Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Mioara Gîrbă - Ţutu, director general Tv Alpha Media s-a terminat Tema a fost - „ Secretul profesiei de jurnalist"

ro

27 Sep, 2012 01:00 5319 Marime text
interviu_11_.jpgPostul de televiziune Alpha Media Medgidia împlineşte 5 ani de existenta. Pe 13 octombrie, se va desfăşura evenimentul care marchează trecerea anilor de la prima secundă a emisiei televiziunii care şi-a câştigat un loc binemeritat în inima şi mintea telespectatorilor săi. „Iniţiative de a deschide o Televiziune au existat şi vor mai fi. Multe apar şi multe dispar. De aceea este un motiv de bucurie când un post TV local reuşeşte, în ciuda dificultăţilor financiare din ziua de astăzi, să supravieţuiască. În prezent, Alpha Media emite programe proprii. Grila de programe a postului TV acoperă domenii şi formate de televiziune, de la reportaj şi documentar la talk-show-uri şi ştiri, de la informaţii din viaţa politică, economică, socială, religioasă, culturală, la divertisment", spune directorul general, Mioara Gîrbă-Ţuţu în materialul prezentare al televiziunii pe care o conduce cu mână de fier. Despre începuturile unei televiziuni locale, despre secretele bine păzite de dincolo de ecran şi despre determinarea unei femei care s-a impus într-o lume a bărbaţilor. Despre abilitatea de a depăşi greutăţile inerente care apar în exercitarea profesiei de jurnalist, despre puterea de a merge mai departe, fără a fi nevoie de o reţetă specială aflaţi mai multe joi de la ora 14.00 la Interviu Online. Invitatul ediţiei, directorul general Tv Alpha Media, Mioara Gîrbă-Ţuţu.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

interviu_2_.jpg1. Cuvantul scris sau vorbit a fost si va ramane o forta care poate schimba lumea, ceea ce confera jurnalismului un statut clar, bine conturat in teatrul existential al fiecarei comunitati. Cum va alegeti cuvintele? Care este cea mai grea parte a muncii dvs?

Mai intai adevarul este sloganul nostru. Este o parte destul de grea a muncii pe care o desfasor pentru ca imi doresc ca prin ceea ce spun eu , prin ceea ce spun invitatii sa aiba credibilitate. Si cred ca cuvantul rostit de noi jurnalistii, in general, este forta care ne dorim sa schimbe lumii. Daca vom reusi, ramane de vazut?? Este o intrebare de la care asteptam raspuns din partea celor care ne citesc, celor care ne vizioneaza. Nu am avut interlocutori care sa ma lase fra replica. Au incercat sa ne blocheze prin intermediul telefoanelor in direct, dar le-am facut fata. Mi-am dat seama ca sunt si multe interese la mijloc. Dar oamenii care sunt alaturi de noi au fost forta care ne-a facut sa mergem mai departe si le multumesc si pe aceasta cale. Inca mai exista suspiciunea ca cineva ar trebui sa fie in spatele nostru si se gandesc ca daca ne provoca vor obtine ce vor. Dar alta este realitatea si noi ramanem cu telespectatorii nostri.

2. Transmiterea informatiei si prezentarea fidela a realitatii este propria informare si documentare a jurnalistului. Acuratetea si rigurozitatea informatiei sunt extrem de importante, dar destul de dificil de realizat pentru jurnalistul de Romania. Care credeti ca este cel mai mare beneficiu pe care il aduce Alpha Media telespectatorilor?

Pentru noi si pentru Cristi, care avem o experienta nu este foarte greu dar pentru tinerii colegi, este. Tinerii nostri colegi inca mai au temeri, dar din mers si-au dat seama ca daca esti obiectiv, exchidistant si informezi corect, cel care te urmareste are incredere in tine si iti ramane alaturi si la bine si la rau. Si prin informatiile difuzate de noi, reflectam realitatea cu bune si cu rele. Sunt si persoane deranjate dar cei mai multi sunt multumiti. Oamenii au nevoie de informatii corecte, nu de Cantarea Romaniei. 

3. Meseria de jurnalist inseamna multa munca, un program aleatoriu si implicare permanenta. Puterea de a merge mai departe a venit natural in cazul dvs?

Da, a venit din mers. Au fost momente in care eram hotarata sa ma opresc dar mi-am dat seama ca as face pe placul celor care au interes ascuns si faptul ca oamenii sunt alaturi de noi, mi-a dat puterea sa merg inainte. Si cred ca asa a vrut si Dumnezeu si vrea in continuare, pentru ca inca mai suntem!

4. Care este motorul acestei pasiuni- televiziunea si daca nu este prea mult pentru o femeie care trebuie sa se achite si de alte obligatii?

Motorul acestei pasiuni – presa este o pasiune, gandindu-ma ca am renuntat la catedra dupa 7 ani. Comunicarea cu oamenii, munca in teren, lucrul cu oamenii, oamenii au nevoia sa fie consiliati, pentru ca unii ii cauta doar din patru in patru ani. Un jurnalist este un sanitar al societatii si sunt de acord cu ceea ce a spus, suntem pastila de care are nevoie comunitatea. Se spune ca suntem o societate bolnava, dar ea trebuie tratata , de aceea spun ca noi jurnalistii sunt pastila pentru boala care a cuprins societatea.  In cine sa mai aiba incredere oamenii, daca nu in presa, sau macar intr-un segment al presei! Impreuna cu telespectatorii au devenit o forta in Medgidia, suntem vocea pe care vor s-o asculte atat oamenii si ne dorim sa o auda si politicienii. Am reusit in cei 5 ani sa miscam lucrurile atat in comunitate cat si in randul politicienilor. Recunosc ca au fost foarte multe situatii in care mi-am neglijat familia, au fost momente in care nu am putut sta practic cu fiul meu. Acesta este motivul pentru care acum lucram impreuna tot in televiziune, pentru a petrecere mai mult timp impreuna. Important este ca si familia sa inteleaga si sa-ti fie alaturi. Au fost momente in care am vrut sa renunt, dar mi-am dat seama ca locul meu este aici si cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa ramanem pe linia de plutire!

5. Din ce punct ati plecat? Ati ales cu inima, v-ati dorit celebritatea? Cum au fost inceputurile Alpha Media?

Inceputurile Alpha Media au fost foarte grele. Am ales cu inima si cu constiinta, nu mi-am dorit celebritatea. Merg in teren cu colegii, particip la toate viata interna a televiziunii, nu dau ordine. La inceput am fost doar trei, mergeam in teren, redactam materialele, se pregatea emisia. In primele trei luni am functionat cu 2 ore de emisie, apoi ni s-au alaturat tineri dornici de aceasta profesie, dornici sa invete. Cu foate multi tineri am luat-o de la zero. In Medgidia nu sunt profesionisti prea multi in aceasta meserie. Pe partea redactionala nu ne-a fost foarte greu, mai multa multa s-a depus pe partea tehnica. Incet, incet ne-am marit echipa, suntem in jur 16 – colaboratori, cadre didactice, biserica. In urma cu trei saptamani am reusit sa emitem non-stop. Avem productie proprie 80% si zic ca am reusit sa atingem toate domeniile de interes pentru comunitate. Avem o grila generalista, ne ferim de politic in weekend cand oamenii trebuie sa-si curete spiritul prin intermediul emisiunii religioase si apoi …petrecem. De Paste, de Craciun, anul trecut am transmis in direct revelion de la Pestera impreuna cu primaria. Dorim sa ajungem un post regional, deocamdata nu ne dorim sa ajungem un post national. Ne multumim cu ceea ce suntem, ne bucuram ca am reusit sa avem program 24 de h din 24 h. Vrem sa crestem si echipa dar totul depinde si de situatia financiara. Inca ne lovim de o piata de publicitate slab dezvoltata la Medgidia, dar la nivel judetean nu exista vointa ca posturile tv sa fie sprijinite.  Exista o paine din care ar trebui sa ajunga fiecare. Eu si Cristi Ciobanuc am lucrat in presa sibiana si ne mentinem inca colaborarea. Din colaborarile externe practic reusim sa sustinem Alpha Media. Sunt si colaborari interne, dar foarte putine. De putin timp, agentii economici din alte localitati din judet ne-au solicitat colaborarea. Speram sa ne vedem si in Constanta, cat de curand. Ramane sa achizionam un sistem care ne permita sa fim vizionati in Constanta. 

6. Cum ati depasit momentele mai putin placute ale acestei meserii, fiindca banuiesc ca ati intalnit si greutati. Cum le-ati trecut? Care este secretul fortei dvs.?

Sa spun ca datorita optimismului pe care il avem , am reusit sa-l depasim dar si datorita increderii oamenilor. Amintesc ca am fost de pe cablu fara motiv, oamenii au fost alaturi de noi si atunci ne-am dat seama ca noi, ce din televiziune si oamenii din Medgidia, am format familia Alpha Media.!

7. Credeti in libertatea de a exprima ceea ce gandesti sau simti in adancul fiintei tale, fara sa iti fie teama? 8. Lucrul cel mai greu in viata este sa-ti gasesti locul. Locul care sa te multumeasca. Coincide acest loc cu cu ceea v-ati ales sa faceti?

Da, important este sa-ti doresti si sa ai puterea de face acest lucru. 

9. Pentru jurnalisti publicul nu gaseste scuze. Credeti ca v-ati dezamagit vreodata telespectatorii?

Da, pot sa spun ca mi-am gasit locul si coincide chiar cu interiorul sufletului. Imi poveste mama ca inca din copilarie imi doream sa fiu reporter. Asa a inceput colaborarea cu revistele Femeia si Flacarea. Si dupa 7 ani de catedra mi-am luat copilul de mana si am plecat sa fac Jurnalism la Sibiu. Cateodata desi mi se intampla sa mai raman cu gust amar, nu doresc sa schimb locul. 

10. Sapte zile din sapte, 12-14 ore din zi? Uneori 24 din 24, caci si noptile sunt jurnalistice, in sensul ca problemele de munca nu te parasesc, iar subiectele in desfasurare peste zi se continua cel putin in minte, noaptea. Mai inseamna si izolare intr-o lume in care altora nu le place sa traiasca, in care e multa adrenalina, dar care este extrem de egoista, care acapareaza. V-ati vedea face altceva?

Sincer, nu, decat sa practic profesia de jurnalist.

11. Poate politica, poate administratie? Puteti candida, nu vad unde ar fi problema, începutul pare promitator. Oamenii de succes pleaca de jos.

Corect, recunosc ca au fost propuneri din partea anumitor formatiuni politice sa particip la alegerile locale dar si parlamentare. Eu ma bucur ca politicienii se indreapta catre jurnalisti, dar daca noi plecam cine ne ia locul. Ce sa intampla cu societatea, asa cum am spus si la inceput suntem medicamentul de care societatea are nevoie. Nu-I vad pe politicieni sa faca ce facem noi jurnalistii, dar pe jurnalisti ii vad facand politica de calitate. Pentru mine toate partidele sunt pe aceeasi linie de plutire pentru ca in Romania nu se face politica. Si un exemplu este USL, si imi asum, cum pot cooabita social-democrati cu liberali?!  Sau vedem politicieni azi de stanga, maine de dreapta, altii pozeaza a indepedenti. 

12. O intrebare pentru directorul general, Alpha Media. E scumpă televiziunea? Afacerea e pe plus? Cat de dificil este sa asiguri managementul şi succesul unei televiziuni locale?

Este destul de scumpa televiziunea. De fiecare data am incercat sa fim pe 0 sau pe plus, niciodata pe minus pentru ca vrem sa atragem fonduri europene si stim ca in acest caz exista o conditie: sa ai profit, sa nu fi niciodata pe zero.

13. Am vazut ca prin productiile dvs cautati adevarul. Ati reusit sa-l gasiti? Ce alte show-uri tv, reviste, ziare, urmariti?

In unele situatii da, in alte situatii inca mai investigam astfel incat sa scoatem adevarul in fata, dar eu zic ca 80% l-am gasit. La ora in care se desfasoara alte emisiuni, si eu sunt in direct. Dar urmaresc CCN, fac revista presei pe ziare.ro, urmaresc Ziua de Constanta. Nu am niciun model in meserie. Trebuie sa amintesc ca flerul meu a fost descoperit de Florin Orezeanu si de Radu Mazare. Am fost intr-o emisiune la Tv Neptun si acolo m-au observat si mi-au spus ca voi fi un bun jurnalist.

14. Aveti televiziune, talk show, sunteti patroană/manager, ce nu stiu telespectatorii despre dvs ? Sunteti fericita?

Profesional sunt implinita, sunt fericita, dar ca om, am si momente in care ma confrunt cu greutati, dar imi joc rolul bine.

15. Cum va petreceti timpul liber? Ce hobby-uri aveti? Ce planuri de viitor?

Iubesc calatoriile dar nu prea am timp. Si atunci cand chipurile mergem in concediu, imbim vacanta cu munca. Iubesc Ardealul, aceasta zona stie sa-ti respecte si promoveze traditiile. Iar ca planuri de viitor, Alpha Media sa ajunga un post regional. Doar asa consider ca va putea fi urmarit si de constanteni.

16. Care a fost cea mai mare schimbare pe care ati remarcat-o în anii care au trecut, de cand faceti jurnalism, cu privire la rolul femeii în societate?

De la an la an, am observat ca femeile sunt mult mai implicate in societate decat barbatii, au capacitatea de a pune punctul pe I, de a realiza ceea ce-si propun. Si totusi se confrunta cu fel si fel de bariere, dar eu cred ca acest lucru ne face sa ne implicam si mai mult, in dezvoltarea societatii. Au fost situatii cand au incercat sa ma trateze ca pe o femeie, dar si-au dat seama pe parcurs  ca daca m-am nascut femeie nu inseamna ca trebuie sa stau doar la cratita!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Interviu Online 27 Sep, 2012 14:03 @Alina:in acel moment am simtit ca noi cei de la Alpha Media si locuitorii mun. Medgidia suntem FAMILIA ALPHA MEDIA!
  • invitat Interviu Online 27 Sep, 2012 13:58 @Izabella: Inca de la infiintare, am avut in grila emisiuni culturale. Nu stim daca aceasta emisiune a avut audienta de fiecare data, dar important este ca trebuie sa si culturalizam publicul telespectator.
  • izabella 27 Sep, 2012 13:29 De cand ati extins grila, dar si in trecut, televiziunea Alpha Media a dovedit ca acorda o mare importanta culturii, existand un segment important al grilei dedicat acesteia. Cat de pregatit este publicul dvs telespector de a absorbi informatia aceasta, avand in vedere faptul ca pe restul ecranelor televiziunilor, politicul primeaza?
  • catalina 27 Sep, 2012 13:19 De-a lungul celor 5 ani de existenta, Alpha Media a fost implicata in diferite campanii sociale, unele demarate chiar de televiziune, altele sprijinite de aceasta. Care este cea mai importanta realizare din acest punct de vedere si daca sperati in continuare la redeschiderea Muzeului "Lucian Grigorescu"?
  • Alina 26 Sep, 2012 10:23 Cum s-au simtit cei din Alpha Tv Media cand medgidienii au iesit in strada sa isi apere televiziunea? Ce evenimente au dus la acest lucru?