Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Undă verde pentru blocul de zece etaje Municipalitatea a emis un act important pentru comisarul-şef Mihai Toporan (document)

ro

14 Apr, 2016 00:00 6337 Marime text

 
Mihai Toporan, fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Constanţa, a solicitat şi a obţinut de la Primăria municipiului Constanţa, pe data de 12 aprilie, Autorizaţia de Construire nr. 670. Documentul este emis pentru „Construire imobil D+P+10E cu spații comerciale la parter, cu asigurarea a opt locuri de parcare, în limita de proprietate, a 22 de locuri de parcare amenajate pe strada Pescarilor FN, zona bl. FZ 29, a 15 locuri de parcare pe strada Pescarilor nr. 67B, conform contractului de închiriere nr. 173/12.02.2016, conform HCL 36/13.02.2015“. Investiţia va fi realizată pe strada Pescarilor nr. 65C. Actul emis de municipalitate este valabil până pe data de 12 aprilie 2017.
 
În septembrie 2015, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa fusese depus memoriul de prezentare a proiectului „Construire imobil D+P+10E apartamente cu spaţii comerciale la parter“. Investiţia urmează să fie realizată pe strada Pescarilor 65C, pe un teren de 512,43 mp. Potrivit memoriului de prezentare, pe amplasament se propune realizarea unui imobil de tip bloc de apartamente cu spaţii comerciale la nivelul parterului, având spaţiile tehnice şi parcările la nivelul demisolului. Amplasamentul este actualmente neconstruit și neamenajat, se mai precizează în memoriul proiectului.
 
Viitoarea clădire, cu funcţiunea „apartamente cu spaţii comerciale la parter“, va avea în plan o formă dreptunghiulară, având dimensiunile de 23 metri x 16,3 metri şi regim de înălţime D+P+10E. Blocul va avea o suprafaţă construită de 358,82 mp şi o suprafaţă desfăşurată totală de 4.305,84 mp, din care spaţii tehnice şi parcări - 358,82 mp. Parterul propus va fi alcătuit din două spaţii comerciale şi hol acces pentru locatari. Spaţiile comerciale vor avea o suprafaţă utilă de 254,50 mp. Etajele, de la unu la zece, vor găzdui câte patru apartamente.
 
Reamintim că, de-a lungul anilor, Toporan a condus Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, Poliţia municipiului Constanţa, dar şi Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor, tot din IPJ Constanţa.

Povestea terenului cumpărat de la Primăria Constanţa

Mihai Toporan şi soţia sa, Aurora, au cumpărat la licitaţie de la Primăria Constanţa un teren de 512 mp, care, ani la rând, a avut destinaţia de spaţiu verde. Mai exact, familia Toporan a participat, pe 12.07.2004, la această licitaţie organizată de Primăria Constanţa pentru vânzarea unui spaţiu verde în suprafaţă de 512 mp. Au câştigat licitaţia şi au cumpărat terenul cu 5.700 de euro, fără TVA. Spaţiul verde este foarte bine situat, pe malul mării, pe strada Pescarilor, la numărul 65C. Părculeţul, care, de fapt, era un maidan neamenajat, se învecinează acum cu complexul Spectrum Residence şi cu terenul societăţii Fin.Co.Ge.Ro. Plata s-a făcut astfel: soţii Toporan au plătit un avans de 1.140 de euro plus TVA, iar diferenţa de 4.560 de euro plus TVA a fost plătită în decurs de trei ani, eşalonat, în 12 rate trimestriale a câte 380 de euro plus TVA. Contractul era anulat în cazul în care cumpărătorii nu plăteau trei rate consecutive. Nu s-a întâmplat asta. De asemenea, în contract se stipulează că destinaţia terenului este de spaţiu verde şi se arată că proprietarul este obligat să păstreze această destinaţie. S-a mai specificat că destinaţia poate fi schimbată doar cu acordul vânzătorului, Primăria Constanţa. Într-un cuvânt, soţii Toporan şi-au cumpărat un spaţiu verde pe care l-au avut în responsabilitate.

Destinaţia terenului, schimbată: din spaţiu verde, în bloc cu zece etaje

Familia Toporan nu s-a ocupat deloc de spaţiul verde cumpărat, şi nici Primăria. Decebal Făgădău a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local, cu numărul 36/13.02.2015, care vizează o suprafaţă de 14,8 hectare, ce cuprinde şi spaţiul verde al familiei Toporan. La cererea Marcochim SRL şi Nitalexil SRL privind acceptarea Planului Urbanistic Zonal, s-a aprobat o nouă destinaţie a acestui lot şi implicit a terenului lui Toporan. Pe 21 septembrie, la o lună de când a ieşit la pensie comisarul-şef Mihai Toporan, Primăria Constanţa, prin primarul interimar Decebal Făgădău, a încheiat un nou contract de vânzare-cumpărare cu soţii Toporan. În document se invoca HCLM 36 anterior menţionată, de unde cităm: „Având în vedere noile reglementări urbanistice aprobate prin HCLM 36/13.02.2015, s-a emis Certificatul de Urbanism nr. 1720/29.05.2015, care prevede că actuala destinaţie a terenului situat în municipiul Constanţa, strada Pescarilor nr. 65C, în suprafaţă de 512 mp, să fie de «Construire Imobil D+P+10E apartamente cu spaţii comerciale la parter».“
 
La obiectul contractului a fost schimbată destinaţia, din spaţiu verde, în teren construibil, şi s-a fixat alt preţ. Preţul total a fost stabilit la 245.966 de euro fără TVA, iar plata urmează să se facă în 12 rate de câte 9.737 de euro şi un avans de 12.298 de euro plus TVA. În acelaşi document se stipulează că se reziliază contractul dacă familia Toporan nu plăteşte cinci rate succesive. Adică în situaţia în care cumpărătorii nu plătesc patru rate la rând, dar o plătesc pe a cincea, mai beneficiază de un an de graţie, pentru că ratele sunt trimestriale.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza contractele de vânzare-cumpărare dintre familia Toporan şi Primăria Constanţa, din 2004, 2015 şi HCLM 36 din 13.02.2015.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii