Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surpriză aşteptată în IPJ Constanţa? Poliţistul de la Economic arestat pentru mită, lucrat de un „prieten" (Documente)

ro

18 Jun, 2012 01:00 7262 Marime text
priboianu-tribunalpalatuljustitiei.jpgÎn ziua flagrantului, denunţătorul l-ar fi apelat insistent pe Priboianu, pe telefonul mobil, pentru a se întâlni. Având în vedere acest aspect, în ochii unora, dosarul celor de la DNA este cusut cu aţă albă, pe motiv că inspectorul a fost atras într-o cursă

Un ofiţer din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Judeţului Constanţa, după ce a fost prins, în flagrant, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în timp ce primea mită. Ghinionistul se numeşte Adrian Ionuţ Priboianu, are gradul de inspector, lucrează în Poliţia Constanţa de aproximativ opt ani şi este finul unui şef de serviciu din inspectorat. Iniţial, Priboianu a lucrat la Investigarea Fraudelor, după care s-ar fi mutat la Crimă Organizată. După o perioadă, ofiţerul a revenit la SIF, de unde a şi fost ridicat de procurorii Anticorupţie. Singurul şef din IPJ Constanţa care a făcut o declaraţie oficială cu privire la acest caz a fost comisarul-şef Valentin Buralcu, comandantul Poliţiei. Conform Portalului instanţelor de judecată, Adrian Ionuţ Priboianu nu se află pentru prima dată în atenţia judecătorilor, numele lui figurând în mai multe dosare. Într-unul dintre ele, inspectorul acuzat de trafic de influenţă şi-a chemat în instanţă colegii de la Rutieră.

priboianu-banieuro01.jpgPrezentat de unii drept un poliţist bun şi cuminte, inspectorul Adrian Ionuţ Priboianu, din Serviciul de Investigare a Fraudelor, a reuşit să surprindă. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au anunţat că efectuează cercetări penale faţă de inspector, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă. Conform procurorilor, în perioada 3-14 mai, Priboianu „prevalându-se de calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins de la un administrator de societate comercială, denunţător în cauză, atât direct cât şi prin intermediar, remiterea unor sume de bani, respectiv iniţial 10.000 de euro, majorată ulterior la 50.000 de euro şi, în final, negociată la 25.000 de euro". În schimbul banilor, continuă procurorii DNA, inspectorul trebuia să intervină pe lângă şefii săi ierarhici, în vederea clasării unei lucrări înregistrate pe rolul organului de poliţie mai sus menţionat. „Lucrarea avea ca obiect verificarea activităţii desfăşurate de societatea administrată de persoana denunţătoare. De asemenea, în perioada 14 mai - 15 iunie, inculpatul Priboianu Ionuţ - Adrian, prevalându-se de calitatea sa, a pretins de la aceiaşi denunţători remiterea unei alte sume de bani, negociată în final la nivelul a 4.000 euro, pentru a interveni pe lângă un alt ofiţer de poliţie judiciară din cadrul aceluiaşi serviciu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, căruia îi fusese repartizată spre soluţionare lucrarea privind verificarea activităţii societăţii comerciale administrate de unul dintre denunţători, astfel încât lucrarea să fie clasată", se mai arată în informarea DNA. Organele de anchetă au mai menţionat că, la data de 15 iunie, lucrătorul de la SIF ar fi primit de la denunţător 4.000 de euro, procurorii anticorupţie procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Sâmbătă, Adrian Ionuţ Priboianu a fost arestat de Curtea de Apel Constanţa, pentru 29 de zile. Potrivit unor surse din interior, inspectorul arestat nu s-ar afla pentru prima dată în atenţia celor de la Anticorupţie. Aceleaşi voci susţin că în ziua flagrantului denunţătorul l-ar fi apelat insistent pe Priboianu, pe telefonul mobil, pentru a se întâlni. Având în vedere acest aspect, în ochii unora, dosarul celor de la DNA este cusut cu aţă albă, pe motiv că inspectorul a fost atras într-o cursă. Mai mult decât atât, susţin sursele noastre, inspectorul Adrian Ionuţ Priboianu ar fi fost „lucrat" de un apropiat.

Singura declaraţie oficială

Singurul şef din IPJ Constanţa care a făcut o declaraţie oficială cu privire la acest caz a fost comisarul-şef Valentin Buralcu, comandantul Poliţiei. Conform spuselor acestuia, dosarul în cauză nu reprezintă decât un caz reafirmare a sprijinului acordat structurilor de Anticorupţie. „Vrem să-i depistăm pe toţi lucrătorii care nu fac cinste uniformei de poliţist", a mai spus inspectorul şef Burlacu.

Cu şefii la judecată

După cum arătam mai sus, Adrian Ionuţ Priboianu nu se află pentru prima dată în atenţie judecătorilor constănţeni. Pe data de 16 septembrie 2011, Priboianu a chemat în judecată Ministerul Administraţiei şi Internelor - Brigada de Poliţie Rutieră, în dosarul 1125/4/2011, unde a contestat o plângere contravenţională. Pe data de 18 ianuarie, magistraţii au suspendat judecarea cauzei. Un alt dosar care poate stârni interesul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanţa pe data de 3 octombrie 2007, cu numărul unic 2484/36/2007 şi obiect „plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată". Datele oficiale arată că petentul a fost Ionel Gurlui, care în prezent lucrează la Serviciul de Comunicaţii şi Informatică din IPJ, iar intimaţii erau Nicolae Tomescu, Cosmin Tănase şi Ionuţ Adrian Priboianu. După două amânări, judecătorii au respins plângerea formulată de petent. De altfel, în acelaşi an, atât Gurlui, cât şi Priboianu au fost cercetaţi de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce au mers în Medgidia pentru reţinerea unui cetăţean. Numele inspectorului arestat, care a fost avansat în grad de Ziua Poliţiei, se mai regăseşte şi într-un dosar civil în care ofiţerul, alături de mai mulţi colegi de-ai săi, şi reprezentaţi de Corpul Naţional al Poliţiştilor, au dat în judecată IPJ în legătură cu neacordarea unor drepturi băneşti, la care oamenii legii considerau că erau îndreptăţiţi.

Averea şi interesele - Datorii de 200 de mii de euro

Fără interese şi fără datorii, Adrian Ionuţ Priboianu a notat în declaraţia de avere aferentă anului 2011 că deţine, din 2006, un teren agricol, de 5.000 de metri pătraţi, împreună cu Nicoleta Tomescu. Împreună cu soţia sa, Delia Priboianu, angajată la Crimă Organizată, Adrian Ionuţ Priboianu posedă două apartamente în Constanţa. Ambele imobile au fost dobândite în 2008 prin intermediul unor credite ipotecare. Cu o rulotă şi o remorcă în parcare, ofiţerul arestat a mai declarat 600 de lei la venituri prin cedarea folosinţei bunurilor - contract de închiriere, sumă consemnată în dreptul soţiei. Asta în timp ce din salariu, Adrian Ionuţ Priboianu a primit anual 25.000 de mii de lei, în timp ce soţia a câştigat 20.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă alocaţia copilului, în valoare de 2.000 de lei, anual. De precizat că, spre deosebire de actul aferent anului 2011, când nu menţiona nicio datorie, în declaraţia de avere din 2010 Adrian Ionuţ Priboianu notase faptul că în 2008 a contractat un credit bancar în valoare de 100.000 de euro, bani ce trebuie returnaţi până în 2048. Celălalt apartament pare să fi fost achiziţionat în urma unui alt credit bancar, tot de 100.000 de euro, tot pentru perioada 2008 - 2048, însă banii, luaţi de la Banc Post, sunt consemnaţi doar în declaraţia de avere a Deliei Priboianu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii