Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nesimțire crasă! Gunoaie și moloz, aruncate pe digul de larg din portul Constanța (galerie foto+video)

ro

16 Oct, 2016 14:29 6214 Marime text

Sunt cetățeni ai orașului Constanța care dau dovadă de o lipsă de respect pentru tot ce înseamnă natură și mediu înconjurător. La orice pas vedem dovezi ale nesimțirii unor concetățeni care prefer să arunce gunoaie pe stradă, să distrugă spațiile verzi, și ele puține. Un constănțean ne-a sesizat o situație neplăcută pe care a observat-o în timp ce alerga pe digul de larg din Portul Constanța. Așa cum se vede și în fotografii, cineva a aruncat deșeuri de moloz de la construcții pe stabilopozii digului de nord din Portul Constanța, cu toate că acest lucru este interzis de legislația în vigoare.
 
În urmă cu 120 de ani, pe 16 octombrie 1896, se punea piatra de temelie a portului modern Constanța.
Evenimentul avea loc într-o atmosferă specifică de sărbătoare, în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta, a membrilor Guvernului, prefecţilor judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, a primarului Constanţei, Eugen Schina dar și cu participarea unor personalități ale ingineriei românești precum Anghel Saligny, Gheorghe Duca, Gheorghe Lahovary și alții.
Ministrul lucrărilor publice, C. I. Stoicescu citea documentul regal: „Noi, Carol I, prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională Rege al României. În anul mântuirii 1896, în a 16-a zi a lunii octombrie, am pus piatra de temelie pentru construirea portului Constanţa pe ţărmurile Mării Negre, Dumnezeu dăruindu-Ne în domnia Noastră asupra acestei ţări, numai ani de glorie, ca împreună cu viteaza mea oştire să-i pot da independenţă şi o poziţie statornică, dar şi ani de paşnică domnie, am lucrat cu râvnă şi stăruinţă pentru înflorirea şi prosperitatea României.
Înmulţind căile de comunicaţie şi reţeaua căilor ferate, unind cele două ţărmuri ale Dunării prin podul de la Feteşti - Cernavodă, luat-am hotărârea ca aceste temeinice şi nepieritoare lucrări să fie desăvârşite prin întemeierea unui port la ţărmurile vechiului Pont - Euxin, unde din veacurile cele mai îndepărtate comerţul a găsit un loc de adăpost.
Nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să desăvârşim în linişte şi fericire lucrarea începută astăzi, care va duce peste mări numele României şi va înlesni în toate vremurile transportul bogățiilor acestei țări.
Spre amintire am subscris acest document în îndoit exemplar, din care unul se va aşeza în piatra de temelie, iar celălalt se va păstra în Arhiva Statului.”
„Documentul inaugurării lucrărilor, citit mulţimii şi semnat de rege, este pus într-un tub de sticlă şi închis într-un bloc uriaş de piatră, care cântărea patru tone, la baza digului de larg. Blocul este ridicat de o macara puternică şi pus la loc într-un mod matematic. Operaţiunea foarte însemnată şi minunată reuşeşte pe deplin. Tunurile bastimentelor care staţionează în port bubuie, muzicile cântă şi şampania curge. Familia regală, în faţa dlor miniştri şi a invitaţilor, a cimentat cu mistria şi bătut cu ciocanul prima piatră a temeliei, care poartă inscripţia: 16 octombrie 1896.”
Volumul „Constanţa – memoria oraşului, 1878 – 1940”, autor Aurelia Lăpușan, coautor Ştefan Lăpuşan, publicistică, Constanţa, Editura Muntenia, 1997, a stat la baza documentării acestui material.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • titi 17 Oct, 2016 18:45 Sunt de acord cu acest comentariu.Chiar nu aveti nici pic de rusine!!!
  • ionica 17 Oct, 2016 14:16 Nesimtirea si mai crasa este a celor care refuza (nu intamplator) sa monteze camere de luat vederi prin tot orasul ! S-ar face economii de milioane de euro : nu se vor mai fura sau distruge bunurile publice(banci prin parcuri ,cosuri gunoi ,corpuri iluminat ,vestigii arheplogice ,toalete publice etc.) ...Dar ce bani frumosi aduc smecherilor ,licitatiile anuale pentru inlocuirea celor furate sau distruse ! Ce sa mai vorbim de cele care n-au fost furate sau distruse ,dar care se liciteaza in fiecare an (adica iluminatul de sarbatori ) .Intr-un mare oras din Italia am aflat ca aceste ornamente luminoase se folosesc cel putin 5 ani consecutiv !!N-or mai fi avand mafie ?
  • cetatzean 16 Oct, 2016 17:58 Domnilor : primar D Fagadau si ceilaltzi politicieni psd, pnl = pdl, pmp, pntzcd, alde , minoritatzi .......... , care guvernantzi locali, va ganditzi doar la binele dumneavoas tra, insa voturile le primitzi de noi, oamenii de rand, pentru care va ganditzi doar in : pre si in campaniile electorale, in rest se asterne uitarea pentru mul tzimea votanta si inconstienta, de ce voteaza si cum voteaza. Rezolvatzi cu RATC-UL, ca locuitorii Constantzei umilitzi, calatoresc cu jafurile de microbuze si cu banii datzi pe calatoriile chinuite, inghesuite si certurile dintre calatorii transportatzi precum sardelele, adica transportatzi in coditzii inumane, mizere, necivilizate si neplacute pentru un oras mare din Romania si Europa secolului al XXI - lea. Noi, romanii si mai ales constantzenii, oricum dupa toate cele vazute si observate cu ochiul liber, apartzinem cu sigurantza unei epoci de mult apuse, adica evului mediu. Domnilor politicieni locali si guvernantzi locali in frunte cu d-ul primar D Fagadau, cum putetzi sta, manca si dormitzi linistitzi, cand orasul nostru este sufocat de atatea : taxe, impozite, mizerie, drumuri incepute si neterminate..............., si cat de curand asteptatzi voturile oamenilor, nu va este JENA, MILA, RUSINE ....... sa ne mai chematzi, la urne pentru a va vota : pe acei politicieni actuali si pe acei politicieni vechi ?!