Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Torturat in penitenciar si ucis la mina de sare

ro

26 Jul, 2010 00:36 1907 Marime text
cap_2.jpgLuat cu forţa de lângă soţia şi fetiţele sale, torturat, băgat în penitenciar, pus să lucreze la mina de sare, unde şi-a pierdut vederea, iar apoi, cel mai probabil, ucis în închisoare. De asemenea, a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică, şapte ani de degradare civică şi confiscarea totală a averii. Aceasta este povestea cutremurătoare a unui preceptor din Baia, ale cărui fete, care nu l-au mai văzut de când aveau doi şi, respectiv, patru ani, s-au adresat Tribunalului Constanţa, pentru a li se face dreptate la aproape 60 de ani de la drama suferită.

Concret, pe rolul instanţei constănţene a fost înregistrat dosarul cu numărul 12816/118/2009, în care reclamante sunt Aurica Novaci şi Elena Pocea. Prin intermediul avocatului Adrian Ionescu, femeile s-au adresat Tribunalului Constanţa, solicitând despăgubiri morale de 500.000 de euro, pentru suferinţele îndurate. Potrivit acţiunii de la instanţă, cele două reclamante sunt fiicele lui Ioan Preşa, arestat pe data de 15 iulie 1951, condamnat politic la 20 de ani de muncă silnică, şapte ani de degradare civică şi confiscarea totală a averii, prin sentinţa nr. 354/07.07.1952 a Tribunalului Militar Constanţa. După zece ani de la întemniţare, pe 8 iunie 1961, bărbatul a decedat în Penitenciarul Aiud. În cererea adresată instanţei, reclamantele povestesc cum, într-o bună zi, tatăl lor nu s-a mai întors de la serviciu, „zvonindu-se că a fost arestat". „Nimeni nu ştia unde se afla, nu primeam nicio veste, iar la miliţie nu aveam voie să întrebăm ce s-a întâmplat cu tatăl nostru", spun reclamantele. De asemenea, femeile au arătat că mama lor nu s-a mai recăsătorit niciodată, nici măcar după ce i s-a adus la cunoştinţă, în mod oficial, decesul.

„Nu am cumpărat nici măcar o Eugenie"

În schimb, rămasă fără sprijin, după arestarea soţului său, femeia a încercat să le asigure existenţa celor două fetiţe, astfel că s-a angajat pe unde a putut, însă i-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă, dat fiind că bărbatul ei fusese arestat din motive politice. „Ne amintim cum mama noastră venea seara de la pepinieră, ne punea să dormim, cârpea rufele cu care mergeam la grădiniţă, la şcoală (neavând bani să cumpere hăinuţe noi) şi plângea. Nu ştia nimic de tatăl nostru. Ne mai amintim cum îşi punea între degete seu de oaie, să poată munci şi a doua zi, munca la pepinieră fiind foarte grea", se arată în acţiunea depusă la instanţă. Date fiind condiţiile extrem de grele în care trăiau, fetele, deşi erau foarte mici, mergeau în vacanţe cu mama lor şi munceau la porumb, iar, ulterior, ajutau la confecţionarea chirpiciului, pentru a câştiga bani. „Nu am ştiut de copilărie, nu am avut parte de sărbători, nu am mâncat în acea perioadă nici măcar o prăjitură (fiind conştiente, chiar la acea vârstă fragedă, că orice ban contează ca să ne descurcăm), nu am cumpărat nici măcar o Eugenie (...)", susţin cele două reclamante. De asemenea, acestea au arătat că, din cauza arestării tatălui lor, erau marginalizate inclusiv la şcoală, unde li se dădeau note mici şi nu au fost primite la liceu.

A murit peste noapte

După un timp, o cunoştinţă care s-a întors din Penitenciarul Aiud le-a povestit iadul prin care a trecut tatăl lor: „a muncit la mina de sare, a orbit, s-a îmbolnăvit de meningită, pentru că dormea pe un grătar sub care curgea apa, zilnic era torturat (fiind pus chiar să îşi mănânce propriile excremente), schingiuit, bătut, iar mâncare nu primea zilnic". Ulterior, ceilalţi deţinuţi au fost anunţaţi că Ioan Preşa a decedat peste noapte, „deşi seara nu prezenta niciun simptom în acest sens". „După deces, am primit acasă certificatul şi hainele sale; nu am avut voie să mergem să îl luăm, să îl îngropăm creştineşte, să facem toate obiceiurile credinţei noastre; nici acum nu ştim unde este îngropat şi dacă a fost îngropat sau ce anume s-a întâmplat cu trupul său", au relatat fiicele sale. Cu toate acestea, instanţa a dispus suspendarea procesului şi sesizarea Curţii Constituţionale, ca urmare a unei excepţii invocate de Ministerul Finanţelor Publice. Procesul se va relua după ce dosarul se va întoarce de la Curtea Constituţională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii