Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tucan vrea sa fie despagubit si repus director

ro

25 Apr, 2009 00:31 4721 Marime text

cap_1.jpgFostul director DRDP Constanţa susţine că revocarea din funcţia de director i-a cauzat un prejudiciu moral

Jean Paul Tucan face circ în instanţă, în procesul cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, în încercarea de a redeveni directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa. Cu toate că nu mai figurează în structurile CNADNR, liberalul nu se sfieşte să arunce cu noroi în fosta instituţie de la care, de bine, de rău, a mâncat o „pâine" de peste 120 de milioane de lei vechi pe lună. 

Interesant este faptul că în caz este implicată şi o demisie a liberalului din funcţia de director al Regionalei Constanţa, pe care, însă, reclamantul nu o recunoaşte. Nemulţumit de faptul că şi-a pierdut funcţia importantă care îi aducea un salariu lunar de peste 12.000 de lei, Jean Paul Tucan a dat în judecată CNADNR şi, implicit, pe Aidîn Ibram, actualul director al DRDP Constanţa. În cererea de chemare în judecată, Tucan solicită instanţei „constatarea nulităţii absolute / anularea deciziei directorului general al CNADNR SA nr. 11/07.01.2009, repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei contestate, în sensul reintegrării subsemnatului pe funcţia deţinută anterior emiterii deciziei contestate, respectiv director general al DRDP Constanţa". Mai mult, Jean Paul Tucan le-a cerut judecătorilor să oblige CNADNR SA „la plata despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de care aş fi beneficiat în calitate de director general al DRDP Constanţa, de la data emiterii deciziei contestate şi până la data reintegrării efective". Însă, revendicările lui Tucan nu se opresc aici, iar liberalul se hazardează să ceară suma de 10.000 de lei, cu titlul de daune materiale, dar şi 20.000 de lei, cu titlul de daune morale. Nu în ultimul rând, acesta solicită obligarea fostei companii şi la plata cheltuielilor de judecată. În cererea de chemare în judecată, fostul director DRDP Constanţa arată că, în urma încheierii contractului individual de muncă nr. 49/2007, a devenit angajat al CNADNR SA. Ulterior, „prin decizia directorului general al CNADNR SA nr. 11/07.01.2009, s-a dispus, începând cu ora 15.00, «revocarea» mea din funcţia de director general al DRDP Constanţa şi numirea, pe aceeaşi funcţie, a intimatului Aidîn Ibram". Tucan susţine că decizia i-a fost comunicată pe 15 ianuarie 2009, „prin poştă", şi afirmă că decizia este „nelegală / netemeinică şi se impune constatarea nulităţii absolute / anularea sa". Liberalul arată că, dacă respectiva decizie este considerată una de concediere, atunci „aceasta nu conţine niciunul din elementele obligatorii potrivit legii". „În perioada în care am deţinut funcţia de director general al DRDP Constanţa, mi-am îndeplinit integral atribuţiile şi sarcinile de serviciu care îmi reveneau potrivit contractului individual de muncă şi fişei postului, fără să se fi constatat vreodată săvârşirea vreunei abateri disciplinare", susţine, înverşunat, liberalul. Totodată, el mai arată că, dacă respectiva decizie ar fi considerată drept una de modificare a raporturilor de  muncă, atunci măsura este nelegală, pentru că nu a existat un acord al părţilor în acest sens.

„Prejudiciat" în faţa colectivului

„Ca efect al constatării nulităţii absolute / anulării deciziei contestate, considerăm că se impune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii acesteia, în sensul reintegrării subsemnatului pe funcţia deţinută anterior emiterii actului atacat, respectiv director general al DRDP Constanţa", susţine Tucan. Mai mult, acesta arată că se consideră „îndreptăţit a pretinde obligarea CNADNR la plata despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care aş fi beneficiat în calitate de director general al DRDP Constanţa, de la data emiterii actului contestat şi până la reintegrarea în funcţie". Însă, lovitura de teatru o constituie solicitarea daunelor, justificate astfel: „dat fiind că, prin modalitatea de adoptare a deciziei contestate (intempestivă, de pe o poziţie de forţă, fără o minimă consultare prealabilă a consiliului de administrare al companiei), am suferit un prejudiciu moral constând în deprecierea imaginii mele profesionale în faţa colectivului din care am făcut parte". Astfel, Tucan spune că se consideră „îndreptăţit la repararea acesteia, sens în care solicit obligarea CNADNR SA la plata sumei de 20.000 de lei, cu titlul de daune morale". La capătul opus, reprezentanţii CNADNR SA au solicitat respingerea acţiunii lui Tucan, ca neîntemeiată. De la bun început, aceştia au invocat excepţia lipsei de obiect a cererii, „având în vedere că, pe 14.01.2009, la sediul CNADNR SA a fost înregistrată, sub numărul 92/01170/14.01.2009, demisia din funcţie a domnului Jean Paul Tucan", prin care acesta şi-ar fi exprimat voinţa de a înceta contractul individual de muncă. De menţionat că cererea purta data 12.01.2009.

jean_paul_tucan_2.jpgUite demisia, nu-i demisia

Astfel, spun reprezentanţii CNADNR, compania a renunţat la beneficiul de preaviz şi a emis decizia nr. 132/15.01.2009 prin care s-a dispus în conformitate cu demisia lui Tucan, adică încetarea contractului de muncă, începând cu data de 12.01.2009. Totodată, CNADNR nu este de acord cu plata despăgubirilor salariale solicitate de fostul director DRDP Constanţa, dat fiind că acesta şi-a dat demisia. „De asemenea", spun reprezentanţii CNADNR, „nu vedem de ce am fi obligaţi la plata daunelor materiale şi morale, întrucât CNADNR a respectat voinţa salariatului, de încetare a raporturilor de muncă prin demisie". Mai mult, aceştia susţin că Tucan nu a adus niciun argument pentru dovedirea prejudiciului de imagine care pretinde că i-a fost cauzat. Surprinzător însă, Jean Paul Tucan neagă existenţa unei asemenea demisii scrise şi semnate de el. De menţionat că, la dosarul cauzei, reprezentanţii companiei au depus şi o copie a demisiei lui Tucan. Totuşi, liberalul susţine că „niciodată nu am avut intenţia / iniţiativa încetării raporturilor de muncă existente între subsemnatul şi societate".

Peste 12.000 de lei lunar

Dincolo de acest aspect, însă, este demn de toată atenţia faptul că reprezentanţii CNADNR au depus la dosarul cauzei şi contractul de muncă al lui Tucan, alături de toate actele adiţionale legate de acesta. Iar în acest context, este de observat traseul ascendent al cuantumului salariului pe care Tucan l-a încasat de la Compania de Autostrăzi, de-a lungul timpului, această traiectorie ascendentă putând fi motivul pentru care liberalul ţine cu dinţii de DRDP. Astfel, potrivit contractului de muncă nr. 49/16.05.2007, Jean Paul Tucan a fost angajat la DRDP Constanţa pe funcţia de economist, având salariul de bază de 2.400 de lei, la care se adaugă un spor de vechime în muncă de 12%. Ulterior, prin actul adiţional nr. 547/22.05.2007, Tucan a devenit directorul DRDP, iar remuneraţia i-a crescut pe măsură: salariul de bază a devenit 3.200 de lei, majorat cu 75%, conform OUG 1/2006, adică 5.600 de lei, la care se adaugă o indemnizaţie de conducere de 45%, ceea ce înseamnă alţi 2.520 de lei, suma finală totală fiind de 8.120 de lei. Un an mai târziu, prin actul adiţional nr. 135/22.05.2008, salariul de bază a devenit 4.750 de lei, majorat cu 75% „conform art. 95 al.2 din CCM nr. 610/31.01.2008", astfel că devine 8.313 de lei, la care se adaugă o indemnizaţie de conducere de 45%, în valoare de 3.740 de lei. În total, „cuantumul rezultate este de 12.053 de lei", sporul de vechime fiind în continuare 12%. În aceeaşi zi, cei în drept realizează că, poate, sporul de vechime de 12% este prea mic pentru valoarea lui Tucan, astfel că, prin actul adiţional nr. 140/22.05.2008, sporul de vechime în muncă a crescut la 14%. Dat fiind că pentru nimeni nu este uşor să renunţe la un salariu de peste 12.000 de lei pe lună, nu este de mirare că liberalul Tucan ţine cu tot dinadinsul să-şi reia postul de director al DRDP Constanţa.

{mos_ri:Jean Paul Tucan}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii