Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Val de sinucideri pe litoral

ro

03 Feb, 2004 00:00 984 Marime text

Saracia ii impinge pe constanteni la comiterea unor acte disperate

In fiecare zi, pe raza judetului Constanta, cel putin trei persoane isi pun capat zilelor * Intr-o singura luna, numarul victimelor a ajuns de aproape o suta, cifra uriasa, care depaseste cu mult pe cele inregistrate in anii trecuti * Acestor decese li se adauga numeroase tentative, foarte multe persoane esuand, din fericire, in incercarea de a-si pune capat zilelor * Una dintre cauzele principale ale acestor fapte este disperarea indivizilor labili psihic, care nu mai pot indura conditiile foarte scazute de trai * Metodele adoptate de acesti nefericiti sunt dintre cele mai diverse, ei apeland fie la ingerarea de medicamente sau substante interzise, fie la metodele deja "traditionale", precum spanzurarea si aruncatul de la etaj * Psihologii au teorii diferite privind labilitatea psihica a sinucigasilor * Potrivit uneia dintre aceste idei, orice om poate avea cateva clipe in care isi pierde luciditatea si poate comite aceasta fapta disperata

Sinuciderea este cunoscuta ca fiind acel gest disperat prin care persoanele labile psihic aleg sa scape de greutatile traiului cotidian punandu-si capat zilelor. Actul este unul condamnat de Biserica Ortodoxa, dar cu toate acestea, in fiecare zi, numerosi credinciosi aleg aceasta solutie extrema. Anul acesta, judetul Constanta se confrunta deja cu un val de sinucideri, fara precedent. Datele statistice puse zilnic la dispozitie de institutiile abilitate releva un fapt mai mult decat ingrijorator, si anume ca, la fiecare 24 de ore, cel putin trei persoane cu domiciliul pe raza judetului nostru isi pun capat zilelor. In acest fel, de la inceputul anului si pana in prezent, aproximativ 100 de constanteni s-au sinucis. Aceste cifre reprezinta un tragic record care demonstreaza ca acest an este cel mai "negru" din ultimul deceniu. Astfel de fapte au avut mereu loc, dar cazurile erau razlete, iar victimele erau de cele mai multe ori persoane care sufereau de grave afectiuni psihice. Din pacate, situatia s-a schimbat in mod radical in ultimii ani, pentru ca in aceasta iarna, in perioada noiembrie 2003 - ianuarie 2004, sa "explodeze" pur si simplu.

Categorii si procente

Valul de sinucideri din aceste ultime trei luni isi are cauze diverse. Astfel, peste 25% din victimele sinuciderilor sunt femei tinere cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani. In cele mai multe dintre aceste cazuri, motivul este depresia psihica pasagera suferita de femeie, care se sinucide din dragoste, din lipsa acesteia sau pur si simplu din gelozie. Aceste femei apeleaza aproape intotdeauna la ingerarea voluntara de medicamente sau substante interzise. Ele inghit zeci de flacoane de medicamente, iar interventia medicilor este de multe ori tardiva. Un procent ceva mai mare, de aproape 40%, este dat de cazurile in care victimele sunt bolnavi psihic. In numai 48 de ore, doi barbati care erau vechi clienti ale unor clinici de specialitate si-au pus capat vietii, aruncandu-se de la etajele superioare ale institutiilor in care erau internati. "Noutatea" este insa adusa de valul de sinucideri ale caror victime sunt barbati maturi, capi de familie, care nu au avut niciodata probleme psihice. Astfel, aproape 30% din victime sunt barbati de pana in 60 de ani, casatoriti, cu copii si chiar slujbe destul de bune. Moartea acestora surprinde intotdeauna pe cei care ii cunosc si care declara ca nimic in comportamentul victimelor nu a indicat vreo clipa ca ar putea recurge la astfel de gesturi. Acest gen de victime, in marea lor majoritate, apeleaza la metoda cea mai violenta, si anume moartea prin spanzurare. In aceasta categorie intra si micul grup al celor, sa le spunem, cu adevarat disperati, care se omoara pentru a evita, cred ei, o situatie mult mai grava. Astfel, se sinucid barbati care au comis fapte penale si nu vor sa ajunga la inchisoare sau cei care au datorii foarte mari.

Sute de incercari esuate

Un alt record negativ in materie de acte disperate, inregistrat pe raza judetului nostru in ultimele luni, este cel cu privire la tentative. Sute de nefericiti au incercat sa termine cu viata, dar mijloacele alese nu au fost in masura sa le puna viata in pericol. Cele mai multe esecuri sunt inregistrate de tinerele care, in necunostinta de cauza, aleg medicamente usoare. Astfel, Urgenta Spitalului Judetean Constanta este "asaltata" in fiecare saptamana de cel putin patru-cinci tinere care inghit flacoane intregi de diazepam, extraveral, paracetamol sau chiar aspirina. Motivele lor sunt, de cele mai multe ori, la fel de ridicole precum mijloacele alese. Astfel, adolescentele vor sa termine cu viata pentru ca au fost certate din cauza notelor mici, pentru ca prietenii le-au parasit sau pentru ca pur si simplu au citit o carte care le-a intristat peste masura. O mare problema o reprezinta insa repetitivitatea unor astfel de acte, foarte multe tinere ajungand de doua-trei ori la spital, in incercarea disperata de a-si pune capat zilelor. Exista chiar si un factor de teribilism in aceste spete, pentru ca "sinucigasele de profesie" recurg mereu la aceleasi medicamente si la aceeasi doza, fapt ce pare sa demonstreze ca nu isi doresc altceva decat putina atentie.

Acte disperate din cauza saraciei

Conditiile scazute de trai sunt adesea principala cauza pentru care numerosi constanteni decid sa isi puna capat zilelor. Aceasta este explicatia in cazurile in care victimele sunt batrani de peste 65 de ani. Suferinzi fizic si cu mijloace de trai foarte modeste, acestia nu isi pot achizitiona toate medicamentele necesare. Pentru unii dintre ei moartea reprezinta cea mai facila metoda de a scapa de durere. Desi rudele mai tinere le dau de cele mai multe ori ajutor, batranii se hotarasc sa nu le mai fie acestora o povara si recurg la actul disperat. Desi motivele par ridicole, septuagenarii si octogenarii isi pun capat zilelor din cauza pensiei prea mici sau a costurilor intretinerii prea mari. Un astfel de caz s-a inregistrat pe raza municipiului Constanta in urma cu doua zile, intr-un apartament situat pe bulevardul Mamaia, cand un batran in varsta de 81 de ani s-a sinucis prin spanzurare. Grav bolnav si cu pensie mult prea mica pentru a putea achizitiona toate medicamentele de care avea nevoie, pensionarul Petre Lupu s-a spanzurat duminica seara de ivarul geamului de la balcon. Vecinii de bloc au declarat ca barbatul suferea de mai multe boli si, in ultimul timp, era de-a dreptul disperat din cauza faptului ca banii nu ii ajungeau pentru medicamente. Unul dintre vecini a fost cel care a descoperit trupul batranului si a anuntat imediat Politia si Salvarea. Organele de cercetare penala din cadrul Sectiei 5 au demarat imediat o ancheta la fata locului, dar in scurt timp au stabilit ca este categoric vorba despre o sinucidere. Personalul medical de pe salvarea sosita la fata locului nu a putut face nimic pentru a-i salva viata lui Lupu, ei concluzionand ca decesul acestuia survenise cu mai multe ore inainte. Trupul neinsufletit al pensionarului a fost transportat la Morga Cimitirului Central, pentru efectuarea necropsiei. Cazul lui Lupu nu este deloc singular, foarte multi batrani disperati decedand in ultimele luni in acest fel.

Ce spun specialistii?

Medicii care au ca specialitate psihologia sau psihiatria accepta faptul ca numarul de sinucideri si de tentative, inregistrat in ultima perioada in judetul nostru, este unul extraordinar de mare, depasind categoric cifrele anilor trecuti. Potrivit acestor medici, precaritatea conditiilor de trai constituie explicatia cresterii numarului. Astfel, multi tineri, toti de o sensibilitate si labilitate psihica exacerbata, considera ca nu au nici o sansa de a avea un viitor "luminos". Adultii sinucigasi nu sunt multumiti pentru ca, in ciuda deceniilor de munca, nu au reusit sa isi asigure un trai imbelsugat, iar sinucigasii din cea de-a treia categorie, a pensionarilor, apeleaza la aceste gesturi disperate tot pentru ca visele avute odata nu s-au implinit. Multi dintre psihologi afirma ca persoanele labile psihic sunt predispuse la sinucidere si ca la polul diametral opus exista oameni care, indiferent de cate lovituri ar primi, nu ar recurge niciodata la astfel de gesturi. Sinuciderile adultilor normali par insa sa confirme acea teorie potrivit careia orice persoana isi poate pierde pentru cateva clipe luciditatea, recurgand la actul disperat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii