Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă de lucru la Consiliul Judeţean Constanţa. Decizii privind reluarea lucrărilor de la Capidava

ro

08 Aug, 2017 00:00 2449 Marime text

Din luna noiembrie 2016, „dosarul“ Capidava a rămas încremenit. Pe data de 8 noiembrie a anului trecut, Comisia interministerială desemnată de Comisia Naţională de Arheologie (CNA) şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI) din cadrul Ministerului Culturii, împreună cu proiectanţii lucrărilor de restaurare, arhitecţi, arheologi şi reprezentanţii Consiliului Judeţean, dădeau cărţile pe faţă chiar în cetatea de pe malul Dunării. Atunci s-a făcut evaluarea la faţa locului, pentru ca, ulterior, să fie luată o decizie privind continuarea lucrărilor şi remedierea deficienţelor.

 
În teritoriu a fost prezent, la acel moment, preşedintele Comisiei pentru Arheologie din subordinea Ministerului Culturii. Ovidiu Ţentea s-a angajat atunci ca, împreună cu colegii săi arheologi, să elaboreze un raport pe care îl va înainta Ministerului Culturii şi care urma să stabilească dacă lucrările de la Capidava pot continua sau dacă este necesar ca, înaintea reluării proiectului, să fie remediate problemele de ordin tehnic. 
 
Ţentea şi echipa de specialişti şi-au făcut treaba, iar pe 6 decembrie finalizau raportul, care ajungea la ministrul Culturii. Pentru că urmau alegerile parlamentare, cel mai probabil, nimănui din minister nu-i ardea de soarta Capidavei. Între timp, ministerul a vrut ca raportul să primească avizul Comisiei de Arheologie şi al celei a Monumentelor, înainte de a-l expedia beneficiarului, Consiliul Judeţean Constanţa. Această procedură s-a încheiat undeva în jurul datei de 25 ianuarie. Suntem în 8 august, iar raportul nu a ajuns la Constanţa.
 
Ieri, responsabilul ştiinţific al Cetăţii Capidava, Ioan Carol Opriş, a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţutuianu, pentru a „mişca lucrurile în direcţia reluării lucrărilor la proiect“, după cum ne-a declarat acesta. „Au fost şi discuţii la Ministerul Culturii, înţeleg că actualul ministru vrea să iasă din formula asta de adormire, am văzut că şi cei de la CJ sunt interesaţi să se reia lucrările. Având în vedere că ambele părţi sunt interesate, voi avea săptămâna aceasta o întâlnire la Consiliul Judeţean cu toţi factorii responsabili, inclusiv reprezentanţii ministerului“, a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, Ioan Carol Opriş.
 
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, ne-a precizat că şedinţa de lucru va avea loc miercuri, 9 august. Rămâne de văzut dacă, după aceste discuţii, CJC va demara efectiv procedura în vederea organizării unei licitaţii pentru executarea restului de lucrări din cadrul proiectului „Restaurare, consolidare, protecţie, conservare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“. Licitaţia va pleca de la 4 milioane de euro.
 
Vă reamintim că, iniţial, proiectul a avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015 (demarat în august 2013), dar, din cauza unor disfuncţionalităţi semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unor anchete DNA în curs de derulare, a fost declarat nefuncţional, urmând ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii