Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Guvernul trebuie să plece, PSD trebuie să rămână

ro

07 Feb, 2017 13:09 2535 Marime text
Este o greșeală a confunda plecarea guvernului Grindeanu cu plecarea PSD de la guvernare. La fel cum ar fi o greșeală ca PSD să nu-și termine mandatul de guvernare, absolut legitim în urma câștigării categorice a alegerilor parlamentare. Tot o greșeală este și dialogul în termeni absoluți despre PSD: „Partid de infractori”, „Nu există pesediști onești” sau, mai rău, „Toți pesediștii ar trebui să intre la pușcărie”. Nu, în pușcărie ar trebui să ajungă doar cei care au comis infracțiuni care sunt pedepsite astfel, iar vinovăția unui om este stabilită într-o instanță, nu în stradă. Sigur, emoția a fost mare și va rămâne așa, o bună bucată de vreme. Am trăit-o cu toții, unii dintre noi la cote foarte înalte. Iar, într-o astfel de emoție, vorbește furia, nu rațiunea. După ce ne răcorim, însă, ne reamintim că nu există un partid format exclusiv din infractori, la fel cum nu există un partid ai cărui membri, în totalitatea lor, sunt imaculați moral.
 
Halucinant este să ceri ca PSD să dispară ca partid. Nu numai că PSD nu trebuie să dispară ca partid, dar acesta trebuie să continue să guverneze. Sigur că pentru unii, PSD este un partid indigest pe care nu ar pune ștampila de vot vreodată, opțiunea acestora fiind fundamentată pe diverse argumente, multe dintre ele solide. Însă acest partid reprezintă stânga eșichierului politic și nicio democrație sănătoasă nu poate funcționa fără un partid de stânga sănătos. Problema acestui partid nu este doctrina. Problema acestui partid o reprezintă oamenii care îl conduc de la Revoluție încoace. PSD și-a căpătat reputația de „partid al infractorilor” nu din cauza ideologiei de stânga, ci din cauza liderilor pe care acesta a fost condamnat să-i aibă în ultimele două decenii. Din cauza liderilor și a atitudinii și reacțiilor acestora în raport cu statul de drept, cu instituțiile statului, cu Justiția și cu noțiunile esențiale într-o democrație.
 
În urmă cu nici două luni, PSD a câștigat alegerile parlamentare cu 46% din opțiunile electoratului. Nu pot să estimez ce procentaj ar mai înregistra astăzi, dar știu că acest partid este legitimat să rămână la guvernare în continuare. Din două motive: pentru că este partidul care a câștigat detașat alegerile parlamentare și, prin urmare, are dreptul sau, mai bine zis, obligația să guverneze; pentru că plecarea PSD de la guvernare ar însemna un cataclism nu pentru social-democrați, ci pentru dreapta eșichierului politic.
 
În momentul de față, dreapta, fărâmițată, dezbinată, haotică, lipsită de coerență, fără lideri și fără nicio strategie, nu poate guverna România fără ca, ulterior, să i se cânte prohodul. Indiferent dacă ar urma o guvernare tehnocrată, ori guvernarea unei alianțe a partidelor aflate astăzi în opoziție, partidul care va deconta dezastrul guvernării (pentru că ar fi un dezastru) va fi PNL. PSD își va fi revenit rapid în următorii doi ani, sub mirajul programului dumnezeiesc de guvernare pe care au vrut să-l aplice dar nu au fost lăsați să-l ducă la bun sfârșit de PNL, iohanniști, soroșiști, dușmanii țării etc.
 
Rămân rezervată și pesimistă cu privire la electorat și conștientizarea importanței votului. Chiar dacă românul a simțit din plin șuieratul glonțului care i-a trecut pe lângă ureche, nu cred că a înțeles, încă, și cât de important ar fi fost dacă ar fi ieșit 10 minute la vot. Cel mai probabil ar fi scutit cele 10 zile în stradă. Așadar, dacă PSD pleacă astăzi de la guvernare, se va reface în opoziție și va fi revenit peste doi ani cucerind și ultima redută: președinția. Și atunci, da, un PSD condus de Liviu Dragnea sau altul ca el, va face ravagii. Tocmai de aceea, PSD trebuie să rămână la guvernare și să transforme în realitate faimoasele promisiuni din campania electorală. Altfel, dacă nu-și va duce la îndeplinire programul de guvernare promis, nu îi va rămâne decât să se usuce electoral sub propriile baliverne și neputințe.
 
Atenție, însă, la o confuzie rostogolită adeseori în rândul electoratului, fie el pro sau anti PSD. Alegerile au fost câștigate de Partidul Social-Democrat și nu de premierul Sorin Grindeanu, de membrii cabinetului acestuia ori de președintele formațiunii politice Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu, la fel ca Sevil Shhaideh (prima propunere de premier) erau cvasi-anonimi și nu au fost asumați ca viitori premieri în campania electorală. La fel cum, tot atunci, nu erau cunoscute încă nici planurile lui Liviu Dragnea referitoare la adoptarea odioaselor ordonanțe. Așa că, electoratul nu a legitimat guvernul Sorin Grindeanu într-o manieră exclusivă și, totodată, electoratul nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu ori amnistierea unor categorii de condamnați. Electoratul a votat PSD pentru programul de guvernare promis, pentru toate măririle de salarii și pensii, pentru tot soiul de facilități promise, pentru scăderea taxelor și așa mai departe. Pe scurt, pentru ca laptele și mierea să curgă în robinetele românilor, printr-o minune înfăptuită de partidul social-democraților.

Autor: Andreea PAVEL
Articolul integral poate fi citit pe info-sud-est.ro

Sursa foto: ZIUA de Constanţa









 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii