Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cowboy dobrogean face legea la Cheia si Casian

ro

03 Sep, 2003 00:00 3141 Marime text

Oierul Mihai Suflaru beneficiaza de clementa autoritatilor si se impune cu bata

Ciobanii lui Suflaru intra cu oile in culturile satenilor din Casian # Sotii Dobre au fost snopiti in bataie, cu batele, de catre Suflaru si inca doi ciobani, pentru ca nu au fost de acord ca oile sa le manance graul * Anton si Floarea Dobre i-au actionat pe cei trei in instanta, au castigat, dar nu au primit daune morale * Turmele lui Suflaru au intrat recent in porumbul Anetei Gheorghe din Casian, iar cainii au mancat puii si gainile aceleiasi familii Dobre * Primarul Barsan spune ca Suflaru e un om model, care nu are probleme cu nimeni * Cu toate acestea, mai multi sateni din Casian au depus o plangere impotriva lui Suflaru * Asteptam ca autoritatile locale sa rezolve aceasta problema

Satul Casian, intemeiat la inceputul erei crestine de stramosii sfantului Ioan Casian, e un catun pierdut in stepa dobrogeana, aproape de paraul Casimcea si apartine comunei Targusor. Izolarea, dar si alte cauze contextuale au facut ca locuitorii sa paraseasca, incet-incet, satul, orientandu-se spre locuri care le pot oferi conditii mai bune de viata. In sat au mai ramas cateva case in care locuiesc 18 suflete. Ei cultiva plante si cresc animale, indeletnicirile traditionale ale locului. Se pare ca cel mai profitabil e sa cresti oi, de aceea un localnic din Cheia, satul vecin, isi tine turmele in Casian. Mihai Suflaru are 1.000 de oi si o caserie in Cheia si trece drept unul dintre cei mai bogati oameni din zona. Localnicii vorbesc in soapta despre el si cu teama, caci stiu ca nu e bine sa te pui cu Suflaru.De multe ori, intre localnicii din Casian si ciobanii lui Suflaru apar conflicte. In cautare de pasuni, se mai intampla ca acestia din urma sa intre cu oile pe terenurile oamenilor si le compromit recoltele. Asa s-a intamplat si pe data de 28.03.2002, atunci cand Gigi Agiu, cioban angajat la Suflaru, a intrat cu o turma de 500 de oi pe o sola cultivata cu grau ce apartinea familiei Dobre din Casian. Vazand ca oile incepusera sa se infrupte din graul lor, Anton si Floarea Dobre i-au cerut ciobanului sa scoata animalele de acolo. Agiu nu numai ca a ramas insensibil la rugaminti, dar, vazand ca cei doi nu se lasa, a inceput sa ii loveasca cu bata. Apoi, Agiu l-a chemat in ajutor chiar pe Suflaru, patronul lui, care a venit insotit de un alt cioban, Adam Tudor. Cei trei oieri s-au apucat sa ii bata vartos pe sotii Dobre, lovindu-i cu batele in cap si peste maini. Dupa ce au iesit din spital, Anton si Floarea Dobre i-au actionat in instanta pe cei trei, in dosarul 1505/2002. Cei trei inculpati nu si-au recunoscut vina, iar Suflaru a incercat sa ii ceara ajutorul primarului Iulian Barsan, cu care se pare ca este prieten, si l-a citat ca martor. Mihai Suflaru l-a dus pe primar sa vada sola familiei Dobre, ca sa ii dovedeasca faptul ca acestia nici macar nu au grau cultivat. Instanta a demontat insa acest siretlic al lui Suflaru, caci primarul Barsan vizitase catunul Casian pe data de 14.08.2003, adica la aproape cinci luni de la incident, atunci cand graul fusese deja recoltat si familia Dobre cultivase in loc porumb. Cu toate ca au castigat, instanta a considerat ca sotii Dobre nu merita sa primeasca despagubiri morale, dupa ce fusesera snopiti cu batele de Suflaru si ciobanii lui! Fiecare dintre cei trei inculpati a primit o amenda penala de cinci milioane pentru savarsirea infractiunii de lovire si alte violente, iar sotii Dobre au fost despagubiti cu numai sase milioane de lei pentru ingrijiri medicale.

Alte pagube la Casian

Asa cum ne asteptam, primarul Barsan are o parere foarte buna despre Suflaru. El spune ca isi plateste toate taxele la timp si, fiind un intreprinzator cu o activitate economica puternica, aduce ceva bani la bugetul local. "Nu stiu de nici un conflict intre Mihai Suflaru si cetatenii din Casian, dar nu cred sa fie adevarat". Atunci cand afla de la noi ca mai multi bastinasi au depus la Politie o reclamatie impotriva lui Suflaru, se arata contrariat: "Cred ca trebuiau sa vina la mine cu reclamatia; eu as fi mers la Casian si as fi stat de vorba cu toti oamenii. Cred ca e vorba numai de cateva persoane care au ceva impotriva lui Suflaru". Cel mai curios lucru e ca alesul comunei, primarul Barsan, nu stie de nici un conflict intre Suflaru si satenii din Casian, in timp ce, in sentinta penala nr. 1272/19.06.2002 a procesului la care a fost citat ca martor, instantei i se aduce la cunostinta ca "in comuna Targusor exista un conflict mai vechi intre crescatorii de animale si cultivatorii de terenuri, nerezolvat de autoritatile locale". In timp ce primarul il lauda pe Suflaru, ciobanii lui continua sa isi bata joc de munca oamenilor. Una dintre victime a fost din nou familia Dobre. Cainii ciobanilor lui Suflaru au mancat mai multe gaini si pui ai familiei Dobre din Casian. "Atunci cand i-am cerut socoteala ciobanului lui Suflaru, un copil de 14 ani, mi-a raspuns, pur si simplu, ca le-a fost foame cainilor", ne-a declarat Floarea Dobre. O alta persoana din Casian s-a lovit de indolenta gastii lui Suflaru. Oile lui Suflaru au intrat de mai multe ori in cultura de porumb a Anetei Gheorghe, ultima oara afectand-o grav. Atunci cand i-a cerut socoteala lui Suflaru, acesta nu a vrut sa coboare din masina sa stea de vorba, multumindu-se sa spuna ca va lua masuri. Asteptam cu interes ca autoritatile locale sa gaseasca solutii concrete impotriva acestei stari de fapt, astfel incat locuitorii micutei comunitati de la Casian sa se poata bucura de liniste si de rodul muncii lor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii