Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Alegeri în SUA Americanii merg la urne pentru a-şi alege preşedintele. Va fi Clinton sau Trump?

ro

08 Nov, 2016 07:07 1773 Marime text
Zi istorică în Statele Unite ale Americii. În această dimineaţă la ora 7:00, ora României, se deschid şi primele urne de vot pe teritoriul american în scrutin electoral pentru Casa Albă. Primii care vor merge să voteze, în această dimineaţă, sunt locuitorii statului New Hampshire, acolo unde, zilele trecute, actualul preşedinte Barack Obama a participat la un miting de susţinere pentru candidata Hillary Clinton. 

Urnele se vor închide abia mâine dimineaţă, la ora 7:00 şi tot atunci vom afla şi cine va ocupa pentru următorii patru ani fotoliul de la Casa Albă. Candidaţii înscrişi în cursă sunt democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. O mare parte dintre americani şi-au exercitat deja dreptul de vot prin corespondenţă. 

Aspiranta democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a arătat că astăzi Statele Unite se vor confrunta cu "testul timpului nostru" având de ales între ea și rivalul său republican, Donald Trump, relevă EFE.

În fața a circa 40.000 de persoane, în Independence Hall din Philadelphia, Clinton a insistat aseară că politicile sale incluzive vor permite "un vis și o oportunitate", "un loc pentru toți", spre deosebire de ceea ce propune contracandidatul său.

"Nu vrem să scufundăm viziunea acestei țări. Vrem să o facem mai mare", a afirmat democrata, în mitingul din Pennsylvania.


La același eveniment, președintele american Barack Obama și-a reiterat susținerea pentru Hillary Clinton, relatează AFP.

"Pariez că America va respinge politica resentimentului și culpabilității. Pariez că mâine (n.red. astăzi) veți respinge teama și veți alege speranța", a spus Obama.


Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a afirmat aseară, în penultimul său miting înaintea alegerilor, că partidul său va recupera astăzi Casa Albă, transmite EFE.

"Mâine (n.red. astăzi) vom recupera Casa Albă", a subliniat Trump, în fața a peste 9.000 de susținători care au umplut pavilionul SNHU Arena, din centrul orașului Manchester, capitala comercială a statului New Hampshire.

"Cer votul tuturor americanilor. Democrați, independenți (...) care simt nevoia disperată a unei schimbări", a spus candidatul republican.


El a atacat-o totodată pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, pe care a acuzat-o a fi "persoana cea mai coruptă care a candidat vreodată pentru Biroul Oval" al Casei Albe.

UPDATE 2
Voturile au fost exprimate și numărate în mica așezare din New Hampshire. În total, opt persoane au votat, iar câștigătoare este Hillary Clinton. Candidata democrată a obținut patru voturi și Donald Trump două, scrie digi24.ro.
 

„Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că, dacă 100% din oamenii dintr-un orăşel se pot trezi la miezul nopţii să voteze, atunci poate că şi restul ţării poate petrece o oră sau două pentru a ieşi la vot de asemenea”, a declarat observatorul scrutinului, Tom Tillotson.

 
În următoarele ore vom asista la apogeul unui maraton electoral fără egal în toată lumea, care a început în ianuarie odată cu procesul pentru desemnare a candidaţilor celor două Partide.
 
Este vorba despre republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton, care se înfruntă azi în marea finală pentru Casa Albă. Unul dintre ei va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar care anume, asta vom afla undeva în zorii zilei de mâine.
 
Deşi eclipsate de cursa pentru Casa Albă, alegerile prezidenţiale nu sunt singurele pentru care votează azi americanii. Ei îi aleg pe membrii Camerei Reprezentanţilor şi 100 dintre membrii Senatului.
 
În plus, în mai multe state au loc referendumuri pe diverse teme, printre care legalizarea marijuanei. În total, 120 de milioane de americani ar trebui să voteze, dar circa 42 de milioane au votat anticipat, printre ei şi preşedintele Barack Obama.

UPDATE 1
Șapte alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munții Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidențiale, votând în cursul nopții de luni spre marți, potrivit AFP.

La ora 00:00 (05:00 GMT) marți, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de 'First in the Nation' (Prima din țară).

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii