Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul unui proces care a durat aproape un deceniu Cum au fost condamnaţi directorii Babuş, Pilat şi Tărcatu

ro

15 Mar, 2014 00:00 3411 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a închis definitiv dosarul cunoscut generic „Mita de la Primărie”. În această cauză, Constantin Babuş, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, şi Marius Tărcatu, director economic la Consiliul Judeţean Constanţa (la data trimiterii în judecată), au fost judecaţi pentru fapte de corupţie. Procesul a fost „tranşat”, la Curtea Supremă, de completul de judecată C 4, prezidat de magistratul Ioana Ana Ilie şi format din judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru.
 
Facem precizarea, încă de la început, că această cauză a ajuns la Galaţi după ce, la Constanţa, judecătorii au dispus două achitări consecutive. Pe data de 19 decembrie 2005, Constantin Babuş, Marius Tărcatu şi Cornel Pilat au fost deferiţi justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform organelor de anchetă, „inculpatul Babuş Constantin, în toamna anului 2002, i-a pretins lui Burciu Dumitru suma de 20.000 USD, pe care a primit-o în anul 2004, prin intermediul lui Tărcatu Marius, pentru a-i facilita cumpărarea unui teren, iar inculpatul Pilat Cornel l-a constrâns pe Burciu Dumitru pentru a-i vinde un spaţiu comercial la un preţ derizoriu”. Împotriva celor trei directori s-a dispus măsura reţinerii pe timp de 24 de ore, propunerea procurorului de arestare preventivă a acestora fiind respinsă de instanţa de judecată.
Tribunalul Constanţa, pe data de 5 mai 2008, l-a condamnat pe Babuş la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Tot atunci, Tărcatu a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată, iar Pilat s-a ales cu doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată. Tribunalul a dispus confiscarea sumei de 20.000 USD de la Babuş Constantin şi restituirea acestei sume către Dumitru Burcin, care nu a formulat pretenţii civile de la Pilat. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a dispus scoaterea de pe rol a cauzei şi trimiterea spre soluţionare la Curtea de Apel Galaţi. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în iulie 2013, iar la jumătatea lunii iunie 2013 magistraţii din Galaţi au menţinut pedepsele aplicate lui Babuş şi Tărcatu şi i-au majorat condamnarea lui Pilat de la doi, la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Tot Curtea de Apel Galaţi a înlăturat dispoziţia privind confiscarea sumei de 20.000 USD şi a dispus ca Babuş să restituie banii denunţătorului Dumitru Burcin. Nemulţumiţi, Babuş, Tărcatu şi Pilat au atacat decizia Curţii de Apel Galaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care, în completul de judecată C 4, prezidat de magistratul Ioana Ana Ilie şi format din judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru, a respins acţiunile formulate de cei trei directori. Cu această decizie, dosarul a fost închis definitiv, după aproape nouă ani de judecată. În altă ordine de idei, facem precizarea că, potrivit portalului instanţelor de judecată, printre martorii acestui dosar s-a aflat şi Ruxandra Luminiţa Darie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii