Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un comisar cere judecătorilor să fie eliberat condiţionat Stelică Tănase, fost ofiţer în cadrul IPJ, deferit Justiţiei de DNA

ro

24 Aug, 2016 00:00 2448 Marime text


După o carieră de 20 de ani în Poliţie, un comisar le cere judecătorilor să fie eliberat condiţionat. Cel în cauză, Stelică Tănase, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, a fost deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti, pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale). În 2014, comisarul a fost condamnat la trei ani de detenţie, iar recent, Judecătoria Medgidia a dispus eliberarea condiţionată a fostului poliţist.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au atacat decizia instanţei la Tribunalul Constanţa, unde a şi fost trimis dosarul. O decizie definitivă va fi luată astăzi.
 
Fostul comisar a fost trimis în judecată în octombrie 2013, alături de Vasile Gîdea, fostul şef al Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.
 
Tănase ar fi pretins sumele de 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunţător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro, pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi (denunţător), pretinzând că are influenţă asupra acestuia şi că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv“.
 
„Concret, în schimbul sumei de 100.000 de euro, intervenţia viza anularea de către APIA a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 de euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenţia viza eliberarea a trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană - SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.
 
Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile şi persoana intermediară. În aceeaşi perioadă, inculpatul Tănase Stelică l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele nu au mai fost remise“, potrivit DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii