Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristina Barett „Ne-am pierdut abilitatea de a ne asculta corpul. Yoga ne învaţă să coborâm în noi şi să ne descoperim“

ro

20 Jun, 2015 00:00 8395 Marime text
Constănţeanca Cristina Barett este profesoară de limbi străine, dar în urmă cu 20 de ani a avut primul contact cu yoga, practică denumită tradiţional „învăţătura eliberării“. De atunci, Cristina Barett nu a mai putut trăi fără această disciplină, considerând că o ajută în autocontrolul personal şi, cumva, în menţinerea unui echilibru interior.

Acum şase ani, Cristina Barett a obţinut certificatul de instructor de yoga, în Statele Unite ale Americii, iar ulterior a revenit în Constanța, orașul său natal. În primăvara acestui an, și-a deschis un mic salon de yoga. Aici, încearcă să transmită mai departe din învățăturile sale, în speranța că și alții vor înțelege tainele yoga. Ce înseamnă și ce presupune, de fapt, yoga? Care sunt beneficiile acestei discipline? Care este obiectivul yoga? Cât de receptivi sunt constănţenii faţă de această disciplină?

Cum a fost primul contact cu yoga? Cum aţi descrie experienţa?

Primul contact cu yoga a avut loc în urmă cu 18 ani. A fost o experienţă minunată pentru mine. Reacţia mea a fost „wow, există şi alt gen de mişcare!“, care, în timp ce ne tonifică muşchii, ne menţine mintea relaxată. Starea imediată a fost de relaxare, de centrare a minţii şi, în timp, am beneficiat şi de tonifiere musculară, de o flexibilitate mărită, de eliminarea stresului anxietăţii. Cel mai important aspect a fost însă acela că am scăpat de durerile de spate şi de cap.

Care este provenienţa acestei activităţi? 

Provenienţa strictă este din India, dar a devenit o practică mondială în ultimii ani. Nu mai aparţine doar Indiei. Este răspândită în cele mai multe dintre ţările cu un grad de civilizaţie ridicat.

În limba sanscrită, yoga înseamnă „uniune“. Cum se traduce această uniune la nivel individual?

Uniunea se referă la conexiunea corpului cu mintea, la o armonizare mintală. Ne-am pierdut abilitatea de a ne asculta corpul, de a fi conectaţi cu realitatea noastră interioară. Yoga ne învaţă să ascultăm mesajele pe care corpul ni le transmite şi să ne găsim în mijlocul disconfortului cotidian starea de confort şi de armonie.

Există ramuri ale yoga adaptate fiecărei tipologii umane?

Yoga este potrivită oricărei persoane, de orice vârstă, de orice condiţie fizică, fără niciun fel de pregătire preliminară. Conceptul că avem nevoie de flexibilitate fizică pentru a practica posturile yoga este greşit, deoarece yoga creează gradual această flexibilitate corporală. Yoga este potrivită chiar şi persoanelor care nu pot face exerciţii fizice obişnuite, de genul fitness, iar asta pentru că ea implică mişcare cu impact redus asupra articulaţiilor şi a ligamentelor. O pot practica persoanele care au scolioză, sciatică, dureri musculare.

Cât poate dura iniţierea unui „profan“ în tainele yoga? 


Oricine poate veni la o şedinţă de yoga, oricine poate participa, fără o iniţiere anterioară. Nu avem nevoie de niciun fel de informaţie înainte de a veni pur şi simplu la o şedinţă de yoga, ci doar de o minte deschisă.

Ce ar trebui să ne înveţe yoga?

Yoga ne învaţă cum să trăim frumos, sănătos, ne învaţă cum să ne conectăm cu emoţiile noastre, cum să avem o stare de calm mental şi de armonie fizică. De asemenea, yoga ne ajută să renunţăm la anumite tipare impuse de educaţie, de societate. Yoga ne învaţă că noi suntem mai mult decât anxietatea, decât prejudecata. Yoga ne învaţă să coborâm în noi şi să ne descoperim.

Care sunt beneficiile practicării yoga pentru organism? 

Fortificarea masei musculare şi reducerea ţesutului adipos. Yoga lucrează prin contracţii musculare izometrice, care modifică tensiunea muşchilor şi produc căldură. Posturile corporale în yoga alungesc muşchii, spre deosebire de contracţiile izotronice, care se regăsesc în fitness, aerobic. De asemenea, yoga elimină tensiunile, stresul, anxietatea, ne învaţă să respirăm corect, iar prin oxigenare, eliminăm toxinele. Totodată, îmbunătăţeşte atenţia, puterea de concentrare, circulaţia şi flexibilitatea generală.

Credeţi că cei care practică această învăţătură a eliberării sunt mai aproape de împlinirea spirituală?

Fiecare avem o definiţie pur personală a împlinirii spirituale. Pe lângă efectele fizice pe care le are, yoga reprezintă fără îndoială o cale spirituală, accesibilă oricui. În cursurile de yoga pe care le ţin, eu mă adresez oamenilor obişnuiţi, mămicilor cu un program încărcat şi, în principiu, oricui îşi doreşte o stare de calm şi de armonie.

De cât timp, de cât exerciţiu este nevoie pentru a experimenta diverse etape de transă ale yoga?

Nu există transă în yoga. Există meditaţie profundă, iar la această stare se poate ajunge relativ repede, în funcţie de capacitatea noastră de a ne concentra şi de a ne linişti mintea.

Cât de receptivi sunt constănţenii faţă de această activitate?

Există o receptivitate crescută. Oamenii sunt deschişi şi încep să-şi dea seama de ce este yoga cu adevărat: un exerciţiu fizic, care ne ajută pe mai multe niveluri - mintal, sufleteşte, şi care are şi aplicaţii terapeutice.

Credeţi că europenii sunt mai reticenţi faţă de diverse mijloace de îmbogăţire spirituală?

În general, europenii sunt mai tradiţionalişti în comparaţie cu cei de peste ocean, dar există un interes major şi în Europa faţă de tot ce înseamnă cale spirituală. Spre deosebire de americani, europenii sunt mai discreţi în tot ceea ce fac.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii