Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info sud-est Florica Bagdasar, malaria din Dobrogea şi comunismul. Prima femeie ministru din România a fost deputat de Tulcea

ro

19 Jan, 2018 07:25 2481 Marime text
Saul Bellow a scris romanul „December’s Dean” în 1982 (tradus în românește – „Iarna Decanului” – în 2005) şi descrie lugubra sa vizită într-un Bucureşti îngheţat, în iarna după devastatorul cutremur din 1977. Alexandra, soţia laureatului Nobel, venise să vegheze agonia mamei sale, Florica Bagdasar. Femeia aceasta, care la 19 decembrie 1978 înceta din viaţă, este prima din istoria României care a intrat în Guvernul României. Cariera politică şi-a început-o în primii ani după al Doilea Război Mondial, ca deputat de Tulcea.
 
Florica Bagdasar s-a născut în 1901, la Bitolia, în Macedonia otomană, ca fiică a lui Sterie Ciumetti, viitor inspector general de poduri şi şosele al judeţului Constanţa între cele Două Războaie Mondiale, şi a Anastasiei Papahagi, sora lingvistului Pericle Papahagi. Este primul român care a studiat la Harvard, în S.U.A., între 1927 şi 1929, ea şi soţul ei, Dumitru Bagdasar, alegând neurochirurgia pentru a completa Facultatea de Medicină şi doctoratul obţinut la Universitatea din Bucureşti. Tot în experienţa americană, Florica Bagdasar a beneficiat de o bursă Rockefeller la Universitatea din Boston, primul român în această listă extrem de scurtă. Când au revenit în ţară, ca singuri specialişti în acest domeniu, desigur că nu au găsit un loc la vreunul din marile spitale ale ţării şi au ales oraşul Jimbolia, la frontiera cu Serbia, pentru a-şi începe cariera. Abia în 1933, după obţinerea unei notorieţăţi naţionale, ca primii chirurgi pe creier, la spitalul municipal din Cernăuţi, soţii Bagdasar au reuşit să se stabilească la Bucureşti.
 
Nu este foarte clar de ce Dumitru şi Florica Bagdasar au ales să fie comunişti. Cel mai probabil, poate fi vorba despre simpli exponenţi ai stângii naive, aşa cum au mai fost şi alţii în perioada interbelică. Aduceţi-vă aminte de brăileanul Panait Istrati, fost portar la hotelul „Regina” din Constanţa şi cu lucrări tipărite în Europa. În orice caz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în vila conjugală din Cotroceni, de pe strada Djuvara 30, soţii Bagdasar au făcut servicii politice Partidului Comunist din România şi activiştilor săi antrenaţi şi plătiţi de Uniunea Sovietică. Drept recompensă, după instaurarea, la 6 martie 1945, a guvernului condus de Petru Groza, doctorul Dumitru Bagdasar a primit portofoliul Ministerului Sănătăţii.
 
Florica Bagdasar a primit şi ea recompense politice rapide şi consistente: în 1946 a înfiinţat Centrul de Igienă Mintală din Bucureşti şi a devenit primul lui director, apoi, în vara anului 1946 a plecat la Paris, ca membru al Delegaţiei oficiale a României la Conferinţa de Pace. Singura femeie de acolo.

Autor: Florin Anghel

Articolul integral poate fi citit pe Info Sud-Est
Sursa foto: Wikipedia

Citește și: 

In memoriam. Macedoromânca Florica Bagdasar. Prima femeie ministru din istoria României. Soția celebrului doctor Bagdasar

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii