Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inflamarea financiara in imobiliare

ro

08 Feb, 2009 14:51 1913 Marime text

bubble.jpg„România va fi citată ca studiu de caz atunci când va veni vorba de bubble-ul est european", se precizează pe un blog postat pe Balonul Imobiliar.

Pornind de la citatul de pe economiapentrutoţi.blogspot.com : "Am citit zeci de articole care ne povesteau despre piaţa atipică şi excepţionalismul României - nimic mai fals. Suntem fix exemplu de manual, unde evenimentele s-au derulat mai repede ca în alte ţări", autorul materialului precizează că peste 10 ani România va fi citată ca studiu de caz. Iată un mic exemplu: în "Bubbles: And How to Survive Them", unde la pagina 13 este propusă o listă de 18 trăsături ale unei inflamări financiare de tip bubble:

-Creşterea rapidă a preţurilor

-Aşteptări generalizate pentru creşterea viitoare a preţurilor (adevarat)

-Supraevaluarea preţurilor comparativ cu mediile istorice (adevarat)

-Supraevaluarea preţurilor comparativ cu un nivel de bun simţ (adevarat, ar trebui citit capitolul 10 pentru a înţelege ce înţelege autorul prin "de bun simţ", dar în esenţă e vorba de rentabilitate şi profit cum am discutat)

-Mai mulţi ani de creştere economică susţinută (adevaratuduială)

-Existenţa reală a unor motivaţii "credibile" care pot susţine la nivel teoretic creşterea preţurilor (adevarat, "creşterea salariilor", "statul nu a mai construit nimic de 20 de ani", etc.)

-Factorul "noutate" al motivaţiei, de exemplu apariţia internetului în perioada bubble-ului bursier din anii '90 sau "intensificarea imigrării" în cazul bubble-ului imobiliar (adevarat: "intrarea în UE" -> "alinierea preţurilor")

-Credinţa generalizată în existenţa unei schimbări epocale de paradigmă (adevarat, "la noi e altfel", "România e diferită", "criza nu ne atinge", "economiile emergente sunt ferite" )

-Apariţia de noi investitori (adevarat!)

-Apariţia de noi antreprenori (adevarat!)

-Interes sporit din partea oamenilor simpli şi a mass-media (adevarat!)

-O creştere susţinută a creditării (adevarat, deşi unii tot sunt nemulţumiţi de medii)

-O creştere susţinută a îndatorării (adevarat, idem)

-Apariţia de noi instrumente şi instituţii de creditare (adevarat)

-O inflaţie liniştitoare (ceea ce provoacă relaxarea băncii centrale) (adevarat)

-O politică monetară relaxată (adevarat)

-Scăderea ratei de economisire (adevarat)

-O monedă naţională puternică (adevarat!)

Ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est în ultimii 5-6 ani nu are corespondent în istoria universală şi, fie şi pentru acest lucru, va intra în manuale.

Timp de câţiva ani, profitând de integrarea cvasi-sincronizată în -

Uniunea Europeană şi în NATO a acestui spaţiu, capitalurile occidentale au luat cu asalt pieţele subdezvoltate din Europa de Est prin intermediul reţelelor bancare internaţionale. Întrucât aceste capitaluri nu aveau niciun obiect concret de investiţie, s-a inventat ad-hoc motivul imobiliar. Preţurile au explodat pe toate segmentele imobiliare: rezidenţial, office şi comercial, într-un dispreţ total faţă de caracteristicile zonei privind productivitatea muncii (foarte scăzută), salariile (de 2-3 ori mai mici ca în Occident) şi perspectivele economice (dependenţa cronică de investiţiile străine orientate spre lohn şi producţia în subcontractare).

Sursa: www.balonul-imobiliar.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii