Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat

ro

05 Apr, 2004 00:00 734 Marime text

Romania se situeaza pe locul al saselea in Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) * Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor private din cele noua tari s-a ridicat la 38,6 miliarde de dolari, in cadrul a 1176 operatiuni, fata de 17,7 miliarde de dolari in 2002 * Romania se situeaza pe locul al cincilea in regiune in clasamentul realizat in functie de valoarea medie a tranzactiilor * Romania se claseaza pe locul al treilea in regiune dupa numarul de privatizari, in urma Rusiei si Poloniei, si pe pozitia a cincea din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor * In comparatie cu piata fuziunilor si achizitiilor, privatizarile au atras in special investitori autohtoni, implicati in 41 dintre contracte

Valoarea pietei romanesti de fuziuni si achizitii in sectorul privat a crescut, anul trecut, cu 135%, pana la o valoare estimata de 549 milioane de dolari, plasand Romania pe locul al saselea in Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Studiul a fost realizat pe baza informatiilor publice referitoare la tranzactiile private (exclusiv privatizari) realizate in Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia si Slovenia. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor private din cele noua tari s-a ridicat la 38,6 miliarde de dolari, in cadrul a 1176 operatiuni, fata de 17,7 miliarde de dolari in 2002. In functie de valoarea tranzactiilor, Romania a fost devansata de Rusia (23,7 miliarde de dolari), Cehia (7,4 miliarde de dolari), Polonia (2,9 miliarde de dolari), Ungaria (2,6 miliarde de dolari), Slovacia (653 milioane de dolari). In urma Romaniei se situeaza Croatia, Bulgaria (317 milioane de dolari) si Slovenia (249 milioane de dolari).

Valoarea tranzactiilor in Romania

"Valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2003, ca urmare a cresterii increderii investitorilor, cat si a valorii societatilor. Cele mai atractive domenii de activitate s-au dovedit a fi industria prelucratoare, industria alimentara si de bauturi, serviciile, sectorul financiar, telecomunicatiile si sectorul farmaceutic", se arata in studiu. Romania se situeaza pe locul al cincilea in regiune in clasamentul realizat in functie de valoarea medie a tranzactiilor. Nivelul mediu din Romania a crescut de la 7,8 la 18,1 milioane de dolari, media regiunii fiind de 39,1 milioane de dolari. Tranzactiile au fost realizate in proportie de 42% de investitori autohtoni, principala tara de provenienta a capitalului strain fiind Statele Unite, cu patru tranzactii, urmata de Grecia cu trei si de Olanda si Austria, fiecare cu cate doua. Studiul mentioneaza si 57 de contracte de privatizare, in valoare de 622 de milioane de dolari, reprezentand numai pretul platit pentru actiunile cumparate. Valoarea privatizarilor din cele noua state a fost estimata la 10,3 miliarde de dolari. Romania se claseaza pe locul al treilea in regiune dupa numarul de privatizari, in urma Rusiei si Poloniei, si pe pozitia a cincea din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor, fiind devansata de Rusia, Slovacia, Cehia si Polonia. Doua din tranzactii, respectiv vanzarea pachetelor de actiuni la Banca Comerciala Romana si RomTelecom si majorarea de capital de la operatorul de telecomunicatii, insumeaza 496 milioane de dolari. Exceptand aceste operatiuni, valoarea medie a privatizarilor s-a ridicat la 2,3 milioane de dolari. In comparatie cu piata fuziunilor si achizitiilor, privatizarile au atras in special investitori autohtoni, implicati in 41 dintre contracte. Cea mai importanta privatizare din regiune a fost preluarea companiei petroliere Slavneft de catre firmele Sibneft si Tyumen Oil din Rusia, pentru 1,86 miliarde de dolari. In domeniul privat, cea mai semnificativa operatiune a fost achizitia firmei petroliere rusesti Alfa Access Renova de catre British Petrochemical Group, tranzactie in valoare de 6,35 miliarde de dolari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii