Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, preturi imobiliare aberante!

ro

21 Feb, 2009 12:50 5486 Marime text
Preturile apartamentelor vechi cu doua camere din Capitala au scazut cu circa 35% fata de ultimele sase luni, iar o locuinta poate fi achizitionata, in prezent, cu preturi de la 50.000 euro, in functie de locatie, finisajele ori strategia de vanzare a agentiilor imobiliare si dezvoltatorilor, informeaza http://bloombiz.ro/

Potrivit datelor puse la dispozitia NewsIn de agentiile imobiliare si de dezvoltatori, un apartament cu doua camere (suprafata 50 mp), la parter intr-un bloc cu opt etaje pe strada Socului, intre Diham si Pantelimon, se vinde la un pret de 55.000 euro. In acelasi timp, agentii imobiliari sustin ca o locuinta cu doua camere, confort 2 - decomandat, cu o suprafata 38 mp, in zona Emil Racovita are un pret de vanzare de 48.000 euro.

Locuinte ieftine sunt si in zona Berceni, unde apartamentele cu doua camere se vand in general cu 65.000-70.000 euro in functie de imbunatatiri si de suprafata utila a camerelor, dar si in cartierul Titan, unde doua camere intr-un bloc la unul din bulevardele principale costa 67.000-70.000 euro.

"Proprietarii au vazut ca in ultimele luni nu au reusit sa vanda si au decis sa mai lase la pret. Unii chiar cu 25-30%, fortati de imprejurari. Exista insa si unele persoane care nu accepta scaderea preturilor si au renuntat la a mai vinde. Unii au decis sa le inchirieze si sa mai astepte pentru o eventuala crestere a preturilor", a spus pentru NewsIn, Adrian Dragomir, reprezentant al unei agentii imobiliare.

Reprezentantii ImobCentral sustin ca locatiile centrale, vand apartamentele la preturi de peste 100.000 euro, chiar daca suprafata utila nu depaseste de multe ori 50 mp. "Chiar daca preturile au scazut sustinut in ultimele luni, un apartament vechi in zona Unirii se vinde cu peste 125.000 euro. Exista si alte zone unde doua camere costa peste 100.000 euro", sustine Laura Nemolov, agent imobiliar.

Preturile apartamentelor vechi din sectorul 3 au scazut cu 42% in 6 luni

La randul lor, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers sustin ca preturile apartamentelor vechi din sectorul trei al Capitalei au scazut cel mai mult, cu 42% in ultimele sase luni. in acelasi timp, Sectorul 1 a inregistrat o scadere a preturilor de 13% in ultimele sase luni, in sectorul 2 preturile au scazut cu 36%, iar in sectoarele 4, 5 si 6, scaderea a fost de 31%, 34%, respectiv 37%.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei cu privire la piata imobiliara, indicele BREI-Vechi (pretul apartamentelor vechi) a inregistrat in luna ianuarie o scadere cu 3%. Cea mai mica valoare o are in continuare indicele sectorului 6, de 1.111 euro/mp, iar cea mai ridicata valoare - sectorul 1, cu putin sub 2.000 euro/mp (1.990 euro/mp).

Locuintele noi se vand cu circa 30% mai ieftin


Datele statistice prezentate de CBRE Eurisko arata ca preturile de vanzare ale locuintelor noi au inregistrat, anul trecut, o scadere de pana la 30%. "Solutiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vanzarilor au constat in oferirea de discounturi sub forma de 1-2 locuri de parcare gratuite (si/sau boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie, televizor plasma, computer) si chiar reduceri din pretul final de vanzare daca se achita un avans mai mare de 20-30% ori daca se achizitioneaza mai multe locuinte", au spus consultantii imobiliari.

Acestia adauga ca alte proiecte vand unitatile rezidentiale fara finisaje, in stadiul "la rosu" ori reduc standardele de confort ale locuintelor pentru a le face mai accesibile (ex. inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil). "Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010", conchid analistii companiei de consultanta imobiliara.

Potrivit companiei Cushman & Wakefield, in ce priveste preturile pe acest segment, raportat la luna decembrie 2008, ele au scazut cu 15% la apartamentele vechi si 5-10% la apartamentele noi. Deci, in total, vorbim de o scadere a preturilor cu pana la 35% pe piata rezidentiala.

EuroMetropola: Reducerea TVA-ului la 5% pentru un anumit tip de locuinte a dus la scaderea preturilor

Consultantii EuroMetropola sustin ca un apartament cu 2 camere, in zona Casa Presei Libere, la bloc (P+4) cu finalizare in luna mai 2009 si cu o suprafata de 70 mp are un pret de 70.000 euro (TVA inclus). Consultantii imobiliari ai companiei sunt de parere ca pe segmentul rezidential preturile au suferit deja corectii de pana la 30%, iar dezvoltatorii au acceptat sa-si micsoreze profitul oferind discounturi considerabile sub forma unor reduceri efective de pret, prin diferite bonusuri (mobilier, spatii de depozitare, locuri de parcare) sau prin modalitati mai avantajoase de plata (plata unei chirii timp de 2 ani considerate ca avans sau un avans mai mic si rate esalonate pe o perioada de 2 ani de la luarea in primire a locuintei, achitate direct dezvoltatorului).

"Reducerea TVA-ului la 5% pentru un anumit tip de locuinte este o masura care a contribuit la scaderea preturilor. Scaderea preturilor va fi direct influentata de schimbarile din sectorul financiar si de stabilitatea economica. Principalul motiv pentru care volumul vanzarilor a scazut nu este acela al restrictionarii creditelor, ci neincrederea populatiei in economie", au mai spus cei de la EuroMetropola pentru NewsIn.

La randul sau, directorul general al companiei Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei sustine ca, in ultima vreme, au existat constructori si dezvoltatori care au recurs la scaderi drastice de pret, din dorinta de a rula lichiditatile si acceptand riscul de a obtine un profit mai mic. "QCM a transformat ansamblul rezidential de lux Adnana Residence in Buftea Lake Residence, cuprinzand apartamente sub 100.000 de euro, asadar sub cota de 1.000 de euro/mp. Suntem insa convinsi ca preturile nu vor scadea mai jos de 900 de euro/mp la apartamente noi, pentru ca terenurile au valorat foarte mult si materialele de constructie au avut preturi ridicate in momentul inceperii constructiilor care se vor finaliza in aceasta perioada", sustine directorul general al companiei Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei.

si reprezentantii Monaco Towers au redus pretul apartamentelor cu doua si trei camere cu pana la 45.000 euro pe fondul climatului economic actual. "intelegem constrangerile noi la care trebuie sa raspunda clientii si obstacolele ce stau in calea achizitiei unei locuinte. La toate acestea, incercam sa raspundem cu flexibilitate si cu o atitudine proactiva. Apartamentele din ansamblul Monaco Towers sunt acum mai accesibile ca pret si metoda de finantare", a declarat Project Manager Monaco Towers in cadrul DTZ Echinox, Razvan Julea.

Potrivit DTZ, agentul exclusiv al proiectului, apartamentele cu doua camere din cadrul ansamblului Monaco Towers costa acum mai putin de 100.000 de euro si beneficiaza de TVA de 5%. Totodata, apartamentele cu trei camere situate la etajele superioare au avantajul celor mai mari reduceri de pret.

Pretul apartamentelor noi expuse la targuri a variat intre 750 euro/mp si 2.200 euro/mp

Expozantii prezenti, in februarie, la targurile de apartamente au oferit discounturi consistente, iar reducerile la pretul de lista al apartamentelor au fost cuprinse intre 10%-30%. Mai mult chiar, unii dezvoltatori au oferit drept bonus, la cumpararea locuintei, si locul de parcare aferent.

"Tinand cont de conditiile pietei, la acesta editie a targului expozantii au oferit discounturi consistente cumparatorilor care doresc sa faca rezervari pe perioada celor patru zile ale targului. Astfel, reducerile au fost cuprinse intre 10% si 30%, iar unii dezvoltatori ofera drept bonus, la cumpararea locuintei, locul de parcare. Totodata, pretul apartamentelor noi expuse a variat intre 750 euro/mp si 2.200 euro/mp", au spus organizatorii targului Condominium pentru NewsIn.

Reprezentantii companiei Impact Developer & Contractor SA sustin ca au inregistrat, la ultimele doua targuri imobiliare din luna februarie, un numar de 4.000 de vizitatori, cel mai mare numar din ultimele cinci luni de prezenta la targuri. Astfel, potrivit lor, numai in perioada 6 - 16 februarie 2009, aferenta celor doua targuri imobiliare, numarul de vizite a clientilor insotiti de agentii de vanzari s-a dublat fata de toata luna ianuarie, numarul de rezervari de locuinte a crescut cu 40% fata de luna ianuarie 2009, si cu 80% fata de luna decembrie 2008, iar numarul contractelor si antecontractelor a crescut cu 50% fata de luna ianuarie.

„Numarul contractelor si precontractelor semnate in prima parte a lunii februarie depaseste numarul celor semnate in lunile anterioare. Este un semn ca vizitatorii au nevoie reala de locuinta si ca nu pot amana la nesfarsit momentul achizitiei. Locurile de joaca, padurea, linistea si aerul curat sunt factori care accelereaza primavara luarea deciziei. incercam sa venim in intampinarea acestora cu solutii de locuire adaptate la nevoile clientului si la posibilitatile sale reale", a declarat Carmen Sandulescu, Director Executiv Financiar al IMPACT Developer & Contractor.

Si preturile pentru ofertarea apartamentelor cu 3 camere au scazut

Si preturile pentru ofertarea apartamentelor cu 3 camere din capitala au scazut simtitor in ianuarie, ajungand la o valoare medie de 123.617 euro, bani pentru care agentiile imobiliare ofereau in 2008, clientilor interesati, apartamente cu 2 camere, potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro.

"Pretul mediu maxim a fost inregistrat la inceputul lunii, cand un apartament cu 3 camere din Bucuresti era scos la vanzare pentru pretul mediu de 127.581 euro. De remarcat este faptul ca in primele luni ale anului trecut, pentru aproximativ aceeasi suma de bani, agentiile imobiliare ofereau clientilor interesati apartamente cu 2 camere, mai mici si mai putin confortabile", sustin reprezentantii imobiliare.ro, care prezinta o analiza a evolutiei pietei rezidentiale in luna ianuarie 2009, in cele mai dinamice orase din Romania.

Directorul general al portalului, Adrian Erimescu sustine ca desi daca trendul descendent al preturilor este evident, deocamdata, cumparatorii par sa astepte inca momentul oportun pentru a-si cumpara o locuinta. "in perioada urmatoare este foarte probabil sa asistam in continuare la scaderi de preturi", a mai spus Erimescu.

O garsoniera pe litoral in Bulgaria se vinde la pret de Logan

In acelasi timp, pretul unei garsoniere la malul marii, in Bulgaria, porneste de la 11.700 de euro (TVA inclus), suma apropiindu-se de cea necesara achizitionarii modelului de varf de la Dacia, Logan.

Reprezentantul de vanzari al companiei Morada Bulgaria, Penka Atanasova, precizeaza ca detine in portofoliu, apartamente de vanzare in zona Nessebar la pretul de 390 de euro/mp, cu TVA inclus, in conditiile in care si anul trecut pretul in zona era considerat scazut: 560 de euro/mp. "Nu criza face preturile in Bulgaria, ci piata, prin puterea de cumparare a viitorilor proprietari de locuinte de vacanta", spune aceasta.

La randul sau, managerul portalului bulgariainvest.ro, Andrei Muresan, confirma preturile scazute la apartamentele rezidentiale, dar spune ca sumele vehiculate nu sunt general valabile, ci difera de la un ansamblu rezidential la altul si de faza de constructie in care acesta se afla.

"In Sunny Day 6, de exemplu, complex rezidential al celor de la AG Properties Bulgaria, garsonierele pornesc de la 11.700 de euro, pretul pe metru patrat fiind mai mare de 390 de euro", explica Muresan.

In schimb, intr-un alt complex, Sunny Day 5, care este recent finalizat si are peste 300 de apartamente, 20 de unitati ramase nevandute sunt ofertate la pretul de 390 de euro/mp. "Este vorba de apartamente mari, care costa de la 28.000 de euro in sus, care inca nu si-au gasit un cumparator", mai spune reprezentantul bulgariainvest.ro.

La nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul anului 2008 era de 8,27 milioane unitati locative

Conform datelor oficiale publicate de Institutul National de Statistica al Romaniei, in primele 11 luni ale anului 2008 s-au eliberat 57.227 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 10,7% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. in fiecare dintre ultimile doua luni ale perioadei analizate, numarul autorizatiilor a fost in scadere fata de luna anterioara. Astfel, in luna octombrie 2008 s-au eliberat cu 7,9% mai putine autorizatii decat in septembrie 2008, iar in noiembrie 2008 numarul acestora a scazut cu 27,9% fata de luna
octombrie 2008.

"La nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul anului 2008 era de 8,27 milioane unitati locative. in perioada 2002-2008 fondul national de locuinte a inregistrat un trend ascendent, cea mai mare crestere fiind in anul 2007, cand au fost finalizate 46.000 de locuinte. in 2009 estimam ca numarul de locuinte finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare", spun consultantii imobiliari.

Potrivit datelor oferite de Eurostat, in 2007, Romania a avut cel mai ridicat ritm real de crestere a pietei constructiilor dintre toate tarile Uniunii Europene, de 33,6%, depasind Polonia, cu un avans de 12,6% si Suedia, cu 10,9%. La polul opus s-au aflat Marea Britanie, Spania si Slovenia.

Sursa: http://bloombiz.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • florescu 14 Feb, 2011 19:10 pentru cei care vor sa cumpere o vila de vacanta sau permanenta in Bucovina, mai exact in mun.Radauti/Suceava.Casa a costat 150.000 euro in 2008 atunci cind am construit-o iar acum am nevoie urgenta de bani si o vand cu 110.000 euro neg.Cine doreste pot sa -i trimit mai multe informatii si poze destule. Are toate utilitatile ca la bloc si este convenabil ca se afla in oras.Au fost cazuri unde casele sunt mai izolate, au fost vandalizate si mai ales ca se aflau in zone inundabile va da-ti seama ce s-a intimplat.Eu de asta am construit-o in oras, faptul ca Radautiul nu are cum sa fie inundat vreo data, si este la 6 km. de Sucevita , etc....Casa este la cheie, o las cu tot mobilierul, covoare, perdele, aragaz, frigider, masina de spalat....eu iau din casa doar lucrurile personale si dvs. pute-ti sa va muta-ti imediat. tel.0762838077 email- catalin.florin76@gmail.com