Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Publika.md Guvernul României a decis să ofere asistenţă financiară Moldovei

ro

26 Jan, 2016 12:25 2014 Marime text
Premierul Republicii Moldova şi cel al României au avut o întâlnire bilaterală la Bucureşti, unde au discutat despre priorităţile proaspătului Guvern de la Chişinău, dar şi despre reformele care vor contribui la continuarea parcursului european al ţării noastre.

Dacian Cioloş a reiterat şi a apreciat învestirea unui Guvern în aceste momente de criză. Totodată, oficialul a dat asigurări că Republica Moldova va primi asistenţă deplină după ce se vor vedea clar rezultatele reformelor.

"Vizita pe care a făcut-o prim-ministrul Filip a contribuit la buna înţelegere a situaţiei din Republica Moldova. Cetăţenii din Republica Moldova au aşteptări foarte clare de la autorităţi. Credibilitatea majorităţii din Parlament depinde de capacitatea de a lua decizii, de a implementa reforme, acestea fiind aşteptate atât de România, câţ şi de partenerii europeni. Guvernul de la Chişinău trebuie să ţină cont de doleanţele cetăţenilor. Pornind de la nişte angajamente clare, Guvernul României este gata să sprijine Republica Moldova în parcursul său european. Guvernul României oferă un sprijin de urgenţă pentru Republica Moldova, pentru oamenii nevoiaşi, în această perioadă de iarnă. Este vorba de produse de primă necesitate, pe care dorim să le oferim în contact direct cetăţenilor", a declarat premierul român.

De asemenea, prim-ministrul Cioloş a spus că ţara sa este gata să ofere o tranşă din creditul promis, stabilit pe vremea când Valeriu Streleţ era şef la Executivului de la Bucureşti.

"Suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar din acel credit promis, o tranşă de 60 de milioane de euro, dar i-am spus lui Pavel Filip că înainte de livrarea banilor, aşteptăm luarea unor măsuri. România doreşte să-şi coordoneze sprijinul financiar cu FMI şi Comisia Europeană. Vom urmări şi modul în care decurg discuţiile Moldovei cu FMI. O a treia etapă de sprijin: dacă Guvernul se va angaja în reforme serioase, suntem gata să venim cu alte programe de finanţare", a adăugat Cioloş. 

La rândul său, Pavel Filip, a apreciat ajutorul oferit de ţara vecină şi a spus ferm că alături de echipa sa vor fi făcuţi paşi concreţi.

"Mulţumesc României că a întins o mână de ajutor ţării mele. Am avut o discuţie constructivă şi pragmatică. Mai mult ca oricând acest sprijin este vital pentru Republica Moldova. Vrem să demonstrăm prin fapte concrete că Guvernul pe care îl conduc este unul credibil. Vom fi concentraţi doar pe acţiuni. Ne-am propus în primele 100 de zile să îndeplinim măsurile rapide de stabilizare a situaţiei financiare, dar fără sprijinul României ar fi foarte greu. România e un prieten care la nevoie se cunoaşte. Noi nu solicităm un credit mare de încredere, pentru că noi vom demonstra că paşii noştri sunt concreţi", a spus premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Aceasta este prima vizită oficială a premierul Pavel Filip la Bucureşti. Şeful Executivului de la Chişinău se va mai întâlni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi cu alţi oficiali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii