Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariu, riscuri și interdicții Topul întrebărilor „fierbinți“ despre spionii români

ro

29 Jun, 2015 00:00 2371 Marime text
Cei care se gândesc la o carieră în Serviciul de Informații Externe trebuie să știe că viitorul angajat al instituției își va da acordul scris privind interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți, prevăzute de legislația în vigoare, pe timpul desfășurării activității, și va completa un angajament-tip de loialitate față de instituție. Pe pagina oficială a Serviciului de Informații Externe există o secțiune menită să răspundă celor mai frecvente întrebări despre restricțiile la care sunt supuși angajații SIE, precum și despre riscurile pe care și le asumă un spion. ZIUA de Constanța prezintă, astfel, câteva dintre întrebările la care Serviciul de Informații Externe a dat un răspuns, cu mențiunea că pentru mai multe detalii poate fi accesat site-ul oficial al instituției.

Care sunt restricțiile la care sunt supuși angajații SIE? 

„Este interzisă orice fel de apartenență sau activitate politică. Este interzis să candideze pentru a fi ales în administrația publică locală, în Parlamentul României sau pentru funcția de președinte al României. Nu este permisă asocierea de tip sindical, este interzis să declare sau să participe la grevă. Nu este permisă participarea la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical. Dreptul la liberă exprimare este restrâns: opiniile politice pot fi exprimate numai în afara serviciului, nu se pot exprima în public opinii contrare intereselor României. Nu este permisă aderarea la culte religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau împiedică exercitarea profesiei. Un set de reguli derivate din specificul activității Serviciului, cum ar fi: obligația de a nu divulga nimănui calitatea de cadrul SIE, obligația de a păstra secretul datelor și al informațiilor cunoscute în cursul activității, obligația de a informa și a obține aprobare pentru deplasările în străinătate, obligația de a informa în legătură cu relațiile cu cetățenii străini“.

Cât de mari sunt riscurile pe care și le asumă un spion? 

„Ca multe alte profesii, și spionajul implică anumite riscuri pentru că, deși este mai degrabă un joc al minții și al aptitudinilor, activitatea ofițerului de informații externe se desfășoară în străinătate, uneori în spații unde există conflicte, iar obiectivul activității spionului este să obțină informații și documente secrete și confidențiale cu relevanță pentru apărarea României și a intereselor sale.“

Ce salariu are un ofițer de informații? 

„Salariul mediu net al ofițerilor SIE este de aproximativ 3.000 de lei. Desigur, acest lucru implică faptul că salariul (solda) este ceva mai mic decât media la intrarea în profesie și crește pe măsura avansării în grad și funcție. De ce este interzisă divulgarea calității de ofițer SIE? Dacă aș fi ofițer în SIE, în afară de colegi, cine ar mai putea cunoaște în mod oficial calitatea mea reală? Cadrele SIE își pot desfășura activitatea deschis sau acoperit, în funcție de nevoile de realizare a securității naționale. (…) Cum ai putea face spionaj dacă s-ar ști că ești spion?“

Câți angajați are SIE? 

„Din motive de securitate, SIE, ca și celelalte servicii de informații, nu face referire la numărul angajaților săi.“

Dacă aș lucra în SIE, cât de mult aș putea spune despre munca mea? 

„Orice angajat al SIE are obligația să nu discute/comenteze despre activitatea, persoanele și sediile acestui serviciu. Toate datele și informațiile referitoare la activitatea și personalul SIE trebuie să rămână în interiorul instituției“.

Toate serviciile „secrete“ se ocupă în realitate cu spionajul? 

„Nu. Spionajul este activitatea de culegere/obținere «pe ascuns» de informații clasificate ale unui stat/organizații străine în vederea transmiterii lor unui alt stat. Spionajul implică obligatoriu elementul de extraneitate - spionul este întotdeauna un cetățean străin raportat la statul titular al informațiilor secrete care au fost obținute/transmise prin activități de spionaj. Pe de altă parte, caracterul de «secret» este dat de tipologia activității serviciului. Iar spionaj nu poți face decât în secret. Ceea ce înseamnă că, dintre toate serviciile secrete, cele de spionaj sunt într-adevăr cele secrete.”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii