Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un poliţist de la Permise trimis în judecată de DNA Constanţa, achitat (documente)

ro

11 Mar, 2015 00:00 4393 Marime text
Florea Străinu, inspector principal de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCÎV) Tulcea, trimis în judecată pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, a fost achitat. Poliţistul a fost trimis în judecată aproape de finele lunii august 2014 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA susţin că, „în perioada 2011 - 2014, inculpatul Străinu Florea a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCÎV) Tulcea, pe care o deţinea în perioada respectivă, efectuând operaţiuni de încasări şi plăţi în contul Persoanei Fizice Autorizate (PFA) Străinu Alexandru George, deschis la o unitate bancară din oraşul Tulcea. „Încasările şi plăţile efectuate erau legate de activitatea comercială din domeniul apiculturii desfăşurată de PFA respectivă“, se mai arată în documentele DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Recent, judecătorii Tribunalului Tulcea au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor puse în sarcina inspectorului principal de poliţie, ulterior acesta fiind achitat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte. Poliţistul de la Permise a fost achitat şi pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte (32 de acte materiale săvârşite în perioada 2013-2014). În motivarea celor două achitări, magistraţii au invocat articolul 16, alin. 1, lit. c din Codul de procedură penală (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea), dar şi art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege).
 
Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa de procurorii DNA, nemulţumiţi de soluţia Tribunalului Tulcea. Primul termen a fost stabilit pentru data de 23 aprilie.
 
Străinu nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. Pe data de 1 iulie 2014, DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Ionel Olăraş, subcomisar de poliţie, Florea Străinu, inspector principal, şi Gheorghe Constantin, agent-şef principal de poliţie, toţi din Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor(SPCRPCÎV) Tulcea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la data de 16.01.2014, inculpaţii Străinu Florea, Olăraş Ionel şi Constantin Gheorghe, în calitate de poliţişti din cadrul SPCRPCÎV. Tulcea, au primit de la o persoană suma totală de 2.800 de lei, precum şi alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), pentru a favoriza mai mulţi candidaţi la examenul de obţinere a permisului de conducere, organizat în oraşul Măcin, judeţul Tulcea“.
 
În secţiune Documente puteţi vizualiza comunicatele DNA la care facem referire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii