Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Teatrul de Vară din Mamaia a devenit o fantomă (galerie foto)

ro

21 Apr, 2015 00:00 5582 Marime text
Teatrul de vară din Mamaia a fost inaugurat în 25 august 1963. Prima dată a fost numit „Ovidiu”, se pare botezat așa de ziariști. Ulterior, în anul 1980 clădirea a fost acoperită cu o prelată bicoloră. Primele ansambluri hoteliere, ridicate în ani 1959-1962, şi Teatrul de Vară Mamaia au o imagine deosebit de modernă. Ţinând seama de caracterul linear al reliefului, pentru a sparge monotonia, arhitecţii au alternând construcţiile înalte cu altele mai mici, concepând locuri de parcare şi zone verzi abundente“, se precizează în lucrarea „Litoralul românesc al Mării negre“, semnată de Gheorghe Andronic, Marin Neaţu, Adrian Rădulescu, Stoica Lascu (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1989).
 
Prima manifestare de amploare a fost „Festivalul convurs național de muzică ușoară Mamaia”, lansat pentru a stimula activitatea creatorilor și interpreților români. Prima ediție a avut înscrise în concurs 500 de lucrări. Orchestra de estradă a Radioului a fost condusă de Sile Dinicu.
 
Potrivit lucrării „Album cu amintiri Mamaia 1906 – 2006”, scrisă de Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan și Gheorghe Stănescu, apărută în anul 2006 la Editura Dobrogea, Constanța, „revelația anului: Aurelian Andreescu, Doina Badea, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Ludovic Spiess, Constantin Drăghici, Florin Bogardo. În afara concursului, deja consacrații: Gică Petrescu, Dorina Drăghici, Roxana Matei, Gigi Marga, Nicolae Nițescu, Luigi Ionescu”. Premiul Radioteleviziunii: „Oglinzile mării”, premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor „Aș vrea iar anii tinereții”, premiul Centralei ONT Litoral „Zorile” de Temistocle Popa. Se lansa cântecul „Soarele e-ndrăgostit de Mamaia”.
 
La cea de-a doua ediție, din anul 1964, Marele premiu al Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă l-a obținut cântecul „Tu” de Vasile Vaselovschi, pe versurile lui Tiberiu Utan.
 
Pe scena Teatrului de Vară s-a desfășurat și ediția Festivalului filmului românesc. În galeria foto puteți vedea starea deplorabilă în care se află astăzi Teatrul de Vară, dar și vederi de demult în care se înfățișează modul în care arăta teatrul de vară.

Consiliul Judeţean Constanţa, prin hotărârea cu numărul 225 din data de 29 octombrie 2014, a transmis dreptul de administrare asupra unui bun imobil în care funcţionează Teatrul de Vară Mamaia către Consiliul Local al municipiului Constanţa în scopul includerii acestuia într-un program de reparaţii şi întreţinere, în vederea aducerii acestuia la o formă care să permită organizarea de spectacole şi alte evenimente.
 
Pentru a afla mai multe despre soarta Teatrului de Vară, ieri, l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, care ne-a solicitat însă să revenim astăzi pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Vom reveni cu amănunte!
 

Sursa: „Litoralul românesc al Mării negre“, Gheorghe Andronic, Marin Neaţu, Adrian Rădulescu, Stoica Lascu, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1989.

„Album cu amintiri Mamaia 1906 – 2006”, Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan și Gheorghe Stănescu, Editura Dobrogea, Constanța, 2006.

Sursa foto vederi: 
„Album cu amintiri Mamaia 1906 – 2006”, Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan și Gheorghe Stănescu, Editura Dobrogea, Constanța, 2006.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • LAUR 21 Apr, 2015 09:20 Pacat, cand ne amintim cate slagare si cati artisti s-au lansat aici la malul marii, iar acum a ajuns o ruina!!!!!