Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Raluca Vasilescu, PR NEPI - „City Park Mall nu se extinde în parc“. City Park Mall „înghite“ şi mai mult din Parcul Tăbăcărie NEPI vrea să se extindă cu încă două corpuri. Constănţenii se pot opune! (documente)

ro

02 Sep, 2015 00:00 11366 Marime text
NEPI extinde şi mai mult mall-ul din parcul Tăbăcărie. Şi nu, nu vorbim despre noua aripă la care se lucrează în prezent pe locul fostei parcări supraterane, ci despre una nouă, dispusă pe limita dinspre strada Soveja a mall-ului. În luna martie începeau lucrările pentru extinderea City Park Mall Constanţa. NEPI promitea atunci că în vară avea să deschidă sky level-ul cu multiplexul Cinema City și restaurante, urmând ca în decembrie să fie inaugurată noua aripă a complexului.
 
Acum, fondul african de investiţii NEPI Five Property Developemnt SRL intenţionează să extindă cu încă o aripă mall-ul, astfel că invită publicul să transmită observaţii şi propuneri privind intenţia de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal în perioada 31 august - 5 septembrie. „Observaţiile sunt necesare în vederea stabilirii cerinţelor de elaborare şi vor fi transmise la adresa Primăriei Municipiului Constanţa, serviciul Urbanism“. Astfel, după etapa pregătitoare, între 7 septembrie şi 2 octombrie, este programată etapa elaborării propunerilor şi consultarea documentaţiei. Între 5 şi 10 octombrie, vor fi comunicate rezultatele consultării. Potrivit planurilor propuse de elaboratorul PUZ-ului, SC Isacov & Asociaţii Birou de Arhitectură SRL, zona de extindere propusă va avea în total şase nivele: „S+P+3+4E şi parcare supraetajată”. Practic, noua aripă a mall-ului se va ridica în şi deasupra actualei parcări subterane.

Iată ce vrea să facă investitorul!


Anunţul de intenţie pentru elaborarea PUZ-ului se face întrucât proiectul necesită modificarea HCLM Constanţa nr. 254/2013, proiect de hotărâre care este inexistent pe site-ul Primăriei Constanţa, astfel încât nu ştim ce prevede acesta. PUZ-ul se elaborează conform unui aviz de oportunitate emis de municipalitate luna trecută - 80997/18.08.2015. Prin acest PUZ, vor fi stabilite reglementări urbanistice noi cu privire la regimul de construire, diversificarea funcţiunilor din zonă, înălţimea maximă admisă, procentul de ocupare a terenului (POT), coeficientul de utilizare a terenului (CUT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale terenurilor în limitele zonei studiate, după cum se arată în anunţul postat pe site-ul Primăriei.

Urmărind mai atent planurile propuse, vedem că nu doar aripa dinspre strada Soveja va fi extinsă, ci va fi creat un spaţiu complet nou, chiar în buza lacului Tăbăcărie. Astfel, aici se va înălţa semeaţă o construcţie cu parter şi etaj. Convenabil, planul urbanistic zonal studiază inclusiv zona în care se află o bază nautică - Centrul de scafandri „Gheorghe Oancea“. Tot din acest plan vedem că un colţ de parc, chiar cel de peste drum de limita mall-ului, este o proprietate privată, la fel ca Teatrul de Vară şi terenurile din vecinătatea sa. Tot aici vedem cum sensul giratoriu de pe bulevardul Al. Lăpuşneanu va fi uşor modificat, iar pe strada Soveja va fi creat unul complet nou, sensuri pentru care, de altfel, au fost obţinute documentele premergătoare. Nu mai puţin interesant, conform datelor de la Primăria Constanţa, sensurile giratorii vor fi făcute de SC Confort Urban SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal.

Citeşte şi

Două noi sensuri giratorii: Extinderea mall-ului construit de NEPI aduce modificări majore traficului constănțean

Acte emise de municipalitate

Pe data de 5 martie, Primăria Constanţa a eliberat Autorizaţia de construire nr. 357 pentru „Extindere imobil existent S+P+1e+Etaj tehnic complex comercial cu corp 2s+P+1E parţial şi terasă pentru parcaj şi organizare de şantier“. Investiţia este realizată de SC NEPI Five Property Development SRL, conform contractului privind acordarea unor drepturi de superficie şi transferul drepturilor de construire şi dezvoltare. Actul emis de municipalitate a fost solicitat de SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL, pentru NEPI Five Property Development SRL. Reamintim că, anul trecut, în luna noiembrie, Primăria Constanţa a emis şi Certificatul de urbanism nr. 3371 pentru NEPI Five Property Development SRL în vederea devierii unei conducte şi relocării unui cămin de branşamente apă, în cadrul proiectului „Extindere centru comercial City Park Mall Constanţa“.
 
NEPI deţine în portofoliul său zece centre comerciale funcţionale care totalizează o suprafaţă de 333.638 mp. Valoarea totală a acestor proprietăţi depăşeşte 544 de milioane de euro, iar chiriile anuale generate de acestea au o valoare de circa 50 de milioane de euro. Compania deţine mall-urile Promenada, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Deva Shopping Centre, Vulcan Value Centre din Bucureşti, Shopping City Galaţi, Retail Park Piteşti, Shopping City Târgu Jiu şi Severin Shopping Center.

Povestea spinoasă a mall-ului din parc

Mall-ul construit şi extins acum pe malul lacului Tăbăcărie are o istorie destul de controversată. Încă din 2000, atunci când a fost făcută prima notificare privind retrocedarea terenului din Parcul Tăbăcărie, pe care s-a construit mai apoi City Park Mall, şi până în ultima zi a lunii mai 2008, atunci când fostul primar al municipiului, Radu Mazăre, a inaugurat cu mare fast clădirea în formă de ambarcaţiune, au curs râuri de cerneală despre ceea ce ar putea fi numită „afacerea secolului“ la Constanţa în materie de retrocedări. Povestea a început în 2000, când Consiliul Local Constanţa vota, la iniţiativa lui Mazăre, hotărârea 396, prin care se aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcărie, pe un teren de 43.500 mp, al cărui beneficiar era Holland Development Group SA. Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva fostului primar al Constanţei, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, de la Dinamo, Basarab Popa (vărul lui Radu Mazăre), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 de dolari, 63 de dolari şi 90 de dolari. Cu un început furtunos, mall-ul a ajuns, de la un plan al celor de la Holland Development Group, în portofoliul societăţii Neocity Group România, condusă atunci de Elan (Emilian) Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi prieten declarat al lui Radu Mazăre. Neocity Group România avea atunci ca asociaţi societatea olandeză Fotostudio Ruiterman Mijdrecht B.V. şi pe Nimrod Ben Ami. De altfel, afacerea olandeză se află în spatele tuturor firmelor care stau la baza City Park Mall. Vorbim aici despre City Park Project, City Park Management şi Everest Investiţii şi Consultanţă.

În prezent, mall-ul se află în portofoliul NEPI. Fondul sud-african de investiţii NEPI a achiziţionat, în luna decembrie 2013, prin intermediul NEPI Four Real Estate Solutions şi NEPI Bucharest Two, centrul comercial City Park Constanţa, cu o suprafaţă închiriabilă brută de 29.284 de metri pătraţi, de la SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL. Odată cu centrul comercial din Constanţa, cei de la NEPI au cumpărat şi proiectul de extindere. După un timp, mall-ul a ajuns la NEPI Five Property Development SRL, firmă înfiinţată în anul 2013. Atunci, asociaţii firmei erau: Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţinea 999 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9%, şi SC NEPI Bucharest Two SRL, care deţinea o parte socială, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,1%. Administratorii societăţii erau: Victor Semionov (născut în 1977, la Chişinău), Alexandru Morar (născut în 1983, la Târgu Mureş), Tiberiu Smaranda (născut în 1981, la Râmnicu Vâlcea). Activitatea principală a societăţii NEPI Five Property Development SRL vizează „consultanţă pentru afaceri şi management“.

UPDATE, 02.09.2015

Pentru o mai bună informare a cititorilor, Raluca Vasilescu, PR al New Europe Property Investments (NEPI), a făcut următoarele precizări: „City Park Mall nu se extinde în parc, aşa cum se întelege din articol, ci se dezvoltă în perimetrul aflat în proprietatea sa, conform schiţei ataşate“. Aceasta a trimis, de asemenea, o schiţă privind extinderea mall-ului din parcul Tăbăcărie, precum şi un comunicat de presă, datat 7 mai 2015, pe care le găsiţi ataşate în secţiunea „documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cezar 02 Sep, 2015 13:28 Oricum acolo este tot o parcare....asa ca nu vad ce e atat de rau ca se extinde si se vor crea noi locuri