Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bancile comerciale vor fi pregatite pentru denominare

ro

21 Mar, 2005 00:00 677 Marime text

BNR sustine ca termenul de preschimbare a leului sa fie nelimitat

Reprezentantii ARB afirma ca denominarea va genera reducerea atat a timpului de prelucrare a informatiilor, cat si a costurilor pe care societatile de credit le percep sub forma de comisioane * BNR a inaintat Parlamentului o propunere de modificare a legii denominarii, astfel incat termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede sa fie nelimitat, in prezent fiind stabilita o perioada de trei ani (1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009) * Potrivit oficialilor BNR, trecerea la euro se va face dupa sase-opt ani de la aderarea la Uniunea Europeana, perioada in care trebuie sa se realizeze convergenta nominala si reala a economiei * Afisarea duala a preturilor se va face pe o perioada de 16 luni, pana la sfarsitul anului 2006

Potrivit declaratiilor lui Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, toate bancile din Romania vor fi pregatite la 1 iulie pentru procesul denominarii monedei nationale atat din punctul de vedere al sistemelor informatice si al normelor interne, cat si sub aspectul pregatirii personalului. Oficialul ARB a adaugat ca, dupa introducerea leului nou, la 1 iulie, bancile comerciale vor reusi sa-si acopere cheltuielile pe care sunt nevoite sa le faca in prezent. "Bancile vor reusi sa faca economiile necesare pentru ca vor fi mult mai eficiente. Se va reduce atat timpul de prelucrare a informatiilor, cat si costurile pe care societatile de credit le percep sub forma de comisioane", a precizat Ghetea. Acesta a mai declarat ca tocmai, numararea, stocarea si transportul banilor, precum si consumul de hartie foarte mare si problemele cu sistemele de calcul au dus la cresterea costurilor bancilor. El a precizat ca oricat de semnificative vor fi costurile in prima faza a denominarii, lucrurile trebuie privite din perspectiva faptului ca bancile isi vor reduce cheltuielile ulterior si vor putea sa ofere clientilor servicii de o calitate mai buna intr-un timp mai redus.

Termenul de preschimbare a leului, nelimitat

Banca Nationala a Romaniei a inaintat Parlamentului o propunere de modificare a legii denominarii astfel incat termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede sa fie nelimitat, in prezent fiind stabilita o perioada de trei ani (1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009). "Am facut aceasta solicitare pentru a intari increderea populatiei si a mediului de afaceri ca fenomenul denominarii este unul pozitiv si ca nimeni nu va pierde bani din acest proces", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Dintre celelalte tari din Europa Centrala si de Est care au realizat denominarea monedei nationale, in Bulgaria termenul de preschimbare este nelimitat, pentru Rusia este stabilita o perioada de patru ani, in timp ce in Turcia si Polonia perioada este de 10 si, respectiv, 14 ani. Necesitatea realizarii denominarii este determinata, potrivit guvernatorului BNR, de marcarea incheierii unui ciclu inflationist si a intrarii intr-o perioada de stabilitate, precum si de exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa. "Nici o tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre, ori leul are o paritate exprimata cu cinci cifre", a afirmat Mugur Isarescu. De asemenea, simplificarea trecerii ulterioare la euro si reducerea indicatorilor valorici la niveluri mai usor de utilizat reprezinta alte doua aspecte care impun denominarea monedei nationale. "Trecerea la euro se va face dupa sase-opt ani de la aderarea la Uniunea Europeana, perioada in care trebuie sa se realizeze convergenta nominala si reala a economiei. Convergenta nominala presupune o inflatie de 2%, un nivel al deficitului bugetar si al datoriei publice redus, domenii la care stam bine, precum si dobanzi la lei cu maxim 2% mai mari decat cele din zona euro", a precizat Isarescu. Afisarea duala a preturilor se va face pe o perioada de 16 luni, pana la sfarsitul anului 2006. Potrivit unor studii BNR, retragerea bancnotelor vechi se va face mai rapid in orasele mari si mai lent in orasele mici si in zonele rurale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii