Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Pe urmele Mântuitorului în Săptămâna Patimilor. Drumul Crucii refăcut la Saraiu

ro

18 Apr, 2014 12:12 4711 Marime text
Comuna Saraiu se pregăteşte pentru primirea Luminii Învierii aşa cum se cuvine, de aceea, În joia Mare, La Saraiu a fost refăcută „Calea Crucii“, drumul parcurs de Iisus şi patimile sale până la moarte. 
Drumul Crucii porneşte din curtea casei lui Pilat din Pont, unde Iisus Hristos este judecat şi condamnat la moarte de către popor.
În pretoriu, iudeii l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu, strigând „Răstigneşte-L! Răstigneşte-L!“. La Saraiu, procesiunea a pornit de la biserica satului, iar mulţimea a coborât, încet, către centrul localităţii.

Cea de-a doua staţionare reprezintă punerea Crucii pe umerii Domnului şi pornirea spre Golgota. De aici, urmează prima cădere a Mântuitorului sub povara Crucii. Continuând calea osândei, are loc întâlnirea Domnului cu Maica Sa îndurerată.
A cincea staţionare are loc atunci când bunul Simon Cirineanul ridică Crucea Domnului, spre a-L ajuta.

Drumul Crucii se continuă apoi spre locul în care marama Veronicăi aminteşte de prima icoană a Mântuitorului. La cea de-a şasea oprire are loc întâlnirea Domnului cu Veronica, cea care îi şterge lui Hristos chipul cu marama de pe capul său. Chipul Mântuitorului rămâne impregnat pe maramă. Apoi are loc a doua cădere a lui Iisus la pământ şi cea de-a opta oprire - întâlnirea Domnului cu femeile ce se tânguiau pentru El.La cea de-a noua oprire are loc a treia cădere a Mântuitorului la pământ, la mică distanţă de precedenta.

Apoi Mântuitorul ajunge la stânca Golgotei, unde este dezbrăcat de hainele Sale şi înfăşurat într-o mantie.Mâinile îi sunt legate pe cruce şi pironite. La fel şi picioarele, iar deasupra capului, însângerat din cauza coroanei de spini, este pusă inscripţia „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor“.

Alături de Iisus stă Maria, mama Lui, Maria Magdalena și Ioan. Cea de-a douăsprezecea oprire reprezintă răstignirea şi moartea Domnului pe cruce, atunci când, privind spre Cer, Iisus a strigat: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?“. Conform Bibliei, pământul s-a fi cutremurat, soarele s-a întunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt pe jumătate.

Este apoi coborât de pe cruce. După moartea Sa, Iisus Hristos a fost împuns cu o suliţă de către ostaşi, iar fluierele picioarelor i-au fost zdrobite, apoi trupul Său a fost dat jos de pe Cruce. Corpul I-a fost aşezat apoi pe Piatra Durerii sau Piatra Ungerii, unde a fost uns în grabă şi înfăşurat în giulgiu, înainte de a fi pus în mormânt. Drumul se opreşte odată cu punerea Domnului în Sfântul Mormânt şi cu Învierea Sa în cea de-a treia zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii