Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde-şi bagă dracul coada... Sandu Nelu Valentin, vameşul arestat pentru luare de mită, apare şi în dosarul „Portul"

ro

19 Apr, 2012 01:56 3880 Marime text
cap_4.jpgSC Tricostar Consulting SRL a obţinut liberul de vamă pentru un container în care se aflau bunuri din China, respectiv baterii sanitare de apă, pară de duş, furtun de duş din cauciuc şi baterii sanitare din fier, în valoare de 10.038,60 de dolari SUA

Cercetat în stare de arest de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, Sandu Nelu Valentin dă dovadă că are potenţial. Bărbatul este lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Constanţa după ce ar fi primit bani capcanaţi pentru a facilita liberul la vamă pentru un container sosit din China. Sandu Nelu Valentin nu pare să se afle pentru prima dată în atenţia organelor de anchetă, dat fiind că acesta figurează în deja celebrul dosar „Portul", tranşat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ştampila vameşului arestat pentru luare de mită se regăseşte pe mai multe libere de vamă.

În dosarul Portul, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată că, la data de 12.10.2010, SC Mih Mar Construct SRL a obţinut liberul de vamă pentru un container plin cu mărfuri din China, la valoarea totală declarată de 20.056 de dolari SUA. Potrivit declaraţiei vamale, continuă procurorii, containerul care conţinea încălţăminte, mărfuri înscrise în documentul electronic de import, a fost declarat liber de vamă prin aplicarea unei ştampile aparţinând Biroului Vamal Constanţa Sud, utilizată de Sandu Nelu Valentin. În aceeaşi zi, SC Tricostar Consulting SRL a obţinut liberul de vamă pentru un container în care se aflau bunuri din China, respectiv baterii sanitare de apă, pară de duş, furtun de duş din cauciuc şi baterii sanitare din fier, în valoare de 10.038,60 de dolari SUA. Pe data de 13.10.2010, produsele în cauză au primit liberul de vamă graţie ştampilei utilizate de vameşul arestat zilele trecute pentru luare de mită. Tot pe data de 13.10.2010, SC Allegro Refridco SRL a obţinut liberul de vamă pentru un container ce conţinea mărfuri din China livrate la valoarea de 40.053,60 de dolari SUA. Anchetatorii spun că în respectivul container se aflau aproape 4.000 de ghete şi 3.600 de cizme. Şi această încărcătură a fost declarată liberă de vamă cu ajutorul ştampilei Biroului Vamal Constanţa Sud deţinută de Sandu Nelu Valentin.

După doi ani, arestul

vames_-_container4.jpg

La aproape doi ani de la acordarea respectivelor libere de vamă, bărbatul a ajuns în arest, bănuit fiind că a luat şpagă. Tot DNA arată că, în perioada 20 - 23 martie 2012, vameşul a primit suma de 700 de dolari, prin intermediari, de la reprezentantul legal al unei societăţi comerciale cu activitate de import-export, pentru ca, în calitatea sa de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea, să deruleze cu celeritate formalităţile vamale necesare activităţii firmei denunţătorului. „De asemenea, în mod similar, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a primit de la denunţător, tot prin intermediari, suma de 700 de USD în scopul menţionat mai sus, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", conform datelor din ancheta DNA. La data de 2 aprilie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, după care a fost prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile. Nu este de trecut cu vederea faptul că în cauză se efectuează acte de urmărire penală faţă de alte două persoane în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunile de dare şi luare de mită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii