Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorel Done şi George Guliu - afaceriştii cu firmele pe cea mai neagră listă a anchetatorilor

ro

09 Jul, 2011 00:00 2715 Marime text

Două firme au reuşit performanţa ca, în nici doi ani, să-i aducă pe procurorii constănţeni în situaţia de a le cere judecătorilor să le interzică desfăşurarea activităţii pe o perioadă de 60 de zile, măsură catalogată, în cursul anului trecut, de către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, drept o adevărată „premieră". Cu toate acestea, în ambele situaţii, instanţele constănţene s-au arătat mai degrabă reticente la ideea de a lua astfel de măsuri preventive faţă de societăţile comerciale. Întâmplător sau nu, firmele cu pricina aparţin celebrilor afacerişti constănţeni Viorel Done - acuzat de contrabandă, evaziune şi înşelăciune de peste 13 miliarde de lei vechi şi, respectiv, George Guliu - civil arestat în dosarul „Mafia de la Rutieră" şi ulterior acuzat şi de evaziune fiscală, contrabandă cu motorină şi alte infracţiuni.

La începutul anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa le solicitaseră magistraţilor Judecătoriei Constanţa să interzică desfăşurarea activităţii firmei SC Excella Real Grup SRL, aparţinând lui George Guliu, pentru o perioadă de 60 de zile, acuzaţiile ce i se aduceau afaceristului fiind de evaziune fiscală şi alte infracţiuni. După cum am menţionat anterior, la momentul respectiv, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a catalogat demersul procurorilor constănţeni drept o adevărată premieră. Conform acuzării, firma ar fi desfăşurat operaţiuni ilegale cu produse petroliere, eludând legile statului. Cu toate acestea, solicitările anchetatorilor au rămas fără ecou în rândul judecătorilor, propunerea de interzicere a desfăşurării activităţii firmei Excella Real Grup fiind respinsă ca nefondată. De asemenea, şi recursul promovat de procurori împotriva deciziei instanţei de a respinge cererea a fost declarat nefondat. Cea de-a doua firmă cu probleme, pentru care aceiaşi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au cerut interzicerea desfăşurării activităţii, îi aparţine afaceristului Viorel Done şi se numeşte SC Dovi Import Export SRL.

Majorarea capitalului cu 16 miliarde

Cu acuzaţii grave de contrabandă de ţigări şi prejudicii de 13 miliarde de lei vechi în spate, particularul Done nu numai că a scăpat de arest, dar instanţa a decis şi să-i lase firma în pace. Concret, magistraţii au respins atât propunerea de arestare formulată împotriva lui Done, cât şi propunerea de interzicere a desfăşurării activităţii pentru societatea sa. Decizia le-a aparţinut judecătorilor Tribunalului Constanţa, recursul procurorilor urmând să se judece săptămâna viitoare la Curtea de Apel. SC Excella Real Grup a fost fondată în iulie 2008 de către George Guliu, care deţinea 5%, împreună cu Diana Mariana Nemeş, care avea, la momentul respectiv, 95%. De menţionat că administratorul era George Guliu. Potrivit datelor oficiale, activitatea principală a firmei este fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, iar capitalul social subscris era de 100.000 de lei. Pe 1 octombrie 2008, Guliu se retrage din funcţia de administrator, care îi revine lui Radu Nemeş. În prezent, potrivit anchetatorilor, firma este administrată, din nou, de Guliu. În ceea ce priveşte firma Dovi Import Export, aceasta a fost înfiinţată în 1996, iar, în prezent, asociat unic şi administrator este Anica Done. În cursul anului trecut, capitalul social al firmei a fost majorat cu suma de 1.573.840 de lei, adică aproape 16 miliarde de lei vechi. La rândul său, Viorel Done este acuzat de o înşelăciune al cărei prejudiciu s-ar ridica la circa 13 miliarde de lei vechi. În cursul acestei săptămâni, mascaţii DGA Constanţa sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Constanţa au descins la mai multe dintre firmele care au legătură cu Viorel Done, confiscând ţigări de contrabandă şi mai multe sume de bani. Cu toate acestea, a doua zi după efectuarea percheziţiilor, afaceristul Done ar fi fost prins din nou, potrivit anchetatorilor, în timp ce comercializa ţigări fără acte de provenienţă. Chiar şi aşa, judecătorii au respins cererea de arestare şi de interzicere a activităţii firmei sale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii