiu Tizu (fiul meu) și în limba franceză de dna Aura Milea.

Sensibilitatea față de splendorile naturii, de frumusețea mării, a peisajului citadin sau rural, m-au determinat să-mi doresc să aprofundez studiul desenului și al picturii și astfel să pot reda, mai fidel, frumusețea naturii, pe pânză sau hârtie, cu ajutorul culorilor și al penelului. Am ilustrat, în numeroase tablouri, strălucirea mării sub clar de lună, sau razele fierbinți ale soarelui.

Pentru că suntem încă în luna femeii, povestiţi-ne despre vernisajul „Femeia în Alchimia Primăverii”!
 
Cu prilejul „Zilei Internaționale a Femeii”, Careul Artelor „Amfora” a organizat la „Muzeul Național al Marinei Române” Constanța, o expoziție cu tema „Femeia în Alchimia Primăverii”, închinată eternului feminin, dedicată femeii dar și primăverii. Tablourile celor peste treizeci de artiști au fost prezentate, ca de obicei, de directorul „Muzeului de Artă” Constanța, criticul de artă dr. Doina Păuleanu, alături de care s-a aflat directorul Muzeului Național al Marinei Române, comandor Marius Laurențiu Rohart și coordonatorul și președintele Careului Artelor „Amfora“, Niculina Vizireanu.
 
Femeia apare în diverse ipostaze ale vieții și activității sale, în relație cu natura, în cadrul familiei, exprimând toată varietatea de sentimente de care este încercată, femeia în ipostaza de adolescentă, femeia mamă, bunică, A fost un elogiu al femeii, fără de care nu poate exista universul. Au fost prezentate lucrări plastice de pictură, grafică, tapiserie, goblen. Cele mai numeroase creații, surprind splendorile primăverii, în care gingășia femeii se integrează perfect.   
 
Unde vă putem admira lucrările?
 
 
Instituțiile de cultură din Constanța au un rol important în viața culturală a constănțenilor, au menirea de a stimula și sprijini asociațiile culturale și oamenii de cultură independenți, în acest mod contribuind la creșterea și dezvoltarea activității culturale a urbei. 
    
Din anul 2014 am devenit membră a Careului Artelor „Amfora”, o importantă instituție de cultură și artă plastică, cunoscută în țară și chiar și peste hotare. De la înscriere și până în prezent am participat la toate expozițiile colective organizate, expoziții de valoare, astfel am avut prilejul să expun, alături de colegii mei, artiști talentați și dedicați pasiunii lor, în spațiile culturale, care ne-au fost puse la dispoziție, cu generozitate, de către Casa Armatei, Cercul Militar, Muzeul Național al Marinei Române, Biblioteca Județeană, Galeria de Pictura Tomis Mall si Complexul Comercial Vivo!.
 
În paralel cu aceste expoziții, urmând cursurile Școlii Populare de Artă, am început să expun lucrările realizate, încă din primul an de școală. De fiecare dată când expun, fiecare eveniment înseamnă o nouă etapă, o verificare a unei noi realizări, a unei noi experiențe, o confirmare a relației artist - public.
 
Am participat la numeroase expoziții, concursuri naționale și internaționale organizate de Școlile Populare de Arte din Constanța, Cluj, Pitești, Brăila, Bacău, la mai multe Tabere Naționale de Creație: Canlia, Voivodeni, Dej, Cluj, la expoziții organizate de U A P Alba Iulia, a cărei membră sunt din 2017, în Austria, la Viena, în România -la Sebeș si Turnu Severin. Munca mi-a fost de mai multe ori răsplătită cu premii și diplome.

Am avut două expoziții personale de fotografie, foto-haiku, în cadrul Festivalului internațional de haiku 2017, și al Colocviului Național de Haiku 2018, organizate de Societatea de Haiku Constanța .

Am publicat opt volume de poezie, proză și haiku, fiind artist am realizat copertele și grafica volumelor și am realizat coperte și grafica și pentru reviste și cărți ale altor autori.
Reproduceri ale lucrărilor mele pot fi admirate în „Albumul Amfora 35 ani de periplu artistic” realizat de Alexandrina Macarov și „Albumul Poetica Tușului” albumul expoziției cu același nume, curator și îndrumător de curs conf. univ. dr. Ion Codrescu. De asemenea, lucrările pot fi admirate și în revistele Albatros, Litere euxine, Dobrogea culturală sau Interartes.
 
În anii 2015 și 2016 am participat, ca pictor, la proiectul „Culorile României” organizat de Policolor București, proiect în cadrul căruia s-a organizat concurs de picturi și apoi pictarea celor cinci vaporașe monument, de la intrările în orașul Constanța și am participat și ca voluntar la pictarea vaporașului dinspre localitatea Ovidiu, alături de studenții și absolvenții de la „Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu” din București .
 
Ce proiecte pregătiţi în viitorul apropiat?
 
Pictez pentru a pregăti noi tablouri pentru expozițiile care urmează. În luna aprilie vom avea expoziția „Primăvara și Sărbătorile Pascale”, care va fi găzduită de Biblioteca Județeană „I.N. Roman“.
În perioada august-septembrie 2019 se va desfășura „Festivalul Internațional de Haiku 2019”, organizat de Societatea de Haiku din Constanța, în cadrul căruia va avea loc și o expoziție de pictură, la care voi participa.
 
Sper ca într-un viitor apropiat să pot realiza o expoziție personală, pentru care mă pregătesc de mai mulți ani. În domeniul literar, pregătesc un nou volum de proză, cu caracter memorialistic, în care tema predominată va fi marea. 

Prin picturile și textele literare scrise de mine am vrut să transmit un mesaj, tuturor iubitorilor de frumos și anume că prin munca de creație, făcută cu pasiune, se pot obține multiple satisfacții spirituale, dacă îți îndeplinești visurile creatoare ale copilăriei și adolescenței, pe care nu le uităm niciodată.

Consider că realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihaela cojocaru 26 Mar, 2019 08:11 Mulțumesc, ZIARULUI ZIUA DE CONSTANȚA, pentru prezentarea activității și pasiunii mele de pictor și scriitor, dedicate mării și oamenilor de aici, din vechea Cetate Tomis. Vă doresc inspirație și succes în munca dvs. de jurnaliști ai orașului, de la malul mării! Administrează