Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

54.000 de migranți și refugiați se află blocați în Grecia

ro

23 Aug, 2016 17:21 1399 Marime text
Grecia a anunțat astăzi că a încheiat recenzarea a aproape tuturor refugiaților și migranților blocați pe teritoriul său după închiderea coridoarelor europene, cifra finală indicată de autorități fiind de 54.000 de persoane, transmite AFP.
 
Bilanțul a fost stabilit de ministrul adjunct pentru politica privind migrația, Yannis Mouzalas, în urma unei proceduri de pre-înregistrare lansate în luna iunie de serviciul grec de azil și de Înaltul Comisariat a ONU pentru Refugiați (UNHCR).
 
Operațiunea a permis "să se înceapă ordonarea haosului" provocat în februarie de închiderea rutei balcanice, pe care au tranzitat din 2015 peste un milion de migranți din Grecia spre Europa de Nord, a declarat ministrul elen, într-o conferință de presă.
 
Bilanțul indicat de Mouzalas îi include pe cei în jur de 11.000 de migranți și refugiați reținuți pe insulele grecești după intrarea în vigoare, la 20 martie, a acordului între UE și Ankara ce prevede retrimiterea lor în Turcia.
 
Lăsându-i deoparte pe aceștia, rezultă că Grecia va trebui să aibă în grijă peste 40.000 de migranți și refugiați, cu termene de încheiere a procedurilor de azil ce se vor întinde pe cel puțin un an, a explicat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Atena.
 
Procedura de pre-înregistrare a vizat din iunie 27.592 de solicitanți de azil, dintre care 43% sunt femei și 46% au vârsta sub 18 ani.
 
Mai mult de jumătate, mai precis 54%, sunt sirieni, urmați de afgani (27%) și de irakieni (13%).
 
Potrivit ministrului Mouzalas, "circa 75%" din toți aceștia pot cere azil, fie în Grecia, fie în UE, cifră căreia i se adaugă solicitanții de azil înregistrați înainte de luna iunie și considerați deja eligibili conform acordului de repartizare în UE (7.500). 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii