Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:21 24 01 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Australia Senatul a respins organizarea unui referendum asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex

ro

08 Nov, 2016 07:12 576 Marime text
Senatul australian a respins noaptea trecută propunerea guvernului de convocare a unui referendum asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, plebiscit căruia i se opuneau apărătorii drepturilor homosexualilor, transmite EFE.

Propunerea executivului liberalului Malcolm Turnbull a fost respinsă cu 33 voturi la 29. Laburiștii, verzii și activiștii în favoarea căsătoriilor de acest gen s-au opus inițiativei guvernamentale și au pledat pentru legalizarea acestor uniuni fără a le mai supune unui referendum, pe considerentul că respectiva consultare populară ar putea duce la creșterea homofobiei.

Președintele organizației Căsătorie Egalitară, Alex Greenwich, a spus că susținătorii legalizării acestor căsătorii trebuie să-și concentreze eforturile pentru ca Parlamentul să se pronunțe asupra problemei.

"Știm că majoritatea australienilor, la fel ca majoritatea parlamentarilor, sprijină reforma", a comentat Greenwich, în declarații citate de rețeaua locală ABC.

EFE amintește că guvernul australian dorea convocarea referendumului pe 11 februarie cu întrebarea "Ar trebui schimbată legea pentru a permite perechilor de același sex să se căsătorească ?"

Procurorul general, George Brandis, avertizase că respingerea plebiscitului ar putea amâna cu câțiva ani dezbaterea asupra legalizării acestor uniuni.

Înaintea votării, deputatul coaliției liberal-conservatoare Andrew Broad a asigurat că guvernul nu va lua în calcul redeschiderea dezbaterii în actuala legislatură, care se încheie în 2019, în cazul în care referendumul va fi respins.

Australia, care acceptă uniunea civilă în unele dintre statele sale, a primit critici de la diferite organizații pentru ritmul lent al legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

În decembrie 2013, Tribunalul Superior a anulat o lege care permitea aceste căsătorii pe teritoriul capitalei australiene considerând că aceasta contravenea Legii Federale a Căsătoriilor din 1961.

De asemenea au eșuat propuneri legislative similare în alte state australiene.

Ti-a placut articolul?

Comentarii