Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Globalizarea aduce in Romania noi metode de frauda fiscala

ro

01 Mar, 2004 00:00 745 Marime text

Inspectorii fiscali au verificat peste 300 de societati din 31 de judete si au transmis organelor de cercetare penala 64 de sesizari privind comiterea unor infractiuni * Mecanismul de fraudare a bugetului public, prin intermediul firmelor fantoma, a aparut in Romania in urma procesului de globalizare a economiei mondiale

Societatea Mefitex Suceava a prejudiciat bugetul de stat cu peste 100 de miliarde de lei prin tranzactii comerciale fictive, in care au fost implicate circa 50 de firme fantoma, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) din cadrul Ministerului Finantelor Publice. In acest caz, inspectorii fiscali au verificat peste 300 de societati din 31 de judete si au transmis organelor de cercetare penala 64 de sesizari privind comiterea unor infractiuni. Mefitex Suceava a fost privatizata prin metoda MEBO in anul 1995 si are ca obiect de activitate productia de confectii metalice si parti componente si comertul en gros cu produse industriale. In perioada ianuarie 2002-septembrie 2003, administratorul firmei a inregistrat ilegal in evidenta contabila achizitii in valoare de 803 miliarde de lei si vanzari de 692 de miliarde de lei. Astfel, societatea a inregistrat TVA de rambursat in valoare de 16,9 miliarde de lei. "Lacomia acestuia l-a indemnat sa solicite in mod regulat restituiri ale taxei pe valoarea adaugata, ultima dintre acestea fiind introdusa la sediul Fiscului la 28 noiembrie 2003, pentru o suma totala de 2,2 miliarde lei", se mentioneaza in comunicatul ANAF. Potrivit presedintelui institutiei, secretarul de stat in MFP Neculae Plaiasu, acest mecanism de fraudare a bugetului public, prin intermediul firmelor fantoma, a aparut in Romania in urma procesului de globalizare a economiei mondiale. "Conform studiilor publicate de diverse institute de cercetare economica, globalizarea economiei mondiale conduce, in cele mai multe cazuri, la imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor prin transferul de inteligenta, tehnologie si practici in statele mai putin dezvoltate", se mai arata in comunicatul ANAF. Globalizarea presupune insa si unele dezavantaje, afirma Plaiasu. "Aceste schimbari pozitive nu sosesc insa fara dezavantajele aferente, dintre care cel mai important pentru activitatea desfasurata de Fiscul roman il reprezinta introducerea mecanismelor frauduloase internationale in vederea prejudicierii bugetului public national", a mai spus presedintele ANAF.

Piata romaneasca a fuziunilor, estimata la un miliard dolari in cativa ani

Piata romaneasca a fuziunilor si achizitiilor ar putea creste, in urmatorii ani, la un miliard de dolari, fata de 400 de milioane dolari in anul 2001, concomitent cu cresterea economica, a declarat Alexandru Aldea, director la Integrator, firma producatoare de solutii informatice pentru management. El a explicat ca valoarea redusa a fuziunilor si achizitiilor, echivalentul a aproximativ 1% din Produsul Intern Brut, a fost determinata in principal de preferinta investitorilor straini pentru companiile din tarile vecine Romaniei, care au inregistrat cresteri economice solide de mai multi ani. In acelasi timp, lipsa unui capital romanesc puternic a reprezentat un alt factor care a defavorizat realizarea de fuziuni. Cele mai multe dintre tranzactiile de preluare au fost reprezentate de privatizari, cum ar fi achizitia Dacia de catre Renault, preluarea Bancii Agricole de catre Raiffeisen, a Sidex de Ispat sau a RomTelecom de catre OTE. De asemenea, au mai fost realizate fuziuni pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si a furnizorilor de internet. In multe din aceste tranzactii au existat probleme post-fuziune. Acestea au fost determinate in principal de evaluarea incorecta a activelor intangibile implicate, cum ar fi tehnologie sau know-how.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii