Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verifică dacă ne ascultă bine Procurorii constănţeni, „săriţi" la controalele privind interceptările

ro

08 May, 2012 00:00 2498 Marime text
parchete_-_casca.jpgSecţia pentru procurori a CSM, „după suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, a hotărât efectuarea controlului cu tema «verificarea respectării dispoziţiilor articolului 91 indice 1 şi următoarele din Codul de procedură penală de către procurori în cauzele soluţionate în anul 2011 şi primul semestru al anului 2012» în perioada 28 mai - 22 iunie 2012"

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât să verifice dacă procurorii respectă dispoziţiile legale în ceea ce priveşte interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice şi a comunicărilor de orice natură. În mod foarte interesant, Parchetele constănţene par să fi fost scoase din ecuaţie. Cel puţin, în primă fază.

Pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a aflat ieri nota Inspecţiei Judiciare privind efectuarea controlului cu tema „verificarea respectării dispoziţiilor articolului 91 indice 1 şi următoarele din Codul de procedură penală de către procurori în cauzele soluţionate în anul 2011 şi primul semestru al anului 2012", la mai multe unităţi de parchet. Textele legale arată că articolul 91 indice 1 din Codul de procedură penală şi următoarele fac referire la interceptările şi înregistrările audio sau video, fiind vorba, mai exact, despre „Condiţiile şi cazurile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare".

Pe cine controlează

În soluţia afişată pe site-ul oficial al CSM, se arată că Secţia pentru procurori a CSM, „după suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, a hotărât efectuarea controlului (...) în perioada 28 mai - 22 iunie 2012", fiind vizate mai multe unităţi de parchet. Cap de listă este DIICOT - Structura Centrală, urmând ca verificările să se desfăşoare în perioada 28 mai - 8 iunie 2012. Lista continuă cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi unităţile din subordine, DNA Alba Iulia, DIICOT Alba Iulia şi Birourile Teritoriale Hunedoara şi Sibiu, Parchetul Curţii de Apel Braşov şi unităţile arondate, DNA Braşov, DIICOT Braşov şi Covasna, dar şi Parchetul Curţii de Apel Cluj şi unităţile arondate, DNA Cluj şi DIICOT Cluj, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa Năsăud. De asemenea, în ceea ce ar putea fi considerat un prim tur al verificărilor, mai sunt vizate Parchetul Curţii de Apel Craiova şi unităţile din subordine, DNA Craiova, DIICOT Craiova, Gorj şi Olt, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, cu unităţile arondate, DNA Galaţi, DIICOT Galaţi, Vrancea şi Brăila, precum şi Parchetul Curţii de Apel Suceava cu unităţile din subordine, DNA Suceava şi DIICOT Suceava şi Botoşani. Nu în ultimul rând, se vor face verificări şi la Parchetul Curţii de Apel Târgu Mureş şi unităţile arondate, DNA Târgu Mureş, DIICOT Târgu Mureş şi Harghita, precum şi la DNA Iaşi. Aşa cum am menţionat anterior, momentan, unităţile de parchet constănţene, precum şi Serviciile Teritoriale Constanţa ale DNA şi DIICOT par să fi fost ocolite de ochiul CSM, în privinţa interceptărilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii