Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credite pentru productia agricola in valoare de peste 1000 miliarde de lei

ro

26 Apr, 2004 00:00 684 Marime text

Principalul furnizor este Banca Comerciala Romana * Incepand cu toamna trecuta si pana in prezent, au fost aprobate, conform Legii 15/2003, credite in valoare de 1269 miliarde de lei, din care 1092 miliarde de lei au ajuns deja la beneficiari * Agricultorii care contracteaza credite pentru productie si ramburseaza imprumuturile pana la expirarea termenelor scadente vor primi o alocatie bugetara de maxim 30% din valoarea creditului * Creditele vor putea fi garantate atat de Fondul de Garantare a Creditului Rural sau de alte societati de profil, cat si de beneficiarul imprumutului

Un numar de opt banci comerciale au acordat, in perioada 2003-2004, suma de 1092 miliarde lei pentru creditarea productiei agricole, principalul furnizor fiind Banca Comerciala Romana, a declarat Vasile Bacila, director in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). "Incepand cu toamna trecuta si pana in prezent, au fost aprobate, conform Legii 15/2003, credite in valoare de 1269 miliarde de lei, din care 1092 miliarde de lei au ajuns deja la beneficiari", a spus Bacila. El a aratat ca, in intervalul de timp mentionat, au fost inregistrate 216 solicitari, printre judetele cu cele mai multe cereri numarandu-se Dolj, Braila, Calarasi si Teleorman. De asemenea, exista si zone unde interesul pentru obtinerea de credite agricole este scazut, Bacila mentionand zece judete, printre care Mehedinti, Covasna, Harghita, Gorj. El a mai spus ca agricultorii care contracteaza credite pentru productie si ramburseaza imprumuturile pana la expirarea termenelor scadente vor primi o alocatie bugetara de maxim 30% din valoarea creditului. De altfel, bugetul de stat prevede pentru aceasta destinatie o suma de 100 miliarde de lei. Dupa rambursarea creditelor, beneficiarii completeaza cererile pentru acordarea fondurilor, care se depun la directiile generale pentru agricultura si dezvoltare rurala. Sumele se acorda in ordinea solicitarilor si in limitele sumelor aprobate de Ministerul Agriculturii.

Destinatia creditelor in agricultura

Creditul agricol este un instrument economic si financiar acordat de banci pentru infiintarea culturilor agricole si pentru intretinerea si recoltarea culturilor si a plantatiilor. Imprumutul va putea fi folosit, de asemenea, pentru achizitionarea sau cresterea animalelor. O alta destinatie o constituie asigurarea culturilor, a plantatiilor si a animalelor impotriva efectelor factorilor de risc natural. De facilitatile prevazute de lege vor beneficia atat producatorii agricoli, cat si persoanele fizice si juridice autorizate sa presteze servicii in agricultura. Cea de-a treia categorie de beneficiari este reprezentata de societatile integratoare, care primesc avizul ministerului de resort si achizitioneaza si proceseaza productia agricola. Creditele vor putea fi garantate atat de Fondul de Garantare a Creditului Rural sau de alte societati de profil, cat si de beneficiarul imprumutului. Acesta are posibilitatea sa garanteze imprumutul prin gaj fara deposedare pe culturi, animale sau masini asigurate, ori prin ipoteca asupra cladirilor si a terenurilor agricole. Perioada maxima de rambursare a creditului este de un an. Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat, in anul agricol 2003-2004, garantii in valoare de 545,9 miliarde de lei pentru credite de 1217,5 miliarde de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii