Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuă dialogul NATO - Rusia Se are în vedere o prezență militară uriașă la Marea Neagră

ro

29 Apr, 2016 20:09 2597 Marime text
NATO nu caută confruntarea cu Rusia, dar nu poate ignora acţiunile Moscovei, pentru că în secolul nostru securitatea nu se poate baza pe sfere de influenţă unde marile puteri dictează alegerile vecinilor şi schimbă graniţe cu forţa. Este mesajul transmis, la București, de adjunctul secretarului general NATO. 

În opinia adjunctului secretarului general al NATO Alexander Vershbow, cea mai bună abordare trebuie să aibă în vedere atât capacitatea de apărare şi descurajare, cât şi existenţa dialogului. Vershbow afirmă că aliaţii nord-atlantici trebuie să ia în considerare o prezenţă "mai consistentă, multinaţională în regiunea Mării Negre" şi care să se concentreze în special pe capabilităţile maritime.
 

"O astfel de prezenţă ar putea fi foarte robustă, dar defensivă (...) şi în concordanţă cu Convenţia de la Montreux", a declarat Vershbow, în cadrul unei conferinţe publice la Bucureşti.

  
În opinia sa, această prezenţă s-ar putea realiza printr-o "cooperare întărită" între statele din regiune, România, Bulgaria şi Turcia, pe toate liniile - aerian, maritim şi terestru - la care să participe şi alte state aliate, dar şi cu sprijinul forţelor americane din zonă.
 

„În regiunea Mării Negre, NATO va avea în vedere o prezenţă multinaţională, care să se concentreze în special pe capabilităţile maritime. O astfel de prezenţă ar putea fi foarte robustă, dar defensivă şi în concordanţă cu Convenţia de la Montreux. S-ar baza pe cooperarea întarită a statelor din regiune - România, Bulgaria şi Turcia - în spaţiul aerian, naval şi terestru, consolidată prin prezenţa altor state aliate, inclusiv prin prezenţa forţelor americane în regiune”, a adăugat adjunctul Secretarului General NATO, Alexander Vershbow.

 
Săptămâna trecută, Consiliul NATO - Rusia s-a întâlnit pentru prima oară de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi declanşarea crizei din Ucraina. NATO şi Rusia rămân pe poziţii adverse, nu se reia colaborarea până când Kremlinul nu revine la tratatele internaţionale, dar Alianţa caută soluţii pentru reducerea riscurilor.
 
Adjunctul Secretarului General NATO, Alexander Vershbow:
 

„Mesajul NATO este clar: suntem o alianţă defensivă şi nu căutăm o confruntare cu Rusia. Un nou Război Rece nu este în interesul nimanui. Dar nu putem ignora pur şi simplu acţiunile Rusiei".

 
Alexander Vershbow s-a aflat în România pentru a participa la Reuniunea directorilor politici din ministerele aliate ale Apărării, ultima întâlnire de acest gen înaintea summit-ului de la Varşovia. Oficialul NATO s-a întâlnit cu preşedintele, ministrul Apărării şi a discutat cu experţi şi studenţi despre provocările actualului mediu de securitate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii