Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de percheziţii cu strânse legături la malul mării Constanţa, poarta de intrare spre contrabandă şi evaziune cu produse petroliere?

ro

19 Oct, 2012 01:00 3625 Marime text

perchezitii-mascati.jpgPoliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi Bacău au realizat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 35 de persoane, care acţiona pe raza judeţelor Iaşi şi Bacău, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ieri au fost efectuate 56 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Bacău, Prahova, Bistriţa Năsăud şi Constanţa.

Coincidenţă sau nu, acţiunea de ieri vine la numai câteva zile după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Călăraşi au dispus reţinerea mai multor persoane, printre ele numărându-se şi Ion Voicu, şeful Direcţiei Judeţene Vamale Călăraşi.

Cu privire la acest ultim dosar, procurorii DIICOT Călăraşi susţin că membrii presupusului grup infracţional organizat erau specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili. Tot DIICOT mai informează că presupusul grup ar fi fost constituit de trei afacerişti, doi dintre ei fiind din Constanţa, respectiv George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, şi Dumitru Chirvăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Cel de-al treilea presupus lider se numeşte Florin Andrei Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, este cercetat, alături de Guliu şi Chirvăsitu, şi în dosarul presupusei evaziuni fiscale, tot cu motorină, de peste 15 milioane de euro. Revenind la percheziţiile de la Constanţa ale ofiţerilor Criminalităţii Organizate Iaşi, oamenii legii mai susţin că „membrii grupării sunt suspectaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 32 de societăţi comerciale pentru efectuarea de operaţiuni ilegale cu produse petroliere".

Prejudiciul: 1.500.000 de euro

„Astfel, ca mod de operare, învinuiţii au derulat operaţiuni de import din Bielorusia în România de produse petroliere accizabile - motorină, declarate vamal de către importator ca fiind combustibil pentru încălzit, în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului. În fapt, liderii grupării, prin intermediul a şapte societăţi comerciale din municipiile Bacău, Iaşi şi Bucureşti, au procedat la comercializarea fără documente legale a importante cantităţi de motorina, aceste societăţi înregistrând achiziţii şi respectiv livrări fictive de combustibil lichid uşor - C.L.U. şi motorină, de la şi către firme tip «fantomă». În această modalitate au fost introduse în ţară aproximativ 3.500 de tone de motorină, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţionala ca urmare a neplăţii taxelor aferente fiind estimat la suma de 1.500.000 de euro", conform poliţiştilor. Ieri, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi au fost aşteptate să ajungă 35 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii