Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa Tun imobiliar de aproape 44 de milioane de euro?

ro

05 Mar, 2013 22:54 1577 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Răzvan Ştefanco şi Silviea Gheorghe. În faţa instanţei de judecată au ajuns şi Maria Done şi Doina Gheorghe, ambele în calitate de notari publici, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată.

Ştefanco este acuzat de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de infracţiuni de fals în declaraţii (trei fapte), de fals material în înscrisuri oficiale, de uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale), de participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, de participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi de uz de fals. Asta în timp ce Silviea Gheorghe este bănuită de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, şi de mărturie mincinoasă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2008, inculpatul Răzvan Ştefanco ar fi formulat la Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Constanţa trei cereri prin care a solicitat „emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul a două persoane, decedate, care au fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa”, potrivit DNA. „Având în vedere că aceste extrase au fost eliberate pe numele tatălui său şi pentru a putea face personal demersuri pentru a obţine acele terenuri”, continuă procurorii, „la data de 10 august 2009, Ştefanco Răzvan a falsificat o procură specială, aparent autentificată la un notariat public, în baza căreia a obţinut dreptul de a-l reprezenta pe tatăl său”.

Certificate de moştenitor

„În continuare, pentru a obţine înscrisuri din care să rezulte, în mod eronat, că există o legătură de rudenie cu proprietarii terenurilor şi că, implicit, îi poate moşteni, pe baza unor înscrisuri false (certificate de deces şi procură specială), inculpatul Ştefanco Răzvan a obţinut două certificate de moştenitor emise în fals, în numele tatălui său, de notarul public Done Maria, care a fost în eroare cu privire la informaţiile declarate de inculpat. În cadrul acestei proceduri succesorale, inculpata Gheorghe Silviea a dat declaraţii mincinoase în faţa notarului public, pentru a-l susţine pe Ştefanco Răzvan. Având la dispoziţie aceste înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Ştefanco Răzvan a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri, susţinând în mod mincinos că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri. În plus, la data de 26 august 2011, Ştefanco Răzvan a cedat inculpatei Gheorghe Silviea jumătate din pretinsele sale drepturi succesorale şi, pe cale de consecinţă, inculpata a solicitat introducerea sa ca reclamant în procesele de revendicare. Unul dintre cele trei procese de revendicare a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin respingerea cererii lui Ştefanco Răzvan, celelalte două fiind în continuare pe rolul instanţelor. În cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Done Maria şi Gheorghe Doina, ambele în calitate de notari publici, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor. De altfel, aceste înscrisuri au fost folosite de Ştefanco Răzvan în împrejurările descrise mai sus”, se mai arată în documentele DNA. Organele de anchetă susţin că terenurile revendicate au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice. Consiliile Locale ale localităţilor Mangalia, Eforie şi Agigea, prin Primar, au comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză împotriva inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii