Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suspecţii acţionau şi în Constanţa Grupare de criminalitate internațională, destructurată de procurorii DIICOT

ro

30 Sep, 2014 00:00 2076 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Buzău au finalizat ancheta într-un caz la care au lucrat în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău și Arad, având sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, al Direcției Generale Anticorupție București, al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța, al IGP Frontieră și al Interpol - prin atașatul cu Afaceri Interne al Ambasadei României în Marea Britanie.
 
Potrivit anchetatorilor, în cauză a fost efectuată activitatea de urmărire penală și a fost dispusă trimiterea în judecată a nouă inculpați, dintre care opt în stare de arest preventiv și unul aflat sub control judiciar. Cei nouă suspecţi fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia - Bulgaria - România, cu extensie pe teritoriul Ungariei.
 
Pe teritoriul tării noastre, veriga grupării infracționale a acționat pe o mare întindere, acoperind teritoriul național de la est la vest, săvârșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș.

 Care era traseul urmat de suspecţi şi cum transportau migranţii

 Anchetatorii susţin că, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar, provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia - Istanbul. De aici, intervenea veriga turcă a grupării, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetățean turc, cu domiciliul în Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de zece ani de închisoare, după ispășirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României.
 
Procurorii DIICOT susţin că există suspiciunea rezonabilă că Ozturk Salcuk a coordonat activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți de pe teritoriul Turciei, asigurând legăturile cu alte persoane ce s-au implicat în activitatea infracțională, aflate pe teritoriile Bulgariei și României. Organele de anchetă mai susţin că Ozturk Selcuk a asigurat și finanțarea membrilor grupării infracționale, aflați în Bulgaria și România, transmițând periodic sume de bani prin interpuși, bani preluați de la rudele migranților aflați în Siria sau investiți de el personal, în condițiile în care urma să îi recupereze de la acestea.
 
Ulterior, în baza convențiilor stabilite, loturile de migranți erau triate și conduse în Piața Aksaray din Istanbul, unde erau îmbarcate în vehicule tip camionetă sau de transport marfă și trecute fraudulos în Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turcă, migranții erau preluați de membrii grupării infracționale din Bulgaria și erau conduși și cazați la Dobrich. De aici, migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din judeţul Constanta, stabilite de comun acord cu inculpații Tavlak Kemal - cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi - cetățean român și Iancu Stere - șofer al celor în cauză.
 
Din municipiul Constanța, migranții erau preluați de Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din municipiul Constanța până în municipiul Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, în zona de competență a STPF Vârșand.
Întrucât o parte dintre loturile de migranţi erau depistate de organele de poliție după introducerea lor pe teritoriul României, acestea erau înscrise, la cerere, în centrele pentru solicitanți de azil din municipiile Galați, București și Timișoara. În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracționale Ozturk Selcuk, Andrei Stan prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în municipiul Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară.
 
Concret, migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către Burtic Darius Călin, cu vehicule puse la dispoziție de Purcariu Adrian George ori de Andrei Stan, susţin anchetatorii.

Câte persoane au fost trecute graniţa în mod fraudulos

În modalitățile prezentate, inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin, împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar, au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, patru turci de origine kurdă, trei afgani și un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12 martie, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional, evidențiată de un echipaj al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, coordonat de procurorul de caz din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Buzău.
 
În cauză, gruparea cercetată ar fi obținut beneficii importante, stabilindu-se că se percepeau, de la plecarea din Siria, sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. Astfel, inculpații din judeţul Constanța primeau, în medie, prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării, Ozturk Selcuk, 3.000 de euro pentru fiecare lot de câte 4 - 5 migranți, Purcariu Adrian George percepea 1.500 - 2.000 de euro pentru fiecare migrant, iar aceeași sumă de bani era pretinsă și obținută și de Andrei Stan.

Pentru garantarea executării măsurii de siguranță a confiscării speciale, a fost instituită măsura sechestrului asigurător pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 de euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, respectiv Purcariu Adrian George, cu bani proveniți din activitatea infracțională.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii