Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum poţi scăpa de curenţii care te trag în largul mării

ro

17 Jul, 2016 19:39 10363 Marime text
Mii de turişti dornici să se bălăcească în apa mării  ajung în fiecare an pe litoral. Mulţi dintre ei, cei dornici de senzaţii tari, încearcă să se scfunde în apa mării, însă prea puţini dintre ei sunt informaţi asupra pericolelor care sunt la tot pasul. 

Cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă astăzi pericolul generat de curenţii de retur, unul dintre cele mai periculoase fenomene de pe mare, care ia în fiecare an sute de vieţi.

Aceştia pot apărea în orice zone de plajă şi se formează perpendicular cu marea. Val după val, cu cantităţi enorme de apă, se întorc rapid de la mal în larg, formând curenţii de retur. 

De cele mai multe ori, coridorul curentului de retur este îngust, de maximum 2-3 metri şi curge cu o viteză de 4-5 kilometri pe oră. 

De menţionat faptul că aceşti curenţi de retur apar de obicei la mal, asta însemnând că şi atunci când staţi în apă până la brâu, curentul vă poate trage înspre mare. 

Dacă totuşi veţi fi prins vreodată de un curent de retur, este recomandat să înotaţi paralel cu ţărmul, până când veţi ieşi din coridorul curentului. Atenţie, însă! Specialiştii spun că este total interzis să înotaţi spre ţărm, împotriva curentului, pentru că nu veţi rezista, vă veţi pierde puterile, iar apa vă va trage în larg şi mai uşor. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii