Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul a respins propunerea DIICOT a cerut arestarea mai multor persoane în dosarul „tunului“ de 180 de milioane de euro

ro

06 Mar, 2015 00:00 1595 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Constanţa au cerut, ieri, arestarea preventivă a mai multor persoane suspectate că, în perioada 2007 - 2011, ar fi acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Cei în cauză, alături de alte persoane, ar fi creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 680.576.589,15 lei (aproximativ 180 de milioane de euro).
 
Pastilă amară pentru procurorii DIICOT Constanţa! Ieri, Tribunalul Constanţa a respins cererea de arestare preventivă a următoarelor persoane: Petar Chenkov alias Chenkov Petar, Mersin Dail alias Erdinch Dail Mersin, Valentin Gavazov alias Nikolov Gavazov Valentin, Radoslav Georgiev alias Galinov Georgiev Radoslav, Kleomenis Giannikas, Nikola Kostov alias Milanov Kostov Nikola, Daniel Pankov alias Yonkov Pankov Daniel, Dimitar Petkov alias Gheorghiev Petkov Dimitar, şi Milen Tsvetanov alias Alekseev Tsvetanov Milen. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Cetăţenii greci şi bulgari sunt judecaţi de Tribunalul Constanţa, alături de alte 20 de persoane, deoarece, în perioada 2007 - 2011, ar fi acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cei deferiţi Justiţiei se află şi afaceristul local Alexandru Lucian Giuglea. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 17 aprilie.

Oficial

Amintim că, la data de 3.11.2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au menţionat că, „pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit“. „Liderii grupului infracţional organizat (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii. O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist. O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip «fantomă» înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat. Societăţile de tip «fantomă» emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor. Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor «fantomă» în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat“, conform DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii