Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donald Trump, consiliat de un islamofob în problemele Orientului Mijlociu

ro

13 Nov, 2016 15:58 2022 Marime text
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, s-a remarcat în timpul campaniei și prin afirmațiile tranșante și controversate în ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu. Deloc surprinzătoare aceste declarații dacă vedem că omul care l-a consiliat în acest domeniu este nimeni altul decât Walid Phares, un personaj la fel de narcisiac, de lipsit de nuanțe și de radical precum Trump, scrie Lelia Munteanu pentru Gândul.
 
Phares este un universitar specializat în Orientul Mijlociu și contraterorism. Maronit libanez de origine, el a fost consilier și purtător de cuvânt al Falangelor Creștine în vremea masacrelor de la Sabra şi Chatila. El este și autorul singurei cărți din 2010 care a prevestit Primăvara Arabă.
 
”E uneori greu să discerni, din consideraţiile sale, între diagnosticele perfecte asupra islamului şi fobiile care ţin de cele mai imunde teorii ale conspiraţiei”, scrie Lelia Munteanu.
 
Walid Phares l-a influențat extrem de mult pe Donald Trump în timpul campaniei electorale. De exemplu, admirația magnatului față de președintele egiptean vine, de fapt, din ura oarbă a lui Phares față de Frații Musulmani, pe care a promis că Trump îi va pune pe lista orgaizațiilor teroriste, odată ajuns președinte.
 
De asemenea, Trump a contestat acordul cu iranienii pe care, de fapt, Phares îl contestă. Și simpatia lui Trump pentru președintele turc Erdogan tot de la Phares vine.
 
Într-un interviu pentru Jerusalem Post din 2011, Walid Phares a susținut că Președintele și Congresul n-au primit în ultimii ani informații corecte din partea experților lor deoarece ”majoritateacelor care furnizează consiliere academică provin din  universităţi ale căror Catedre pentru Orientul Mijlociu sunt finanţate în mare măsură de petrodolarii unor regimuri care le condiţionează. Avem, astfel, generaţii care au crescut cu idei apologetice faţă de jihadism”.
 
Munteanu considră că această afirmație a lui Phares este doar parțial corectă deoarece ”în universităţile americane se cultivă şi atitudinea opusă, islamofobă, al cărei promotor e chiar profesorul Walid Phares”.

sursa foto: politico.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii