Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Summitul APEC se încheie cu un consens împotriva protecționismului

ro

21 Nov, 2016 07:09 1828 Marime text
Liderii statelor din zona Pacificului s-au angajat ieri să combată protecționismul, transmite Reuters. La summitul anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC), care a avut loc la Lima, China a anunțat afilierea mai multor state la blocul comercial pe care îl conduce, transmite Reuters.

Statele Unite au fost reprezentate la summit de președintele Barack Obama, dar viitorul Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) depinde de succesorul său, Donald Trump, care a promis în campania electorală că se va opune acestui acord de liber schimb. Trump a mai amenințat și cu tarife mari pentru China și Mexic.

Liderii regionali reuniți în Peru s-au angajat însă să continue proiectul TPP. Unii consideră însă că dacă SUA nu mai participă, acordul va trebui renegociat.

China nu este parte a TPP și promovează propria viziune comercială în Asia, în cadrul Parteneriatului Economic Regional Extins (RCEP), din care deocamdată nu fac parte și state din cele două Americi. Tan Jian, un reprezentant de rang înalt al Chinei la reuniunea APEC, a anunțat că Peru și Chile se numără printre țările care doresc să se alăture celor 16 membri actuali ai RCEP.

În declarația finală a APEC, șefii de stat și de guvern din cele 21 de țări participante afirmă că atât TPP, cât și RCEP sunt căi valabile pe care se poate merge către o zonă de liber schimb mai largă în regiunea Asia-Pacific, care reprezintă 57% din economia mondială. Ei au consemnat angajamentul unanim de a menține piețele deschise și de a combate orice formă de protecționism.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii