Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la mizeria și evaziunea fiscală din piețele constănțene, la plăcerea de a face cumpărături într-o mică piață dintr-un orășel francez

ro

20 Jul, 2013 11:59 1699 Marime text
Piaţa. Acel loc care unora le dă fiori pe şira spinării. Cunoaştem cu toţii piaţa din Tomis 3, una dintre cele mai mari din Constanţa. Încercaţi numai să vizualizaţi aminitirile legate de celebra piaţă cu pricina. Voi  încerca eu un mic rezumat. În primul rând, aglomeraţia. „Nu am unde să parchez maşina, trebuie să întorc şi nu pot în intersecţie!’’ vă sună familiar? Da, tuturor li se întâmplă asta în Tomis 3, pentru că nu există suficiente locuri de parcare.
Apoi mizeria, lipsa unui minim simţ estetic în întreaga zonă din incinta pieţei (covrigării cu termopane lângă magazine cu două etaje, tonete de îngheţată jumătate pe trotuar şi jumătate în parcare, standuri cu flori în plină staţie de autobuz acoperite cu copertine fosforescente, chioşcul de bilete de pe vremea Răposatului  ş.a.m.d.) şi celebra hală angoasantă din beton care acoperă tarabele cu legume şi fructe. Iarna e frig, vara e cald, niciodată nu e suficientă lumină şi niciodată absolut nimic nu îţi stimulează cheful de a transforma corvoada cumpărăturilor într-o plăcere. Adăugaţi la asta şi frica constantă de a nu fi „furat la cântar’’ sau furat pur și simplu, şi aţi reconstituit dezolantul peisaj al pieţelor româneşti în general. Iată de ce majoritatea alege să  facă cumpărăturile în supermarketuri, locuri mai civilizate, mai curate şi mai luminoase. Dar se poate totuşi şi altfel? Răspunsul este da. Acolo, în Occidentul la care visăm şi care ne dezamăgeşte cu fiecare zi mai mult şi mai mult, mersul la piaţă arată altfel. (…)

Citiți articolul integral pe:  info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii