Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Jurnal.md Republica Moldova, apostrofată din nou de Departamentul de Stat al SUA

ro

01 Jul, 2015 17:23 1532 Marime text
Corupţia rămâne cea mai gravă problemă a Republicii Moldova, fiind pe larg răspândită în special în sistemul judiciar. Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru funcţionarii care cer mită, autorităţile nu au reuşit o implementeze eficient.
 
Sunt  concluzii din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2014. „Lupta contra corupţiei în Republica Moldova s-a limitat la funcţionarii mici, dar şi la câţiva reprezentanţi ai sistemului judiciar”, remarcă raportul.
 
Departamentului de Stat al SUA face trimitere  la studiul Freedom House 2014, potrivit căruia, în Republica Moldova nu au existat rezultate tangibile în ceea ce priveşte problema corupţiei pe parcursul anului, iar autorităţile de la Chişinău au fost lente în abordarea acestei probleme.
 
Totodată, sondajele de opinie arată că 70 la sută dintre cetăţenii RM nu au încredere în sistemul justiţiei. Rămân corupte şi instituţiile vamale şi fiscale. Asta chiar dacă statul are o legislaţie anticorupţie, dar pe care o implementează slab şi inconsecvent.
 
Raportul Departamentului de Stat al SUA se referă şi la domeniul mass-media din Moldova, denunţând o lipsă de transparenţă în ceea ce ţine de proprietarii de presă, dar şi o creştere a monopulului în această sferă. „Acest fapt afectează negativ libertatea presei. Din cauza legislaţiei ambigue şi a înregistrării afacerilor de către companii offshore, dreptul de proprietate a mass-media nu este transparent. Instituţiile mass-media mari sunt de multe ori asociate cu liderii de partide sau oligarhi. Aceşti oligarhii supraveghează îndeaproape conţinutul şi menţin un control asupra politicii editoriale”, se mai arată în raport.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii