Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voiajul drogurilor

ro

15 May, 2003 00:00 3551 Marime text

Patru marinari romani sunt citati ca martori in procesele traficantilor internationali de droguri

Cei patru romani de pe nava "Winner", acuzati pe nedrept de trafic de droguri, au fost eliberati din rezerva inchisorii din Nantes * Vaporul "Winner" a fost implicat in traficul international de droguri pe ruta America de Sud - Europa de Vest * Vasul a fost capturat de o nava militara franceza in luna august a anului trecut * Dupa mai bine de 9 luni de retinere intr-o rezerva a inchisorii din orasul-port Nantes, romanii au fost transferati intr-un hotel de doua stele * In prezent, acestia asteapta sa-si primeasca diurnele restante calculate si pentru perioada in care au fost retinuti * Banii vor fi recuperati in urma unor actiuni legale indreptate impotriva navei si a armatorului grec al acesteia * Dupa primirea banilor, cei patru marinari se vor intoarce in tara

In urma cu aproximativ un an, mai precis pe 20 martie 2002, cinci romani s-au imbarcat la bordul cargoului de 4.000 tdw, "Winner", sub pavilion Panama. Navigatorii romani Nicu Manolache, Viorel Petcu, Nicolae Balaban, Puiu Dodica, secund, si comandantul Ion Vaduva au plecat in voiaj la bordul navei amintite, dupa ce, in prealabil, se imbarcasera la bordul acesteia in portul grecesc Pireu. Voiajul avea ca puncte de escala doua porturi din Europa, dupa care urma sa fie efectuata o traversada peste Oceanul Atlantic pana in Cuba, de unde avea sa fie incarcata marfa care consta in zahar din trestie. Marfa urma sa fie dusa in portul spaniol basc Bilbao. Cu toate ca nava nu corespundea clasei de ocean, avand un tonaj foarte mic si avand o vechime de peste 32 de ani, armatorul a ales la risc navlul pentru Cuba. Dupa o traversada cu o durata de doua saptamani, vaporul "Winner" a ajuns cu bine in portul cubanez Havana. Aici, din motive lesne de inteles, comandantul roman Ion Vaduva a fost debarcat de armatorul grec, in locul sau fiind adus un alt comandant de nationalitate greaca, George Boreas. La bordul vasului, in afara de cei patru romani ramasi, se mai aflau doi chilieni, trei ucraineni, trei egipteni si un grec. Dupa ce vasul a incarcat marfa din portul cubanez, s-a procedat catre un alt port de escala din zona Antilelor, Felton.

Fals in jurnalul de bord

La numai trei zile de la parasirea portului Havana, in directia port Felton, comandantul grec a hotarat schimbarea brusca a directiei de mers, luand cap-compas insula Tobago. Secundul grecului era romanul Puiu Dodica. Acesta s-a opus schimbarii cursului navei, mai ales ca grecul a dispus stergerea din jurnalul de bord a notei referitoare la schimbarea de curs, nota facuta de secundul roman, conform legislatiei maritime internationale. Sub amenintari cu moartea, secundul a decis ca ar fi mai bine sa se supuna. Dupa 14 ore de la schimbarea de drum, comandantul grec, impreuna cu seful mecanic, tot grec, si cei doi chilieni au oprit vaporul in deriva. La putin timp, o alta nava, fara nume scris la vedere, a abordat vasul "Winner". Mai multe pachete invelite in plastic au fost transferate de pe nava fara nume la bordul vasului "Winner". Dupa acest moment, nava "Winner" a luat cap-compas portul spaniol Bilbao, inscriindu-se in traversada oceanului Atlantic. Ajunsi, la un moment dat, in golful Biscaya, vaporul a fost interceptat de o nava militara franceza care a somat echipajul sa acosteze fara ezitare in portul francez Nantes. Aici, tot echipajul a fost arestat, dupa ce a fost gasita o mare cantitate de heroina la bordul vasului.

Din nou, liberi

Dupa ce navigatorii romani au suportat interogatoriile politistilor francezi timp de mai multe luni, fiind tinuti in rezerva inchisorii din orasul Nantes, acestia au fost scosi de sub acuzatiile de trafic de droguri, fiind acum tinuti ca martori. Timp de multa vreme, nu s-a mai stiut nimic de soarta lor. Contactandu-l pe liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor Constanta si lider ITF, Adrian Mihalcioiu, am aflat ca secundul navei, Puiu Dodica, a corespondat cu sindicatul marinarilor din Romania, tinand la curent cu evolutia situatiei. Astfel, am aflat ca, in urma cu o luna de zile, cei patru marinari au fost scosi din rezerva inchisorii Nantes si transferati intr-un hotel de doua stele intr-o localitate secreta, pe cheltuiala statului francez, probabil pentru a fi feriti de eventualele razbunari ale traficantilor de droguri, deoarece se pare ca acum romanii au calitatea de martori ai acuzarii. In prezent, toti cei patru marinari romani asteapta sa-si primeasca diurnele si drepturile banesti atat pentru intreaga perioada a voiajului efectuat la bordul vasului "Winner", precum si pentru perioada in care au fost retinuti in rezerva inchisorii franceze. Adrian Mihalcioiu spune ca navigatorii urmeaza sa-si primeasca aceste drepturi banesti in urma unor actiuni legale indreptate impotriva navei, ce urmeaza a fi vanduta, si a armatorului grec. Acum, navigatorii urmeaza sa mai dea o singura declaratie in fata procurorilor francezi, despre cum s-a desfasurat intregul voiaj al navei "Winner", dupa care sunt liberi sa paraseasca Franta, bineinteles nu inainte de a-si primi drepturile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii