Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Udrea catre Urdea „Nu e nimic rustic la Vama Veche, totul e un kitsch"

ro

26 Apr, 2010 03:02 3105 Marime text

cap_2.jpgTimp de mai multe ore, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi secretarii de stat Ioan Andreica şi Sorin Munteanu au verificat starea sudului litoralului din Vama Veche, Costineşti şi Neptun. La Vama Veche ministrul s-a arătat dezamăgit de starea construcţiilor de pe plajă: „Nu mai e nimic rustic aici, e numai kitsch", a declarat Elena Udrea la faţa locului. „Nu contaţi pe sprijinul nostru financiar dacă nu demolaţi imediat toate construcţiile ilegale de pe plajă. Cât priveşte oamenii care au construit, aceştia trebuie să fie incluşi într-un proiect şi transferaţi imediat în alte locaţii. Trebuie să înţeleagă toată lumea că vrem un turism civilizat, în zone adecvate şi nu pe nisip", i-a mai spus Udrea primarului Nicolae Iustin Urdea.

Ministrul a avut de înfruntat, la Vama Veche, nu doar furia proprietarilor chioşcurilor amplasate pe plajă, ci şi disputele mocnite dintre patronii marilor unităţi de cazare şi alimentaţie publică. Aceştia şi-au aruncat, unul altuia, dar şi edilului local, cuvinte grele: că se construieşte pe plajă, cu beton şi fundaţie definitivă, că primarul ar fi vândut terenuri fără licitaţii, că situaţia actuală a construcţiilor este rezultatul unor legi vechi ale Apelor Române, care stabilesc zona limitrofă chiar pe plajă etc.

Scandalul a continuat şi în momentul în care preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Sturdza, a declarat că „tot ce este aici e penibil, iar dumneavoastră, domnule primar, ar trebui să vă daţi demisia. Dacă vreţi să ajutaţi Vama Veche, radeţi tot, ce e aici e inadmisibil". „Şi noi unde să ne ducem, domnule arhitect, ne apucăm de furat, dăm în cap? Noi, locuitorii, cu asta ne ocupăm, pescuim, primim turişti... ce să facem altceva?", au sărit cei prezenţi.

Rezolvarea situaţiei actuale de la Vama Veche a rămas în mâinile primarului Urdea: acesta urmează să demoleze construcţiile de pe plajă şi să aştepte, în continuare, deciziile instanţelor de judecată în privinţa celorlalte imobile construite ilegal.

udrea_la_urdea.jpgDemolările din Costineşti vor continua

La Costineşti, primarul Traian Cristea a fost nevoit să explice existenţa altor zeci de construcţii de pe domeniul public, dar şi de pe plajă: situaţia aici este mult mai complexă decât la Vama Veche, pentru că, nu mai puţin de 269.000 de metri pătraţi din domeniul public aparţin BTT Costineşti. Aşa se face că aceştia, fiind proprietari, pot construi după bunul plac. Ceea ce, la ora actuală, se şi întâmplă.

„Am pierdut toate procesele cu BTT-ul, ba m-au dat şi ei în judecată că le-am dat amenzi prea mari", a explicat Traian Cristea. „Nu e vorba despre domeniu public, este proprietatea BTT-ului şi ei pot face, potrivit legii, ce vor. Un director mi-a spus că vine şi toarnă beton ca să nu mai intre nimeni pe domeniul acesta. Noi, autoritatea publică locală, avem mâinile legate".

Ajunşi la locul scandalului de acum câteva zile, Complexul Tineretului, zona unde inspectorii lui Gigi Chiru şi ai prefectului Claudiu Palaz au fost alungaţi cu câinii, secretarii de stat de la MDRT s-au arătat şocaţi de situaţia avansată a lucrărilor. Prefectul Palaz a declarat că lucrările de demolare vor continua pe cale administrativă şi, mai mult, acesta va cere imediat demiterea comandantului poliţiei locale, care nu a oferit sprijinul necesar în timpul inspecţiilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 26 Apr, 2010 20:51 jos cu homosexualul din LIMANU!!!acest primar o ia in c...r daca nu stiati !!!