Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surpriza „explozivă" din pod Vezi care este cel mai mare arsenal de arme găsit la Constanţa (galerie foto)

ro

15 Aug, 2012 02:07 5946 Marime text
04_arme_arme_1.jpgDe-a lungul anilor, la Constanţa au fost descoperite mai multe arme datând, cel mai probabil, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. O parte dintre aceste au fost declarate la poliţie şi ulterior predate specialiştilor în vederea supunerii lor unor expertize. Comisarul-şef Nicolae Barbu, ofiţer specialist în cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Constanţa, ne-a vorbit despre poate cel mai impresionant arsenal descoperit în ultimii zece ani la malul mării. Mai mult decât atât, ofiţerul a menţionat care sunt paşii de urmat în cazul în care cineva descoperă o armă.

„Conform Legii 295 privind regimul armelor şi muniţiilor, orice persoană care ia la cunoştinţă existenţa unei arme este obligată să anunţe, în cel mai scurt timp, cel mai apropiat organ de poliţie, dar să nu depăşească 24 de ore. Nerespectarea acestui termen duce la cercetarea perosanei pentru infracţiuni la regimul armelor şi muniţiile sau la Legea 295", a mai completat ofiţerul specialist din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.Tot potrivit acestuia, armele se ridică şi se expertizează din punct de vedere balistic, iar în urma constatării tehnico-ştiinţifice se va hotărî destinaţia lor.

arme_arme_2.jpg„Dacă sunt în stare de nefuncţionare, aici vorbim de arme vechi, din timpul Războiului Mondial, care au fost ascunse prin poduri, prin pereţi, ele se distrug, se casează. Această operaţiunea se execută doar de un armurier autorizat. Nu avem în Constanţa; cel mai aproape se află în Bucureşti. În situaţia în care anumite componente pot fi folosite şi la alte arme, atunci se reutilizează. Când armele sunt bune, ele sunt valorificate prin Direcţie Finanţelor Publice. La Constanţa, arme bune în dărâmături nu am găsit", ne-a mai spus Nicolae Barbu. Poate cel mai impresionant arsenal descoperit în ultimii zece ani la malul mării a ajuns în atenţia ofiţerilor de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pe data de 6 august. Un bărbat din Constanţa a găsit în casă un revolver, o armă de vânătoare şi două arme cu glonţ tip ZB arme militare, calibrul 792, plus 140 de cartuşe. „Este posibil ca în casa respectivă să fi locuit vreo personalitate din perioada interbelică, imediat de după război, care avea armele când au venit comuniştii şi le-a ascuns pentru a nu fi găsite. În ultimii zece ani, cred că nu a mai existat un astfel de caz. Armele urmează să fie expertizate", a conchis Barbu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii