Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru DNA, proastă pentru fostul primar al oraşului Năvodari (rechizitoriu)

ro

14 Feb, 2015 00:00 2142 Marime text


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial au primit, ieri, o veste bună de la Tribunalul Constanţa.

Instanţa a respins, ieri, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de Tudorel Calapod, Violeta Gulelis, Marian Surdu, constatând totodată legalitatea sesizării cu rechizitoriul nr. 44/P/29 din 29.10 2014 al Direcţiei Naţională Anticorupţie. În cauză, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Tudorel Calapod, fost primar al oraşului Năvodari, a lui Stere Sponte, fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a Violetei Gulelis şi a lui Marian Surdu, foşti consilieri local ai Consiliului Local Năvodari.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că, „în calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01.2006 - 25.10.2006, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis şi al inculpatului Surdu, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 de euro/mp fără TVA, în cadrul contractului de vânzare-cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeţei de 29.962,17 mp aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari încheiat cu SC Hars SRL Constanţa (teren situat pe malul mării, în zona Mamaia Nord - Camping Pescăresc)“. Şi asta „în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/mp fără TVA la data de 3.07.2006 (data întocmirii procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC Hars SRL). În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/mp fără TVA și total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC Hars SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Surdu Marian, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a iniţiat proiectul HCL Năvodari nr. 99/29.05.2006, prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 mp, ajutându-l astfel pe primarul oraşului Năvodari să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus“, conform rechizitoriului.

„Încălcarea atribuţiunilor de serviciu“ 

Procurorii Anticorupţie mai susţin că „vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 mp, identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Surdu Marian şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC Hars SRL Constanţa“.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Tudorel Calapod, fostul primar al oraşului Năvodari (document)  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii