Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatea de reparat tehnica militara a fost desfiintata

ro

03 Dec, 2002 00:00 2395 Marime text

Disponibilizari in armata Dobrogei

La numai o saptamana de la invitatia de aderare la NATO, chiar de Ziua Nationala a Romaniei, s-a mai desfiintat o unitate militara dobrogeana * Aceasta functiona in Tomis Nord si era profilata pe repararea tehnicii de la toate unitatile militare din regiune * Cei peste 120 de militari disponibilizati vor primi cate zece salarii compensatorii * Avand in vedere pregatirea lor specifica pentru tehnica militara, multi dintre cei concediati de aici nu-si vor mai gasi niciodata de lucru in viata civila * Odata cu trecerea in rezerva a acestei unitati, intreaga tehnica militara din Dobrogea va fi reparata in tara, cu cheltuieli foarte mari, in special pentru transport

In cadrul reformei prin care trece armata, chiar de 1 Decembrie, deci in momentele in care militarii romani defilau in ritmurile fanfarei pentru a-si omagia eroii, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, Ministerul Apararii a desfiintat inca o unitate militara, si nu una oarecare, ci una de elita. Unitatea la care facem referire acum era profilata pe reparatii ale tehnicii militare. Aceasta era amplasata in Tomis Nord si era cunoscuta sub denumirea de SRTM, adica Sectorul de Reparatii pentru Tehnica Militara, fiind singura cu acest profil din Dobrogea. Unitatea fusese infiintata in urma cu mai mult de o jumatate de secol, specialistii de aici mentinand functionala, de-a lungul anilor, intreaga tehnica, respectiv tancuri, arme de toate tipurile si calibrele, autocamioane, tunuri, statii militare de emisie-receptie, radare, deci aproape toata gama mijloacelor de lupta si auxiliare cu care este inzestrata armata, exceptie facand cele din dotarea flotei navale si aeriene. In timp, aici au lucrat zeci de specialisti, poate unii dintre cei mai buni specialisti in domeniul militar din Dobrogea, si chiar din tara. Incepand cu 1 decembrie, peste 120 de oameni, ofiteri superiori si inferiori, subofiteri, maistri militari, ingineri, dar si alti experti in materie, vor ingrosa randurile somerilor.

Tot pe drum, pe drum, pe drum

Multi dintre ei nu vor mai gasi niciodata de lucru deoarece specialitatea lor nu se regaseste nicaieri intre meseriile din viata civila. Pentru ca unitatea a fost desfiintata, angajatii, atat civili cat si militari, vor primi cate zece salarii compensatorii, bani care vor ajunge la disponibilizati in luna februarie. Odata dizolvata si aceasta unitate, unica in zona Dobrogei, tehnica militara va fi transportata pentru o interventie cat de mica pe la alte unitati de profil din tara, cu cheltuieli de transport foarte mari si inutile, sau vor fi nevoiti specialistii de pe la unitatile respective sa vina in aici, cu trusa de scule in mana, la tunurile si tancurile noastre. Probabil ca acolo, undeva sus, cineva a uitat ca numai in judetul Constanta sunt unitati militare care au in dotare tancuri, tunuri, transportoare autoamfibii blindate, tunuri de diferite calibre, tractoare, autocamioane, autobuze, autoturisme, obuziere, pistolete, pistoale mitraliera, mitraliere, statii radio pentru emisie-receptie. In prezent, asemenea gama foarte diversificata de tehnica se gaseste in cadrul Brigazii 34 Mecanizate, la Batalionul de Tancuri de la Mihail Kogalniceanu, la Divizionul de Artilerie din Constanta, la Batalionul de Infanterie SEEBRIG de la Topraisar, la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, dar si la alte unitati militare similare. In ultimii ani, in judetul Constanta au fost desfiintate mai multe unitati militare, unele unice prin dotarea si amplasarea lor in cadrul strategiei de aparare, printre acestea fiind Divizionul de Artilerie Antiaeriana de la Mangalia, Flotila de Elicoptere de la Tuzla, si multe altele din alte localitati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii