Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info SudEst Ce cred primarii din Tulcea și Frecăței despre tornada care a făcut ravagii? - Blestemul apelor în Dobrogea

ro

20 Sep, 2013 00:00 7392 Marime text
Iată ce cred edilii despre tornada din Tulcea!     

Săptămâna trecută, Dobrogea a fost lovită de ploi torențiale care, în unele localități au făcut ravagii. Slavă Domnului, situația nu a fost atât de gravă precum în județul Galați, unde nouă oameni și-au pierdut viața din cauza viiturilor.
     Conform spuselor autorităților locale, pentru prima oară în istoria județului Tulcea, acestea s-au confruntat cu un fenomen meteorologic fără precedent: o tornadă, așa cum o numesc edilii, a lovit din plin satul Cataloi (care aparține de comuna Frecăței).
     Pe de altă parte, municipiul Tulcea a fost înghițit de ape, în urma a două reprize de ploi greu de închipuit. Ca și cum nu era de ajuns, și localitățile situate în apropierea graniței dintre județele Constanța și Tulcea au fost sub avertizare de cod portocaliu de inundații.
     Acestea fiind zise, am stat de vorbă cu primarii din  comuna Frecăței și din municipiul Tulcea pentru a înțelege amploarea necazurilor care s-au abătut asupra localităților pe care le administrează, dar și pentru a vedea dacă există resursele necesare pentru preîntâm-pinarea unor astfel de situații în viitor.
     De asemenea, am mai stat de vorbă cu primarii altor localități, care au mai trecut prin situații asemănătoare, ori care se aflau sub avertizarea codului portocaliu de inundații.

CONSTANTIN HOGEA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TULCEA:

„Tornada s-a format la intrarea în municipiu și se îndrepta către noi. Brusc însă, și-a schimbat direcția și a lovit satul Cataloi”

„E o vorbă care spune că ce nu te doboară te face mai puternic. Acest lucru este valabil și pentru administrația locală din municipiul Tulcea. Vom avea nevoie de vreo două săptămâni pentru a spăla de câte ori va fi nevoie toate străzile, pentru a repara ce este de reparat și într-un final, sper cât mai repede, vom reda municipiului Tulcea aspectul îngrijit și curat. Vreau să vă spun însă că această tornadă a început la vreo cinci kilometri de municipiu. Când vii de la Constanța, spre Tulcea, pe dreapta, aproape de intrarea în municipiul nostru sunt patru sau cinci nuci mari smulși din rădăcină și aruncați pe marginea șoselei. Acolo a început tornada, la doar cinci kilometri de intrarea în municipiu. Culmea este că tornada se îndrepta către noi. Brusc însă, acest fenomen neobișnuit pentru Dobrogea și-a schimbat direcția și s-a îndreptat către Cataloi. Au fost două zile de coșmar: prima, în care a plouat în jur de 80 l/mp și a doua care ne-a pus capac: 120 l/mp. Slavă Domnului însă că nu avem pagube materiale însemnate. Sunt câteva locuințe afectate și câteva spații comerciale de la parterul blocului.
I-am ajutat pe cei afectați, iar acum nu ne rămâne decât să suplimentăm cu 500-600 de milioane de lei vechi bugetul pentru angajații de la  Servicii Publice”, a declarat primarul Tulcei.

„Am depus un proiect pentru prevenirea unor astfel de situații, însă UE ne-a spus că nu finanțează sistemele de dirijare a apelor pluviale”

„Am încercat, în toate ieșirile publice, să explic faptul că investițiile în sistemul de canalizare nu au legătură cu apa pluvială, unde nu există nici un sprijin din partea instituțiilor europene. Vorbim de două lucruri diferite: apa menajeră și apa pluvială. S-au făcut investiții în sistemul de canalizare aferent apelor menajere însă acesta nu are nici o legătură cu faptul că munici-piul Tulcea se inundă în urma ploilor torențiale. Pentru acest lucru avem nevoie de un sistem de dirijare a apelor pluviale! Noi am depus un proiect în urmă cu câțiva ani, dar Uniunea Europeană ne-a spus că nu este eligibil pentru că nu există bani pentru așa ceva. Deci Europa nu ne dă bani pentru sistemul de dirijare al apelor pluviale, prin urmare nu avem bani pentru implementarea acestui sistem care ar putea să prevină viitoarele situații de acest gen”, a adăugat Constantin Hogea.

„Dragnea ne-a promis sprijin în implementarea unui proiect menit să preîntâmpine astfel de situații. Sperăm să ne sprijine și financiar”


„Vestea bună este că pe 14 septembrie am primit vizita unui secretar de stat din cadrul ministerului condus de domnul Liviu Dragnea, care a venit special pentru a discuta despre problema apelor pluviale din Tulcea și pentru ca, împreună cu dumnealui, să identificăm soluția pentru preîntâmpinarea unor astfel de necazuri în viitor. Gestul domnului Dragnea de a trimite un reprezentant al ministerului ne onorează și sperăm ca această vizită să se materializeze printr-un astfel de proiect. La fel cum sperăm să beneficiem și de un sprijin financiar, de o cofinanțare din partea Guvernului pentru implementarea proiectului, pentru că bugetul Primăriei Tulcea nu permite finanțarea totală a unei investiții de o asemenea amploare”.

Vezi ce localități au fost ferite de viitură și ce primari sunt în alertă!

Primarul din Frecăței, comuna care a fost zdrobită de prima tornadă din istoria localității:
„Îi aștept cu interes pe mai-marii țării să vină în comuna noastră, la fel cum eu am mers din casă în casă după ce s-a întâmplat nenorocirea”

„Am fost loviți de o viitură foarte mare și de un fenomen meteorologic nemaiîntâlnit. Niciodată în istoria localității nu am mai auzit sau nu am mai văzut o tornadă. Primăria a încercat să facă tot posibilul să îi ajute pe oamenii ale căror gospodării au fost distruse. Pagubele sunt mari, chiar foarte mari, dar nu le-am evaluat încă. De când s-a întâmplat nenorocirea am stat doar lângă și între oameni, am încercat să îi calmez, să îi încurajez și să îi asigur că totul o să fie bine, vom trece și peste asta. Ei așteaptă acum de la mine o strategie pe termen lung. Ne dorim să găsim soluția oportună pentru ca pe viitor să preîntâmpinăm astfel de nenorociri. Ne confruntăm acum cu două pro-bleme: una este strada care trebuie reparată și a doua identificarea unei soluții pe termen lung cu ajutorul căreia apa să nu se mai reverse pe strada respectivă. Problema este că la capătul străzii sunt niște ziduri de protecție colmatate. Acestea nu sunt ale primăriei, deci n-am putut face nimic, n-am putut interveni. Mai este un canal de irigații care la fel nu este al primăriei. Aparțin de alte instituții care trebuie să intervină. Nu putem schimba cursul apei, dar îl putem diminua. Dacă mai vine viitura o dată nu mai are ce să ne ia. Vorba aia, ne mai ia praful de pe tobă. Oricum ne-a nenorocit. Am făcut adrese către ministere, acum îi așteptăm pe mai-marii țării să ne fie alături și să vină la noi să ne asculte ofurile la fel cum le-am ascultat eu oamenilor când am mers din casă în casă după necaz.“

Primarul din Peștera:
„Sunt solidar cu primarii din Tulcea. Îi compătimesc pentru că știu ce-i așteaptă...”

Comuna constănțeană a fost măturată de viitură în vara anului 2013. Furia naturii a lăsat în urmă pagube de 1 milion de euro!

„Am trecut prin asta, îi înțeleg perfect pe primarii din Tulcea și sunt solidar cu ei. Îi compătimesc pe toți pentru că știu cum e și știu ce îi așteaptă. În momentul în care se strică ceva în comunitate simți că îți înfige cineva un cuțit în inimă. Noi, slavă Domnului, am reușit să reparăm totul în mai puțin de trei luni, dar ne-am dat peste cap tot bugetul, nu mai avem nici un ban, suntem praf. Nu ne-am plătit furnizorii de luni de zile, ne-am distrus toată situația financiară. Ne-am cheltuit banii de salarii, de investiții, încercând să reparăm totul cât mai repede, în ideea că vom primi despăgubirile necesare. Cheltuielile noastre au depășit un milion de euro. Și avem deficit de 10 miliarde de lei vechi. Asta pentru că speram ca instituțiile responsabile
să-și facă treaba.

Nici o instituție nu le-a întins o mână de ajutor localnicilor din Peștera! 

Dar nici unuia nu i-a păsat de noi. Toate adresele noastre au rămas fără ecou. Am trimit scrisori și adrese peste tot. Nici Consiliul Județean, nici Prefectura, nici ministerele, nimeni nu ne-a dat nici un leu, nici un ajutor, nimic. Nici investițiile nu ne lasă să le demarăm. Dacă nu tăiau certificatele verzi localitatea noastră trebuia să aibă acum 230 de turbine de eoliene, iar noi eram independenți financiar. Ne continuam și investițiile, aveam o comună bogată și aveam și resurse financiare proprii pentru situații de urgență, cum ar fi dezastrele naturale”.

Primarul din Mihai Viteazu: 
„Cam o dată la 60 de ani ne înghite viitura și pe noi. Dar ferească Dumnezeu, că n-ai de unde să știi...”

„Am avut ploi foarte mari, dar a fost liniștit. Vreo 40 de litri. A plouat de la ora 3 dimineața până pe la 6-7. La noi vin viiturile doar când vine de la Fântânele. Dar asta se întâmplă o dată la 60 de ani. Dar ferească Dumnezeu, că nu știi ce se întâmplă! Până acum, pe la noi n-a trecut nici o tornadă. Mi-a spus cineva că în Delta Dunării a plouat 130 de litri, ceea ce e enorm”.

Primarul din Horia de Constanța: 
„La noi a venit un fel de tornadă când era Năstase premier și ne-a pus acoperișuri. Acum nu știu ce s-a întâmplat în Tulcea pentru că n-am televizor acasă”

„Anul ăsta ne-a plouat bine și atât. Face foarte bine pentru culturile de toamna asta. Anul trecut a fost rău de tot, dar anul ăsta ne-a ferit Dumnezeu. Nu știu ce s-a întâmplat la Tulcea, pentru că eu n-am televizor acasă. Eu nu mă uit la televizor. Mi-a-mintesc însă că o furtună de-vastatoare, un fel de tornadă, și viituri de neimaginat au fost și la noi, la Horia, pe vremea când era Năstase premier. Acum mă uit la vecinul meu și îi văd acoperișul făcut de Adrian Năstase. Și acoperișul meu la fel a fost reparat. Îmi amintesc de Năstase pentru că venise atunci cu ajutoare la noi”.

PE EI I-A FERIT DUMNEZEU

Primarul din Dăeni: 
„Au fost ploi și la noi, dar în limite normale, benefice pentru agricultură”

„Noi, slavă Domnului, nu am avut probleme. A plouat într-adevăr, dar în limite acceptabile. Au fost ploi benefice pentru agricultură, iar furia naturii ne-a ocolit. Din câte știu eu, localitatea Dăeni a fost ferită de astfel de nenorociri. În trecut au fost ploi torențiale care au afectat infrastructura, dar atât. Nu am fost puși niciodată în situația nefericită în care se află acum alte localități din județul Tulcea. Din spusele specialiștilor vremea se va îmbunătăți”.

Primarul din Cerna: 
„Trebuie să acceptăm că în ultimii ani ne confruntăm cu fenomene meteorologice noi”

„Nu avem probleme. Ne-a ferit Dumnezeu de nenorociri. A plouat aseară într-adevăr, destul de mult, dar fără să ne creeze nici un fel de pro-bleme. Au mai fost ploi mari, au fost viituri, dar de când sunt eu au fost doar trei situații grave. Niciodată nu a fost vreo tornadă pe raza localității noastre, dar trebuie să acceptăm că există destule modificări din punct de vedere meteorologic în ultimii ani. Cauzele sunt multiple și nu sunt eu în măsură să le enumăr, dar iată că, din păcate, se întâmplă”.

Primarul din Horia de Tulcea: 
„Nu te pui cu natura dezlănțuită. Dacă se întâmplă ceva, sper să fim anunțați din timp ca să putem evacua gospodăriile”

„Mulțumim lui Dumnezeu n-au fost probleme. A plouat, dar normal, cât pentru agricultură. Niciodată nu am văzut vreo tornadă pe raza comunei Horia și să ne ferească Dumnezeu de așa ceva. Au fost ani cu ploi torențiale, însă niciodată atât de grav ca la Cataloi. Dacă va veni vreo viitură, asta e, n-avem ce să facem. În calea apelor nu poți face nimic. Cu natura dezlănțuită nu te pui. Sperăm doar să fim anunțați la timp ca să putem evacua gospodăriile”.

Sursa: InfoSudEst
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii