Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri în SUA America se pregătește pentru o seară electorală lungă

ro

08 Nov, 2016 20:30 2432 Marime text
America se pregătea marți pentru o seara electorală excepțională, la finalul căreia va afla dacă viitorul președinte al Statelor Unite, cel de-al 45-lea, va fi democrata Hillary Clinton sau republicanul Donald Trump, notează AFP, citat de Agerpres.

Alegătorii americani votează marți nu doar pentru desemnarea viitorului președinte al SUA, ci se pronunță și cu privire la reînnoirea mandatelor a 34 dintre cele 100 de locuri ale Senatului și pentru cele 435 locuri în Camera Reprezentanților. Democrații speră să reia controlul în Senat, dominat în prezent, la fel ca și Camera Reprezentanților, de aleșii republicani.

Douăsprezece state își vor alege și guvernatorii, iar în mai multe state vor avea loc referendumuri asupra unor chestiuni precum legalizarea marijuanei și abrogarea pedepsei capitale.

Milioane de americani au votat deja anticipat. Votul se derulează în cadrul unui scrutin indirect, întrucât acum vor fi aleși marii electori care pe 19 decembrie vor desemna viitorul președinte dintre Hillary Clinton și Donald Trump. La nivel național există în total 538 de mari electori, iar numărul lor variază între state în funcție de populația lor.

Pentru a câștiga postul de titular al Casei Albe, un candidat trebuie să obțină voturile a 270 de mari electori, ceea ce înseamnă majoritatea absolută dintre cei 538 de mari electori. În 48 de state din componența SUA, scrutinul este majoritar într-un tur, ceea ce înseamnă că acel candidat sosit în frunte într-un stat câștigă totalitatea voturilor marilor electori din statul respectiv.

Americanii își aleg președintele și vicepreședintele votând pe un imens teritoriu ce acoperă patru fusuri orare. Primele secții de vot se vor închide pe coasta de est miercuri la ora 00:00 GMT și ultimele în statul Alaska, la 06:00 GMT. Festivitățile vor începe marți la ora locală 19:00 (miercuri 00:00 GMT) când toate secțiile de vot din Georgia, Carolina de Sud, Virginia și Vermont, precum și cele din Indiana și Kentucky, se vor fi închis.

Primele surprize ar putea apărea în Georgia, dacă Trump pierde în acest stat câștigat în mod normal de republicani, și în Virginia, dacă Hillary Clinton pierde în acest stat, câștigat în 2012 de președintele democrat Barack Obama.

Jumătate de oră mai târziu, la 00:30 GMT, șocul ar putea veni din statele-cheie Ohio și Carolina de Nord, care au 18, respectiv 15 mari electori. Statul Ohio, rural și industrial, este un fief al democraților, iar statul Carolina de Nord este tradițional republican, însă fiecare dintre ele ar putea bascula în tabăra adversă.

În intervalul orar 01:00 — 02:00 GMT, harta electorală a SUA va fi completată cu roșu (culoarea Partidului Republican) și albastru (culoarea Partidului Democrat) pe măsura sosirii rezultatelor votului din încă 30 de state.

Esențial s-ar putea dovedi statul Florida (29 de lectori), câștigat de Barack Obama în 2012 la capătul a patru zile de numărare a buletinelor de vot. Acest stat a fost decisiv în alegerile din anul 2000, pentru departajarea candidaților George W. Bush (republican) și Al Gore (democrat).

Importante de urmărit sunt și evoluțiile din New Hampshire, mic stat predominant rural, în mod tradițional democrat, dar extrem de disputat în acest an, și din Pennsylvania, stat industrial, de asemenea fief democrat, ce are 20 de mari electori.

Miercuri în jurul orei 02:00 GMT vor fi anunțate și rezultatele din Arizona și Texas, state conservatoare situate la frontiera cu Mexic și în care sondajele de opinie dau un avans comfortabil lui Donald Trump. Fiefuri ale democraților cu un total de 35 de mari electori, Colorado, Michigan și Wisconsin ar putea fi câștigate de republicani.

Posturile de televiziune, care vor anunța rezultatele stat cu stat grație unui sistem sofisticat bazat pe rezultate parțiale, sondaje la ieșirea de la vot (exit-polls) și propriile estimări, nu vor mai aștepta decât rezultatul votului din California (55 de mari electori), stat dominat de democrați, pentru a anunța în regim de breaking-news numele noului președinte al statelor Unite.


Sursa foto: realitatea.md
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii